שני ששון, דיאטנית קלינית תזונה | דיאטה

קחי עיצה תני לילדיך ביצה | שני ששון, דיאטנית קלינית

יצא להן שם של פצצות כולסטרול והזהירו אותנו שלא להגזים באכילתן, אבל מחקרים חדשים טומנים בחובם הפתעה בכל הנוגע לביצים: מתברר שהכולסטרול המגיע מהתזונה הוא לא הרכיב העיקרי (אם בכלל) המשפיע על עליית הכולסטרול בדם! זאת ועוד; תינוקות מגיל חצי שנה שלא מקבלים ביצה אחת ליום עלולים לסבול מאנמיה ומעיכוב משמעותי בגדילה. ומה עם החשש מאלרגיה? גם כאן, יש חדש כפי שמביאה שני ששון, דיאטנית קלינית בסטודיו סי.
0
0
קחי עיצה תני לילדיך ביצה | שני ששון, דיאטנית קלינית | עיבוד: שולי סונגו ©
קחי עיצה תני לילדיך ביצה | שני ששון, דיאטנית קלינית | עיבוד: שולי סונגו ©

אתם יכולים לתאר לעצמכם חיים ללא חביתות, עוגות, פנקייקס ומיני מאפים? ובמילים אחרות: אתם יכולים לתאר לעצמכם חיים ללא ביצים? מוצר הצריכה הבסיסי הזה מצוי כמעט בכל בית, ולא בכדי. אם אתם טבעוניים, מן הסתם תגידו בלהט שלכל דבר יש תחליף, וגם תפרטו את הסיבות לכך.

 ■רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל פורטלכאן ישראל  | כאן נעים אתר החדשות המקומיות של כל המדינה בפייסבוק’ או בטוויטר

וזה נכון; אפשר להכין פשטידות, עוגות וחביתות גם ללא שימוש ב’ביצים‘ והתוצאה אפילו מפתיעה לטובה. אבל למרות זאת, מתברר שלא לכל דבר יש תחליף וכשמדובר בביצים – אכן לא קיים תחליף אחד, מרוכז, המכיל את כל השפע התזונתי שיש בהן. כל היתרונות והחסרונות של ביצים לתינוקות ולילדים;

כולסטרול, לא מה שחשבתם

עם השנים הפכו הביצים למוצר שנוי במחלוקת, בשל הכמות הגבוהה של הכולסטרול שהן מכילות (250-300 מ”ג בביצה אחת). הסטטיסטיקה הצביעה על עובדות חד משמעיות: יותר כולסטרול, יותר מחלות לב וכלי דם, ובהתאם לכך, החלה הפופולריות של הביצים לדעוך. אלא שגם בעניין הזה חל שינוי מפתיע: מחקרים חדשים מעידים כי הכולסטרול המגיע מהתזונה הוא לא הרכיב העיקרי (אם בכלל), המשפיע על עליית הכולסטרול בדם!

ואם הכולסטרול שבביצים הוא כבר לא בעיה אקוטית, אפשר פשוט ליהנות משפע הרכיבים התזונתיים שבהן: הביצים עשירות בחלבון מלא, המספק לגופנו את כל חומצות האמינו הדרושות לו, והן גם מכילות; ברזל, אבץ, סידן וויטמין B12.

תכולת החלבון והברזל הגבוהה שבביצים הופכת אותן למזון מומלץ גם עבור אוכלוסיות ספציפיות, כגון; ספורטאים – בשל כמות החלבון הגבוהה, חולי כליות –  כחלק מהתפריט המצומצם המותר להם, ועוד.

לגדול חופשי

משרד הבריאות ממליץ להוסיף ביצים לתפריט התינוק מגיל חצי שנה, בשל תכולת הברזל שהן מכילות, משום שבגיל זה ואילך קיים סיכון גבוה לאנמיה (מחסור בברזל) בקרב פעוטות.

וזה עוד לא הכל; במסגרת מחקר, שתוצאותיו פורסמו השנה במגזין היוקרתי Pediatrics, נבדקו ילדים בגילאי חצי שנה ועד תשעה חודשים באקוודור. במדינות מתפתחות המקור לחלבון ולברזל אינו זמין, בניגוד למדינות המפותחות – ומחסור זה יוצר בעיות גדילה, הבאות לידי ביטוי בגובה או במשקל נמוך בקרב תינוקות וילדים.

