אינטימי

הטרדה מינית של נשים

0
0

נתונים קשים: יותר ממחצית הנשים העובדות בארץ מוטרדות מינית
אם נתקלת בהתנהגות שאינה ראויה, או הנראית לך כהטרדה מינית, המתרחשת כלפייך במקום העבודה, הרי שאת אינך בודדה. המחקרים בארץ מראים, כי יותר ממחצית הנשים העובדות הוטרדו מינית.

hinik_101133.jpg

כמעט 130 אלף נשים, בנות 20 עד 45, הוטרדו מינית במקום העבודה שלהן לפחות פעם אחת. מדובר בכ-13% מכמיליון נשים בגילים אלה העובדות כיום או שעבדו בעבר. מקרב הנשים שהוטרדו דיווחו 42% (כלומר 5.3% מאוכלוסיית הנשים בגילים הרלבנטיים) על הטרדה מינית פיסית.

רוב הנשים שהוטרדו פיסית – 80% – חוו גם הטרדה מילולית. נתונים אלה עולים מסקר נרחב שבוצע בקרב 4,000 נשים על ידי הרשות לתכנון כוח אדם של משרד העבודה והרווחה.

תופעת ההטרדה המינית אינה פוחתת עם כניסתן של נשים רבות יותר לעולם העבודה, וגם לא עם חדירתן של נשים לדרגים הגבוהים. חשוב לדעת לזהות נכונה מהי הטרדה מינית, לעומת מתח מיני או התנהגות אחרת שאינה הולמת או אינה מקצועית.

הנה כמה עצות כדי להתמודד:

למדי לזהות הטרדה מינית

כדאי ללמוד לזהות מתי התנהגות לא רצויה, בוטה או גסה היא הטרדה מינית: התבטאות מילולית לגבי היבטים פיזיים של אישה (למראה החיצוני, לאבריה וכד’) או כל התייחסות אחרת, מילולית (כגון הזמנה לקיום יחסי מין) או פיזית (כגון: נגיעות בחלקי גוף גלויים או מוסתרים) הופכת להטרדה רק אם היא נמשכת למרות התנגדותה המפורשת של האישה.

עם זאת, מעשה מגונה, סחיטה באיומים של שירותים מיניים, והתייחסות משפילה למיניות, נחשבים להטרדה מינית, על פי החוק החדש למניעת הטרדה מינית, גם אם הקורבן לא התנגד במפורש.

207X270motredet_01.jpg

מהי התנהגות שאינה הטרדה מינית? ניסיון לחיזור: הצעה לשתיית קפה, לבילוי משותף, וכד’, – או כל קשר הנוצר לצורך בילוי או יחסים משותפים, הנעשה בהסכמה הדדית – הוא לגיטימי. הדגש הוא על הסכמה הדדית וכבוד הדדי.

אל תתעלמי

לעיתים קרובות נשים מתעלמות ומבליגות על התנהגויות גסות ופוגעות, מתוך פחד לאבד את מקום העבודה, או מחשש שהתנגדות גלויה תפגע במעמדן בעבודה או תגרום התנכלות אחרת. אין להתעלם מהטרדה מינית – ההתעלמות לא תגרום להטרדה להיעלם מאליה. לפעמים היא דווקא גורמת להחרפת המצב.

הבהירי את התנגדותך במפורש

התנגדות – פירושה לומר למטריד באופן ברור כי התנהגותו אינה רצויה. אם הבהרה מילולית, כמו “זה לא מוצא חן בעיני” או אזהרה, כגון: “אני מבקשת שתפסיק מיד”, אינה מביאה להפסקת ההטרדה – כדאי להזהיר את המטריד באופן אסרטיבי יותר ולהבהיר את עמדתך: “אם לא תפסיק מיד, אתלונן עליך להנהלה (או לוועד העובדים)”. כדאי גם להפנות אליו אזהרה בכתב.

במכתב כזה, אין להתייחס אל אישיותו של המטריד, אלא להתנהגותו הבלתי רצויה בלבד. הפני גם העתקים לממונה שלו ושלך, למחלקת משאבי אנוש, או להנהלה הבכירה.

