תביעות קטנות תביעות קטנות - פסקי דין

תביעות קטנות – לפעמים תוצאות גדולות

0
0

מוגש לכם מדריך מקוצר לאפשרות תביעה בבית המשפט לתביעות קטנות ◄תובע או נתבע אינם רשאים להיות מיוצגים על-ידי עורך דין במשפט, אבל במקרים מיוחדים אפשר לבקש מהשופט להיות מיוצג על-ידי ארגון שהוסמך לשם כך. אם התיר השופט שארגון ייצג את אחד הצדדים, הוא ירשה גם לצד השני להיות מיוצג.
תביעות קטנות - לפעמים תוצאות גדולות
430_maznaim_02.jpg

ההסברים המובאים כאן ביחס לבית המשפט לתביעות קטנות מבוססים על החוק ועל התקנות בעניין זה. אך מטבע הדברים, הסבר קצר ותמציתי אינו יכול להקיף את כל המקרים והנסיבות שבגללם אפשר להגיש תביעה לבית המשפט לתביעות קטנות. גם ההסברים לגבי ההליכים, בבית המשפט ובהוצאה לפועל, אינם כוללים כל פרט, אלא רק ממחישים באופן כללי כיצד הדברים תנהלים.

לכן, אפשר להיעזר בהסברים אלו כהנחיה כללית, ובמקרה של שאלות אפשר לפנות למזכירויות בתי המשפט לתביעות קטנות, או למשרדי המועצה הישראלית לצרכנות, באמצעות האתר המתפרסם כאן. ככלל, לפני שמגישים תביעה בבית המשפט לתביעות קטנות, מומלץ להיות נוכח בדיונים אחדים של בית משפט, זאת על מנת להתרשם מקרוב וללמוד כיצד מתנהל הדיון המשפטי. נכון שדבר זה גוזל זמן, אבל לא רק שאתם עשויים לגלות שהדיונים יכולים להיות מעניינים, אלא יש בכך גם כדי לעזור לכם בניהול התביעה שלכם.

1. מהו בית משפט לתביעות קטנות?

א. בית משפט לתביעות קטנות הוקם במטרה להקל על הציבור להגיש תביעות כספיות – אם כי, לא בכל התחומים – בסכומים קטנים בדרך פשוטה, ללא עיכובים מנהליים, והדיון בהם יהיה קצר ומהיר. ייחודו של בית משפט זה בכך שהתובע והנתבע בדרך כלל מייצגים את עצמם ללא עו”ד (ראו סעיף 4 (ב) בהמשך).

כל אדם יכול להגיש תביעה בבית משפט לתביעות קטנות, אם הסכום שהוא תובע הוא עד 16,500 ש”ח (סכום זה מתעדכן מדי פעם). אפשר לתבוע גם החלפה של מצרך, תיקונו או ביטול עסקה, אם שווי המצרך, שווי התיקון או סכום העסקה שתובעים לבטל הם עד 16,500 ש”ח.

התובע צריך לשלם לבית המשפט אגרה של 1% משווי התביעה (לדוגמה, אם הגשתם תביעה על הסכום המקסימלי – 16,500 שקל, יעמוד סכום האגרה על 165 שקל), יש גם לשלם אגרת פרוטוקול של 34 שקל.

ב. בית משפט לתביעות קטנות פועל ליד כל בית משפט שלום בארץ.

2. לתובע: היכן וכיצד מגישים תביעה?

א. את התביעה מגישים בבית המשפט שבאזור שיפוטו נמצא אחד מאלה:

1. מקום מגוריו של הנתבע;
2. מקום עסקו של הנתבע;
3. המקום שבו בוצעה העסקה או נחתם החוזה;
4. המקום שבו הייתה העסקה אמורה להתבצע;
5. המקום שבו אמור היה המצרך להימסר.

ב. כדי לפתוח בתביעה, יש להגיש לבית המשפט כתב תביעה. (ראו דוגמא בהמשך) – טופס כתב תביעה אפשר לקבל במזכירות בית המשפט. לכתב התביעה יש לצרף צילומים של המסמכים שעליהם מתבססת התביעה. יש לזכור, כי אין אפשרות לתבוע פעמיים בגלל אותו עניין.

לכן רצוי לכלול בכתב התביעה כל סכום הנוגע לעניין. יחד עם הגשת כתב התביעה למזכירות בית המשפט חובה לשלם אגרת בית משפט בשיעור של אחוז אחד מסכום התביעה, או סכום מינימלי של 50 ש”ח (הסכום מתעדכן מעת לעת). בעת מסירת כתב התביעה למזכירות לבית המשפט יודיעו הפקידים לתובע את התאריך והשעה שבהם ייערך המשפט.

ג. בית המשפט ישלח לנתבע העתק של כתב התביעה וכן הזמנה לדין. בהזמנה זו יוזמן הנתבע להגיש כתב הגנה תוך 15 יום. כתב הגנה זה הוא התשובה שלו לתביעה. על הנתבע להגיש כתב הגנה ולהתייצב למשפט במועד שנקבע בהזמנה.

