רפואה אלטרנטיבית

מזונות חמים ומחממים לעונת החורף

0
0

כיום, גם ברפואה הרגילה ישנה הסכמה מלאה, כי הקור מגביר את הרגישות למחלות לפחות פי שלוש. לבד מן ההגנה האישית בלבוש אנו חייבים גם לדאוג למזונות המגיעים אל הקיבה ומשם לגוף בהתאם לרמת האנרגיה שלהם.
מזונות חמים ומחממים לעונת החורף
MosheSternfeld_100X140k-n_6-9-05_01.jpg

הרפואה הסינית המסורתית ממליצה על תזונה נכונה המתאימה לכל אדם ובכל עונה של השנה. כאשר מדובר באדם עם הרבה אנרגיה זכרית, חמה, גבוהה, חיצונית, אדומה, דרומית ועוד הנקראת בשפה המקצועית אנרגיה מסוג יאנג, המזון שלו צריך להיות – מקרר או ניטרלי. לעומת זאת, אדם עם אנרגיה נקבית עודפת של – קור, החלק התחתון, הפנימי, החיוור, הצפוני ועוד, נקראת בשפה המקצועית אנרגיה מסוג יין.

ייתכנו גברים עם עודף יין ותתכנה נשים עם עודף יאנג. מצבי חוסר האיזון הם בעייתיים ומחייבים טיפול. ברם, גם עונות השנה הן בעלות אנרגיה משלהן. החורף הוא יין והקיץ הוא יאנג. הואיל ואנו נמצאים כעת בתקופת החורף אזי ההתייחסות אל התזונה בהיבט הזה היא התאמה של התזונה בהתאם לסוג האנרגיה של העונה.

החורף הקר הוא יין ולכן סל המזונות והמשקאות שלנו צריך להיות יותר יאנג או ניטרלי. באם ניזון ממזונות יין במהות אזי נקרר את הגוף יתר על המידה ותתכנה מחלות בהתאם.

כיום, גם ברפואה הרגילה ישנה הסכמה מלאה, כי הקור מגביר את הרגישות למחלות לפחות פי שלוש. לבד מן ההגנה האישית בלבוש אנו חייבים גם לדאוג למזונות המגיעים אל הקיבה ומשם לגוף בהתאם לרמת האנרגיה שלהם.

מובן שמזון או משקה היוצאים מקירור הם יותר מקררים במהותם. למעט החריפים במיוחד כמו, הסחוג, החרדל, הבצל והשום – הם כולם ימשיכו לחמם גם כאשר יצאו מן המקפיא.

באם נשכיל להבין עקרונות ובתוספת מעט ידע ועצות מקצועיות מתאימות, נוכל כולנו לדאוג לבריאות הגוף והנפש. המזונות הכתומים והאדומים ברובם מחממים. באם אנו רוצים גזר למשל, אזי ניטול מעט גזר ונבשל אותו.

הבישול ממתן במקצת את החום של הגזר וכך גם של יתר הכתומים כמו הדלעת. הבטטה, למרות צבעה, מתנהגת שונה מהיתר והיא כמעט ואינה מחממת אלא יותר ניטרלית. המזונות החמוצים למעט לימון, הם מחממים ולכן הם בעלי אנרגיה מסוג יאנג.

באם נשקול לאכול תפוז או פומלה בחורף, העדפה תהיה לתפוז. הפומלה היא פרי ניטרלי ולכן אין מניעה לאכול ממנו בחורף. מזונות ניטרליים יותר הם, תפוח-עץ ירוק-צהוב מתוק, אגס, פירות יבשים למעט הכתומים.

החיטה המלאה או הכוסמין. הבשר של העוף והודו הוא ניטרלי בשונה מה בשר האדום החם שהוא מסיבות רבות אחרות אינו מומלץ לאכילה באזורנו.

שמן הזית הוא ניטרלי ולכן אני ממליץ עליו בכל עונות השנה וכמעט לכל אדם. האורז הוא ניטרלי ומתאים לכמעט כל אחד ובכל עונות השנה. הכוסמת והשיפון מעט מחממים. דגים הם יותר מחממים מ בשר עוף למשל.