טפלי במטריד באופן אסרטיבי

אם למרות האזהרה, ממשיך המטריד בהתנהגות לא רצויה, יש להפנות תלונה לממונה שלו בעל-פה ובכתב וכן לגורם המטפל בנושא זה בארגון (בדרך כלל מנהל משאבי אנוש, הממונה על מעמד האישה, או ההנהלה הבכירה ביותר. גם ועד העובדים עשוי להיות גורם מסייע בנושא זה). בפנייתך בכתב, פרטי תאריכים, מקומות, דברים ספציפיים שנאמרו או התנהגויות מפורטות.

הכיני תיעוד מפורט

חשוב לתעד את כל האירועים הכרוכים בהטרדה, לצורך הוכחה במועד המתאים. דרכים לתיעוד: לרשום את הפרטים (לרבות תאריכים, שעות, ציטוטים מדויקים מדברי המטריד או תיאור התנהגותו) ביומן האישי; ליידע אנשים אחרים בעבודה, אשר מסוגלים להיות עדים להתנהגות המטריד (לצורך מתן עדות מסייעת בעת הצורך); להקליט באמצעי הקלטה כלשהם את דברי המטריד או את התנהגותו; להפנות מכתבים המתארים את התנהגויות המטריד אל המטריד עצמו, אל הממונה הישיר של המתלוננת ושל המטריד ואל הנהלת הארגון; לשמור עדויות בכתב מן המטריד עצמו (כמו פתקים, מכתבים וכד’).

Face4.jpg

הכיני לעצמך הגנה ראויה

כדאי לשמור על מכתבי תודה, תעודות הערכה וכל תיעוד אחר על מצויינותך בעבודה, כדי להתגונן ממצב אפשרי של ניסיון לפטר את המתלוננת כדי להשתיקה או של ניסיון ל”רצח אופי” מצד המטריד – פעולות הנפוצות בעת תביעה משפטית.

גייסי את החוק לצדך

אם מקרה של חיזור – רצוי או בלתי רצוי – מתפתח לאירוע של תקיפה מינית או סחיטה מינית, החוק מאפשר מסירת תלונה במשטרה. בכל מקרה, התלונה מוגשת נגד המעביד – משום שעליו מוטלת האחריות להתנהגות העובדים. חשוב לזכור, שגם אם החלטת לא להגיש תלונה במשטרה, זכותך לדרוש טיפול הולם במסגרת הארגון.

גם אירוע המתרחש במקום אחר בו המטריד הוא בעל סמכות (מורה, מדריך, מרצה, מפקד, וכד’) נחשב בעיני החוק כהתנכלות. במקרים רבים אין אפילו צורך להוכיח נזק כדי לזכות בתביעה על התנכלות במצב של מרות.

התכונני לגרוע ביותר – קבלי סיוע משפטי

כדאי להביא בחשבון שחלק מן הארגונים נוטים להיבהל מתביעות כאלה ולנקוט אמצעים מניפולטיביים נגד האישה המתלוננת.

פיטורים, איומים מוסווים או מפורשים ולחצים שונים הופעלו בעבר על נשים שהעזו להתלונן באופן רשמי על הטרדה מינית. בכל ארגוני הנשים ניתן לקבל ייעוץ מתאים ואף סיוע משפטי במקרה שתמצאי את עצמך נפגעת או שתחליטי לתבוע.

כדאי לקבל סיוע משפטי לגבי לחצים מן הסוג הזה, שאף הם בניגוד לחוק.

כמו בכל מיקרה הקשור ביחסי אנוש – עדיף לא להגיע לעימות משפטי. מניסיונן של נשים רבות, הבאת אירוע כה אינטימי ולעיתים משפיל, לדיון בבית המשפט היא חוויה שאפשר לוותר עליה. החוק החדש מאפשר לארגון המעסיק לטפל במקרה של הטרדה מינית ולהפסיקו.

אולם, אם לדעתך המעסיק אינו מעניק לך הגנה ראויה, או שתגובת המעסיק הייתה לפגוע בך – בתנאי עבודתך או בזכויותייך – החוק מציע לך סעד משפטי…

* מעובד ומורחב מתוך: “טיפוס נשי – נשות קריירה ישראליות מספרות על דרכן להצלחה” ד”ר מירה חניק, בהוצ’ מטר 1988. באדיבות המחברת ואתר הדרך למעלה

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-75

הדלקת המשואות ופתיחת חגיגות יום העצמאות

דבר ראש הממשלה ביבי נתניהו

דילוג לתוכן