3. לנתבע: כיצד מגישים כתב הגנה?
אדם שקיבל בדואר מבית המשפט כתב תביעה והזמנה לדין חייב להגיש כתב הגנה על גבי טופס שיצורף לתביעה. (ניתן להוריד מ- מדריך לתביעות קטנות.

יש למלא את הטופס ולהגישו לבית המשפט תוך 15 יום. נתבע שאינו מגיש כתב הגנה או אינו מתייצב למשפט יפסיד ויינתן פסק דין נגדו. הנתבע רשאי גם להגיש תביעה שכנגד, כלומר לתבוע את התובע, אם יש סיבה לכך. גם סכום תביעה שכנגד מוגבל ל-15,000 ש”ח. תביעה שכנגד מגישים על-ידי מילוי כתב תביעה. בית המשפט יודיע לתובע שעליו להגיש כתב הגנה תוך 7 ימים.

4. כיצד מתנהל המשפט?

א. המשפט מתנהל לפני השופט בצורה לא פורמלית, פשוטה ומהירה.

ב. תובע או נתבע אינם רשאים להיות מיוצגים על-ידי עורך דין במשפט, אבל במקרים מיוחדים אפשר לבקש מהשופט להיות מיוצג על-ידי ארגון שהוסמך לשם כך. אם התיר השופט שארגון ייצג את אחד הצדדים, הוא ירשה גם לצד השני להיות מיוצג.
ג. אם שני הצדדים מסכימים, רשאי השופט לדון בתביעה כבורר, או להעביר את הדיון לבורר אחר המסכים לדון בתביעה. הבורר אינו מקבל שכר מן הצדדים.

ישנו הבדל בין ניהול משפט על-ידי שופט לבין בוררות: אם יפסוק כשופט, אפשר לערער על החלטתו, לאחר שמבקשים רשות לכך מבית המשפט המחוזי. במקרה כזה עלול תהליך הערעור להימשך זמן רב, והדבר כרוך גם בהוצאות כספיות. אבל, אם השופט יפסוק בתביעה בתור בורר, קביעתו היא סופית ואי-אפשר לערער עליה.

5. מתי מקבלים פסק דין? השופט רשאי לתת פסק דין כבר בתום הדיון, אולם הוא רשאי לדחות את מתן פסק הדין למועד מאוחר יותר.

6. כיצד לערער? כדי להגיש ערעור על פסק דין של בית המשפט לתביעות קטנות צריך לקבל רשות לכך מבית המשפט המחוזי. את בקשת הרשות לערער יש להגיש לבית המשפט המחוזי תוך 15 ימים מיום מתן פסק הדין.

7. מה קורה אם לא מתייצבים למשפט?

א. אם שני הצדדים לא מופיעים – התביעה תימחק. כשהתביעה נמחקת – אפשר להגישה מחדש.

ב. אם מופיע התובע אך הנתבע לא מופיע – ייתן בית המשפט פסק דין על סמך כתב התביעה.

ג. אם הנתבע מופיע אך התובע לא מופיע – התביעה תידחה. כשהתביעה נדחית – לא ניתן להגיש תביעה מחדש. בכל אחד משלושת המקרים הללו אפשר לפנות לבית המשפט תוך 7 ימים מיום קבלת פסק הדין ולבקש לבטל את פסק הדין.

8. מה קורה אחרי מתן פסק הדין?

אם בית המשפט קבע, שהנתבע צריך לשלם סכום כסף מסוים לתובע, הנתבע צריך לעשות זאת מייד, או בתוך התקופה שקבע בית המשפט. אם הנתבע אינו עושה זאת, יכול התובע לפנות אל לשכת ההוצאה לפועל אשר בבית המשפט, עם העתקים מאושרים של פסק הדין, לפי מספר הנתבעים – החייבים ועוד העתק נוסף. שם מקבלים טופס “בקשה לביצוע”. לאחר שממלאים את הטופס במספר העתקים כמספר החייבים ועוד העתק אחד ניגשים לקופת בית המשפט, משלמים אגרה, ונקבע מספר לתיק.

התובע מקבל העתק מהבקשה וכן קבלה. אם הנתבע – החייב אינו משלם, יקבל התובע הודעה מההוצאה לפועל בעניין זה. אז הוא יכול “טופס נקיטת אמצעים”, ובו יצביע על הפעולה שהוא מבקש לנקוט, כגון: עיקול או צו להגיש מאסר. אם גם אז לא ישלם את המגיע, במקרים מסוימים יו”ר ההוצאה לפועל מוסמך להוציא פקודת מאסר נגדו.

המידע הובא באדיבות המועצה הישראלית לצרכנות – שם גם נמצא טפסים להורדה לצורך הגשת כתב הגנה ואו כתב תביעה.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-75

הדלקת המשואות ופתיחת חגיגות יום העצמאות

דבר ראש הממשלה ביבי נתניהו

דילוג לתוכן