רֵיחָן או בזיליקום (שם מדעי: Ocimum basilicum) הוא צמח תבלין ממשפחת השפתניים (Labiatae) על פי ויקיפדיה, מקור שמו של הבזיליקום במונח היווני בזילאוס (βασιλεύς- Basileus) שמשמעותו “מלך”, “מלכותי”, “שליט”. היוונים הקדמונים העריכו כל כך את תכונותיו ואת ריחו של הצמח, שכינו אותו “מלך התבלינים”. בעברית נקרא הבזיליקום; “רֵיחָן”, בדומה לשמו בערבית “רַיְחַאן” ( ريحان) .
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר‘.
כידוע, חודשי האביב והקיץ, מתאימים לגינון עם ילדים. באמצעות הגידול העצמי, הילדים לומדים על מקורם של הצמחים והמזון שהם מכירים. זוהי חוויה משפחתית מהנה, אך כדי להצליח בה, רותי אגמון, מ”משתלות גבעת ברנר“, אומרת שיש להקפיד על מספר כללים;
1. שהפרויקט יהיה קל לביצוע, לפחות בפעמים הראשונות, כדי להמנע מאכזבות.
2. שתהיה בו פעילות פיסית של הילדים; זריעה, ייחורים, העתקת צמח ממיכל קטן למיכל גדול יותר וכו’.
3. שהצמחים יהיו קלים לגידול; נביטה מהירה, זרעים גדולים למדי, קצב גידול מהיר, עמידים למחלות ומזיקים.
4. אפקט מהיר – קצב גידול מהיר. מגיעים במהירות לצמח עם פריחה, ריח, עלים המשמשים לחליטה וכו’.
5. צמחים מעניינים בצורתם, בעלי שימוש יחודי, וכו’.
ב’משתלות גבעת ברנר’, ממליצים על גידול צמחי תבלין לקיץ. צמח מומלץ לגידול עם ילדים הוא; ריחן איטלקי או מתוק (בזיליקום) OCIMUM BASILICUM.
- זמן הגידול; מהאביב עד סוף הסתיו. את הריחן, ניתן לרכוש בזרעים או בשתילים קטנים.
- הוראות גידול; הזריעה היא במיכלים עם מצע שתילה ודשן איטי תמס מלא לזמן פרוק של 12 – 14 חודשים, כך שיעשיר את חיי הצמחים לכל משך הגידול. מוסיפים 10 גר’ דשן (כפית גדושה) לכל 1 ליטר מצע.
זורעים בעומק 0.5 – 1.0 ס”מ מכסים בקרטון עד לנביטה, ודואגים לרטיבות עד הנביטה. הנבטה תוך כשבוע. רצוי לזרוע כ – 20 זרעים לכל מיכל בגודל 1 ליטר.
מיד עם תחילת הנביטה להוריד את הקרטון ואז לדאוג להשקיה יומית. יש לאפשר לעודפי המים היוצאים מהמיכל לצאת בחופשיות. מיקום; בשמש מלאה או חצי צל.
◄ טיפולים;
לאחר הנביטה, ניתן לדלל ועם הגידול יש לקטום בכדי לסעף את הצמח. יש להשקות יותר (עד 3 פעמים ביום). לאחר הקטיף, ניתן להשתמש בתבלין לתיבול מאכלים. עלי ריחן, מהווים מרכיב עיקרי ב”פסטו“.
◄ דרך הכנה;
- כוס עלי ריחן,
- 100 גרם צנובר קלוי (לא שרוף),
- כוס שמן זית,
- 4 – 8 שיני שום.
אופן ההכנה: לשים את כל החומרים בבלנדר עד לקבלת עיסה. להוסיף גבינת פרמזן מגורדת.
◄ השימוש בפסטו;
1. להוסיף למרק ירקות – מוסיפים כפית או יותר ומפזרים פרמזן.
2. מוסיפים לספגטי (רק לאטריות) את העיסה לפי הטעם ואחר כך את הגבינה המגורדת. מתאים לשימוש כמעט לכל דבר, אפילו לסלט ירקות.
בתיאבון!
את צמחי התבלין, ניתן לרכוש במשתלות גבעת ברנר, טל; 08-9443952.
Add Comment