
“מַה נִּשְׁתַּנָּה הַלַּיְלָה הַזֶּה מִכָּל הַלֵּילוֹת?” אליבא ד-משרד החקלאות ופיתוח הכפר, חשף שלשום (ג, 28.3.23 | ו’ בניסן התשפ”ג) את כל הנתונים והמספרים אודות ענפי הבשר, הדגים, הביצים, העוף והיין. אז מהי כמות הבשר שנשים על שולחן החג? מהם זני הדגים המועדפים על הצרכן הישראלי? מה הישראלים אוהבים לאכול ביום-יום, ומה הם אוהבים לשים על שולחן החג החגיגי?
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
החטיבה למחקר, כלכלה ואסטרטגיה של משרד החקלאות האמונה על על ההיבטים הכלכליים בקידום רפורמות שונות של המשרד בענפי החקלאות השונים.
זאת תוך מתן סיוע והכוונה למחקר בתחום כלכלת החקלאות באמצעות עבודה משותפת עם המדען הראשי של משרד החקלאות ופיתוח הכפר, עוסקת בהיבטי מדיניות הפיקוח על המחירים וחקר שוקי היצוא.
על פי נתוני החטיבה, עולה, כי בענף הדגים, הישראלי צורך בחודש ממוצע, כ-1.6 קילוגרמים דגים, כ-33% מתוכם הם; דגים טריים. הישראלי, מעדיף את דגי אמנון ודגי סלמון.
במקום השלישי, נמצא דג דניס, במקום הרביעי דג טונה, ואחריו נסיכת הנילוס וה-קרפיון.
◄“מַה נִּשְׁתַּנָּה הַלַּיְלָה הַזֶּה מִכָּל הַלֵּילוֹת?” שבפסח האחרון, עלתה ‘צריכת הדגים‘ ברשתות השיווק בכ-14% זאת לעומת יתר ימות השנה.
הקפואים, עלתה ב-8% בחג פסח לעומת שאר ימות השנה, ו’צריכת הדגים הטריים‘ עלתה בחג הפסח בכ-34%.
עוד מתברר, כי במהלך ההכנות לחג פסח, עולה הצריכה לאדם של דגי קרפיון טריים ומגיעה לכמעט פי 3 לעומת שאר חודשי השנה (!).
מכוני התערובת להזנת סוגי בעלי חיים בישראל ו-מגדלי הדגים, נערכים בהכנות לקראת החג, להזנת הדגים במזון הכשר לפסח.

מנתוני ארגון מגדלי הדגים, עולה, כי צפי הצריכה של דגי בריכות טריים במהלך הפסח הקרוב (2023) עומד על כ-1500 טון, מתוכם
- 600 טון דגי קרפיון,
- 450 טון של דגי אמנון,
- 150 טון דגי בורי,
- 50 טון באס
- כ- 250 טונות של דגי בריכות טריים מזנים נוספים, ביניהם; לברק, ברמונדי, פורל, מוסר, דניס בריכות, אדמונית ועוד.
◄“מַה נִּשְׁתַּנָּה הַלַּיְלָה הַזֶּה מִכָּל הַלֵּילוֹת?“ באשר לצריכתנו של דגים ביחס לעולם, אצלנו הצריכה הממוצעת לנפש, נכון לשנת 2022, היא כ-19 קילו בשנה, לעומת הממוצע העולמי לשנים; 2021–2019, העומד על 20.5 קילו לנפש.
הצריכה הממוצעת ב-סין בין השנים; 2020–2018, הייתה 39 קילו לנפש בשנה, ב-צפון אמריקה 23.4 קילו וב-אירופה 20.8 קילו לנפש בשנה.
◄“מַה נִּשְׁתַּנָּה הַלַּיְלָה הַזֶּה מִכָּל הַלֵּילוֹת?“ באשר לצריכתנו של ביצים, מנתוני משרד החקלאות ונתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ”ס) עולה, כי הישראלי צורך מדי שנה כ- 290 ביצים, ובחודש כ-24 ביצים בממוצע.
בפסח האחרון של שנת 2022, עלתה צריכת הביצים ברשתות השיווק בכ-13% בהשוואה לימי חול. ככלל, הישראלים מעדיפים לצרוך “ביצים רגילות” ורק כ-12.5% מהצריכה של ביצים ברשתות השיווק היא של “ביצים מיוחדות” כמו; ביצי חופש, ביצי אומגה 3 ו-ביצים אורגניות.
בישראל מיוצרות על פי נתוני מועצת הלול, מדי שנה כ-2.5 מיליארד ביצים, המגודלות על ידי כ- 2,870 מגדלי עופות. מרבית המגדלים מתגוררים באזורים הצפוניים של הארץ: באזור הגליל, מיוצרים כ-68% מהיקף הביצים בישראל.

