חוף הכרמל

המועצה האזורית חוף הכרמל – כרטיס ביקור

0
0

החקלאות מקור הפרנסה העיקרי וכמעט הבלעדי בישובי האזור. ב-20 השנים האחרונות חל מפנה, ובהדרגה החלה החקלאות למלא מקום פחות דומיננטי תעסוקה ובסיס כלכלי

לצפייה במפה – לחץ על תמונת המפה מצד שמאל 101X133_map_00001.jpg

המועצה האזורית חוף הכרמל הוקמה ב-2 ביולי 1951 בישיבה חגיגית שהתקיימה בבית חנה סנש, בקיבוץ שדות ים.

המועצה משתרעת משני צדי כביש החוף הישן חיפה-חדרה בין חוף הים למדרוני הר הכרמל ומכאן נגזר שמה “חוף הכרמל”.

המועצה האזורית: במערב לאורך החוף, מקיבוץ החותרים בצפון ועד נחל חדרה בדרום ואילו במזרח מקיבוץ בית אורן, במרומי הכרמל ועד בת שלמה בדרום.

שטח שיפוט המועצה: 180,000 דונם, כולל מרחב גדול מפארק הכרמל וכ-35 ק”מ מזרח.

הכרמל, מחולק לאורכו ע”י שלושה רכסי כורכר שנוצרו של חוף ים מפורץ ובעל אופי מיוחד. תיאור גאומורפולוגי: אזור חוף. בתקופות שונות כתוצאה מנסיגת הים ופלישתו לאזור החוף. בין רכסי הכורכר האלה נמצאים עמקים פורים הנקראים אבוס או מרזבה על שם צורתם הצרה והמאורכת.

את העמקים האלה חוצים לרוחבם נחלים, שברובם הם נחלי אכזב (נחל מערות, נחל אורן הישובים: 25 ישובים מהם: 9 מושבים, 8 קיבוצים, שני מושבים שיתופיים, כפר ועוד). מכפר אמנים עין הוד והישוב קיסריה.

כמו כן, 3 בתי ספר פנימייתיים: בי”ס חקלאי מאיר שפיה ממזרח-מועצה אזורית שפיה, בי”ס תיכון דתי ימין אורד ובי”ס טכנולוגי צבי סיטרין.

רשויות שכנות: במרכז – זכרון יעקב, פורידיס וג’סר אל זרקא.

מספר התושבים: כ-15,200 נפש. מגידו. מצפון-עתלית, טירת הכרמל וחיפה.

_________

תולדות האזור: אזור חוף הכרמל, שימש אזור אסטרטגי וצומת דרכים בעל חשיבות רבה ביותר. מדובר בדרך המלך שעברה לאורך החוף, דרך המלך הרומאית שעברה על רכסי הכורכר ודרך ואדי מילק שהובילה מאזור שפלת החוף למגידו. נמלי ים חשובים היו לאורך החוף בתקופות השונות (קיסריה, תל-דור, עתלית).

כבר בתקופה הפרהיסטורית היו חיים תוססים באזור, לראיה מערות האדם הקדמון במורדות הכרמל. בתקופת מלכי ישראל היו באזור שני מרכזים גדולים: בעיר קיסריה ובעיר דור.

החיים היהודיים: באזור נמשכו עד למאה השישית לספירה. בתקופת המוסלמים והתורכים היו פזורים באזור כפרים ערביים רבים: צרפנד (צרופה), עין עז’אל (עין איילה), איגזי (כרם
מהר”ל), כפר לם (הבונים), ג’בע (גבע כרמל). במהלך מלחמת השחרור עם תחילתה של הבריחה הערבית הגדולה, התרוקנו כפרים אלה מתושביהם וננטשו לחלוטין.

עם גל ההתיישבות הגדול של שנת 1949 הוקמו מרבית ישובי חוף הכרמל.

_________

החקלאות מקור הפרנסה העיקרי וכמעט הבלעדי בישובי האזור. ב-20 השנים האחרונות חל מפנה, ובהדרגה החלה החקלאות למלא מקום פחות דומיננטי תעסוקה ובסיס כלכלי בעבר היתה ולעומתה החלה התעוררות והתפתחות התחום התעשייה והתיירות.

חקלאות: עדיין נפוצה ובמיוחד נוכח התפתחות וההשתכללות שחלו בתחום זה. ענפים כיום שלושת ענפי התעסוקה העיקריים באזור הם: רפת, לול ובריכות דגים.