באם אנו מעשנים את המזון אנו מחממים אותו. טיגון מחמם את המזון חוץ מהשפעות בעייתיות אחרות. המתוק גם הוא מסתיים בחומציות מחממת. הקפה מחמם והנענע מקררת. הביצים מתחלקים לחלבון – הלבן של הביצה שהוא מקרר והחלמון – הצהוב, המחמם. בסה”כ הביצה יותר מחממת באפקט הסופי שלה.

הואיל ולנו מזונות רבים על המדף בחנות, התעשייה מגוונת מרכיבי המזון אנו יכולים לברור ביתר קלות את המזונות המועדפים. כך גם נבחר את הירקות והפירות המועדפים עלינו בעונה זו של השנה.

הידיעה הבסיסית תיתן לנו כלים בסיסיים להתמודד עם החורף ולצפות לפחות מחלות וסיבוכים אותם אנו כרופאים חווים כל העת.

מאחל לכולם הנאה מהאוכל, לא להגזים בכלום, לאכול את המזונות הנכונים ולהכין את הגוף לקראת החורף ואף להגביר את כושר עמידותו. חורף בריא לכולם.

סיווג מזונות לפי מהות האנרגיה שלהם;

מזונות חמים;

הירקות; הכתומים והאדומים – דלעת ודלורית, גזר, בטטה ( במידה קלה של חום), פלפל אדום, עגבניות (במידה קלה בלבד), פלפל חריף אדום וירוק. צנון, פרסה (כרשה). שום ובצל יבש.

HerbsSpices_140x140k-n_01.JPG

פירות; תפוח-עץ ירוק חמוץ ואדום גם אם הוא מתוק, אפרסק צהוב, תפוז, אשכולית, קלמנטינה, ליצ’י, מנגו אך במידה קלה ביותר, אפרסמון ובמידה קלה, שזיפים חמוצים, מישמש, גויאבה, פטל.

תבלינים וצמחי-מרפא; אניס, זרעי שומר, בזיליקום, זרעי שמיר, קליפת קינמון, מקל קינמון, ציפורן, ג’ינג’ר, אגוז מוסקט, פלפל שחור ולבן, פפריקה מתוקה וחריפה, זרעי קימל, רוזמרין, זעפרן, כמון.

אגוזים; אגוז, ערמונים, בוטן קלוי, קשיו, אגוז ברזילאי.
דגנים; שיפון, תירס. כוסמת ואורז מלא.
קטניות; עדשים אדומים, שעועית גדולה, אדזוקי, חומוס.
בשר; אדום, דגי ברכות, חלמון ביצה.
ממתיקים; סוכר לבן וחום, מולסה.
שמן; סויה.

מזונות קרים;

ירקות; ירקות ירוקים למיניהם כמו- קישואים, כרוב, חסה, מלפפון, קולרבי, פלפל ירוק, חציל, פטריות לבנות,
פירות; מלון, אבטיח, אננס, תות, שסק,
קטניות; טופו.
תבלינים וצמחי-מרפא: מיורן, פטרוזיליה, שמיר, מנטה.
בשר; בשר לבן (בשר חזיר).
שמן; שומשום.

מזונות ניטרליים;

Fruit_140x165k-n_01.JPG

ירקות; כרוב סיני, סלרי, פטריות שחורות, תפוח-אדמה, תרד, פטריות שיטקי,
פירות; תפוח-עץ מתוק, אגס, בננה, תאנה, ענב ירוק ומתוק, פומלה ופומלית, פפאיה.
תבלינים וצמחי-מרפא; טימין, ליקריץ, כורכום,
דגנים; חיטה וכל המוצרים כמו- קוסקוס ועוד, אורז לבן, שיבולת-שועל
קטניות; מאש ירוק, שעועית לבנה קטנה, שעועית-ירוקה, סויה.
אגוזים; אגוז קליפורניה ועד לכמות של 15 יחידות.
בשר; בשר עוף או הודו.
ממתיקים; סוכר נבט, סוכר פירות, סוכר קנה.
שמן; שמן זית בכבישה קרה.
________________

הכותב פרופ’ משה שטרנפלד, הינו רופא מומחה ברפואה פנימית ורפואה סינית. מרפאת פרופ’ שטרנפלד, טלפון: 03-5250025.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

הדלקת המשואות ופתיחת חגיגות יום העצמאות

דבר ראש הממשלה ביבי נתניהו

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-75

דילוג לתוכן