כך באקוודור, כמו במדינות מתפתחות נוספות, כמעט מחצית מהילדים עד גיל חמש לא מממשים את פוטנציאל הגדילה שלהם. לא בכדי נבדקו במסגרת המחקר יתרונותיה של הביצה – מוצר זמין וזול יחסית, שאותו ניתן לספק בקלות לאוכלוסייה המקומית.

המחקר נערך במשך שישה חודשים, שבמהלכם חולקו הילדים לשתי קבוצות. קבוצת ההתערבות מנתה 83 ילדים, שקיבלו ביצה מדי יום, ואילו קבוצת הביקורת, שמנתה 80 תינוקות, צרכה תפריט רגיל, ללא התערבות החוקרים.

תוצאות המחקר, היו חד משמעיות; תוספת ביצה ליום בקבוצת ההתערבות הפחיתה ב- 47 אחוזים את עיכוב הגדילה; היא תרמה לגדילה לגובה, הפחיתה את כמות הילדים שלקו בתת משקל והורידה באופן משמעותי את כמות הסוכרים הפשוטים מהתפריט שלהם. זאת בהשוואה לקבוצת הביקורת, שבה, כאמור, הילדים לא אכלו כלל ביצים.

חשוב שוב להדגיש, כי המחקר בוצע בקרב תינוקות החיים במדינה מתפתחת, בניגוד לישראל, למשל. בישראל היצע מצרכי מזון הוא גדול הרבה יותר ומקורות הברזל והחלבון זמינים יותר, ומומלץ לנצל אותם: תפריט עשיר בברזל כמו; עוף, בשר, דגים וקטניות, בשילוב ביצים – מגיל חצי שנה –  ישפיע לטובה גם על ילדינו, כחלק מחשיפתם למגוון רחב של מזונות.

זהירות, אלרגיה?

חלבון הביצה, ידוע כמקור לאלרגיות בקרב תינוקות, והורים רבים חוששים לתת ביצים לילדיהם הפעוטים. עד גיל חצי שנה החשש הזה מוצדק. אולם על פי מחקרים, חשיפה לביצים מגיל חצי שנה לביצים היא חשובה ביותר, שכן, דווקא אי החשיפה של התינוק לביצים בגיל הזה עלול לגרום לו לאלרגיה לביצים בהמשך.

עם זאת, יש לנהוג בחוכמה ובזהירות – את הביצה יש לתת לתינוק בכמות קטנה, וללא כל מזונות אחרים – והדבר נכון לגבי כל מזון משלים הניתן בפעם הראשונה לתינוק, והעלול לגרום לתגובה אלרגית – כדי לבדוק את הסבילות של התינוק לסוג המזון. יש לזכור, כי 50% מהילדים הסובלים מאלרגיה לביצים עשויים להחלים ממנה בהמשך, בין גילאי 3-5.

על בטוח

למרות יתרונותיה הרבים של הביצה, חשוב לזכור, כי אוכלוסיית תינוקות מצויה בסיכון גבוה יותר לתחלואה כתוצאה מחיידק הסלמונלה ולכן, יש להקפיד לבשל את הביצים באופן מלא ולאחסן אותן בקירור על מנת למנוע מחיידק הסלמונלה להתפתח.

לאחר שבושלו כראוי, הביצים יעניקו לילדיכם ויטמינים, מינרלים, חלבונים וחומצות שומן חיוניות לגופם, שיסייעו לגדילתם התקינה.

מקורות:

Lora L. Iannotti, Chessa K. Lutter, Christine P. Stewart, Carlos Andres Gallegos Riofrío, Carla Malo, Gregory Reinhart,Ana Palacios, Celia Karp, Melissa Chapnick, Katherine Cox, William F. Waters; Eggs in Early Complementary Feeding and Child Growth: A Randomized Controlled Trial; Pediatrics June 2017

0
0



אודות הכותב

דיאטנית קלינית שני ששון

הכותבת שני ששון, דיאטנית קלינית של "צנטרום" וכן של "סטודיו סי" הרשת הנשית המובילה בישראל לעיצוב, חיטוב, כושר והרזיה *www.studioc.co.il | 5045.

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-75

הדלקת המשואות ופתיחת חגיגות יום העצמאות

דבר ראש הממשלה ביבי נתניהו

דילוג לתוכן