בשנים האחרונות החלה יזמות עיקריים: בננות, ירקות, כותנה, תעשייה: מפותחת מאוד בקיבוצים. יחד עם זאת עסקית ותעשייתית במושבים והיא נמצאת בתנופת התפתחות גדולה.

המפעלים הגדולים הקיימים באזור: “פלסאון” במעגן מיכאל, “מרצפייה” בשדות- ים, “קל-קר” בעין כרמל, “רשת או פלסט” בהחותרים, “תפן” בנחשולים, “סקופוס” במעין צבי ו”אגריקל” בהבונים.

בנוסף לשלושת הענפים הללו החלו בשנים האחרונות רבים מתושבי האזור לעזוב את תיירות ונופש בחיפוש מקורות הפרנסה המסורתיים ולעסוק במקצועות חופשיים.

דבר ראש מועצת חוף הכרמל – אריה שמחוני

חלפה עוד שנת לימודים בבתי הספר ובגני הילדים. התלמידים, המורים, הגננות ועוזרותיהן, עובדי המינהלה וחלק מההורים, מבלים בחופשה, בימים אלה.

כולנו מתפללים שתהיה זו חופשה מהנה, שקטה ושהראש יתפנה לחיפוש אחר אתרי השנה שהסתיימה היתה מלאת מתחים. אירוע רדף אירוע והמתח הביטחוני שהלך והעמיק, השפיע מאוד על התנהלותנו. פיגועי ההתאבדות באוטובוסים, במסעדות, בתחנות ההסעה וברחובות, כל אלו הוציאו אותנו משלוותנו.

יחד עם זאת היה ברור לכולם שצריך להמשיך את החיים כרגיל ולפי התוכנית ואכן כך עשינו. לא חרגנו ולא החסרנו כל משימה חינוכית, למרות שנטלנו על עצמנו אחריות כבדה.

לקראת שנת הלימודים הבאה, בתי הספר יכנסו לעידן הניהול העצמי. כל התקציב יעמוד לרשות מנהלת בית הספר. ביה”ס יהיה אדון לעצמו ויחליט על הדרך לניהול ענייניו התקציביים.

היתרון בצעד זה הוא בחיסכון, מחד גיסא, ובאפשרות לרכישה עניינית של אמצעי למידה וציוד, מאידך. יתר על כן, הנהלת ביה”ס וההורים הם שיחליטו על תוספת או גריעה של הנושאים הנ”ל.

יש להניח שבתי הספר יפעלו מתוך מטרה אחת והיא: להעלות את רמת אמצעי הלמידה כדי לאפשר לתלמידים את מירב התנאים שיביאו להישגים גבוהים יותר.

לאור המצב הכלכלי הקשה והקיצוצים הכבדים, שהנחית עלינו משרד החינוך, החלטנו שלא לפגוע בפעולות החינוך ולמצוא דרכים אחרות להקטנת התקציב.

החלטה זו מחייבת אותנו להעמיד על סדר יומנו את נושא הייעול והקיצוצים בכוח אדם. יהיה עלינו לבצע זאת בכובד ראש וברגישות מירבית, שכן ברור לכולם שרק בזכותם של עובדי החינוך הגענו לתוצאות כה מרשימות במוסדות החינוך שלנו.

כן, למרות הכל עלינו כיתה, בגרנו בשנה. למדנו להתגבר על הרבה קשיים ולקבוע סדרי עדיפויות חדשים. נפלה בחלקנו זכות גדולה לפעול ביחד, בשיתוף פעולה מלא עם מנהלות ומנהלי בתי הספר, על כל שלוחותיהם.

אני מאחל לכולנו, שנרים יחד את המשא, שיהיה כבד עוד יותר, בשנת הלימודים הבאה.

להתראות ב”שלום כיתה א’”, בארץ ישראל שקטה ושלווה.

אריה שמחוני
ראש המועצה

הדברים מובאים לשרותכם מתוך אתר מועצת חוף הכרמל. לאתר המועצה לחץ כאן

תושבי האזור – אם נתקלתם בסיפור “חם” או שיש לכם מה לספר לנו, שכולם יידעו מהחתונה של השכנה ועד צינור מים מפוצץ – לחצו כאן לאי מייל האדום

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-75

הדלקת המשואות ופתיחת חגיגות יום העצמאות

דבר ראש הממשלה ביבי נתניהו

דילוג לתוכן