◄“מַה נִּשְׁתַּנָּה הַלַּיְלָה הַזֶּה מִכָּל הַלֵּילוֹת?“ באשר לצריכתנו של ביצים? כאמור, לעיל, הישראלי הממוצע צורך כ-290 ביצים בשנה.
צריכה זו, נחשבת לגבוהה ביחס למדינות אחרות. על סמך השוואה בין 161 מדינות בשנת 2020, במקום הגבוה ביותר דורגה הולנד ב-צריכת ביצים לנפש עם כ-317 ביצים לנפש, ואחריה סין ומקסיקו. בשנת 2022, עמדה הצריכה בארצות הברית על 277.8 ביצים לנפש .
◄“מַה נִּשְׁתַּנָּה הַלַּיְלָה הַזֶּה מִכָּל הַלֵּילוֹת?“ באשר לצריכתנו של בשר? בענף הבשר, עולה מנתוני משרד החקלאות, כי ממוצע הצריכה של ‘בשר בקר‘ בשנת 2022 (טרי, מצונן ו-קפוּא) עמד על כ-20.9 קילוגרמים לנפש.
הישראלים צרכו בשנת 2022, כ-196 אלף טון בשר בשנה, כ-39% מהכמוּת היא של בשר שנשחט בישראל וכ-61% מהכמות היא של בשר מיובא. לקראת חג הפסח, בשנת 2022, נצפתה עלייה בביקוש של כ-41% בהשוואה לממוצע כמות הבשר הנמכרת ברשתות השיווק ב”ימים רגילים“.
על פי נתוני משרד החקלאות צריכת הבשר בישראל, עמדה בשנת 2022 על כ- 20.9 קילוגרמים לנפש, בעוד ממוצע הצריכה במדינות ה-OECD, נמוך מישראל, ועמד על 14.2 קילו לנפש בלבד.

במקום הראשון מובילה ארגנטינה, עם 36.9 קילוגרמים לנפש, במקום השני ארצות הברית עם 25.3 קילוגרמים לנפש, ובמקום השלישי ברזיל עם 24.6 קילוגרמים לנפש.
◄“מַה נִּשְׁתַּנָּה הַלַּיְלָה הַזֶּה מִכָּל הַלֵּילוֹת?“ באשר לצריכתנו של עוף? בשנת 2022 הייתה בענף העוף, הצריכה המקומית של עוף טרי בישראל הגבוהה בעולם ועמדה על כ-65.4 קילוגרמים לנפש בשנה (מקור הנתונים).
בשנת 2022, לקראת חג הפסח, נצפתה עלייה בביקוש לעוף של כ-32% ברשתות השיווק בהשוואה לממוצע כמות בשר העוף הנמכרת ברשתות השיווק ב”ימים רגילים“.
כיום, בענף העוף במדינת ישראל, פועלים כ- 580 מגדלים (מקור הנתונים).
ומה באשר לצריכתנו ביחס לעולם לבשר עוף? בשנת 2022, הייתה הצריכה המקומית של עוף טרי בישראל הגבוהה בעולם ועמדה על 64.9 קילוגרמים לנפש בשנה, בעוד הצריכה במדינות ה-OECD, נאמדה ב-31.8 קילוגרמים לנפש בשנה,
ב ארצות הברית המדורגת במקום השני, נצרכו 50.8 קילוגרמים לנפש בשנה ו-מלזיה במקום השלישי עם 49.7 קילוגרמים לנפש בשנה. הממוצע העולמי נאמד ב-14.9 קילוגרמים לנפש בלבד.
צריכת העוף הגבוהה בישראל, עשויה להיות מוסברת בכך שמזונות שונים מן החי שצורכים בעולם, נצרכים בכמות הרבה יותר נמוכה מטעמי כשרות.
◄“מַה נִּשְׁתַּנָּה הַלַּיְלָה הַזֶּה מִכָּל הַלֵּילוֹת?“ באשר לצריכתנו בענף היין? בישראל, מגדלים כ-50 אלף טונות של ענבי יין בשנה על שטח של כ-63 אלף דונם.
ייצור היין הישראלי, עומד על כ-40 מיליון בקבוקי יין בשנה (כ-30 מיליון ליטר). ב-70% מן הכרמים בישראל, נטועים זני ענבים אדומים, כאשר הפופולריים ביותר הם; קברנה סוביניון, קריניאן ו-מרלו.
על פי נתוני חברת סטורנקסט (StoreNext) המתמחה בביצועי שוק ומחקר FMCG, בישראל, נמכרו כ-31.6 מיליון ליטרים של יין בשנת 2020, מדובר בעלייה של כ-36% במכירות היין בישראל בין השנים; 2010 ל-2020.
המחיר הממוצע לליטר יין בישראל, עמד על 36.6 ₪ בשנת 2020. לצרכן הישראלי, אין העדפה מובהקת בין יין אדום ל-יין לבן, כאשר יין אדום, עומד על קצת מעל ל-50% מסך המכירות בישראל.
אולם, במרוצת השנים, ניתן להבחין במגמת עלייה בצריכת יין לבן בישראל. בנוסף, נרשמה מגמת עלייה בצריכת יינות מבעבעים התואמת את המגמה העולמית.
צורך כ-5.6 ליטרים של יין בשנה. זהו נתון נמוך בהשוואה למדינות העולם, בפרט מדינות אירופה וארצות הברית. לשם השוואה, בצרפת צריכת היין עומדת על כ-46 ליטרים בשנה. בפורטוגל, שיאנית העולם בצריכת יין לנפש, עומד הנתון על כ-51 ליטרים (!).
כמו בכל שנה ממליץ משרד החקלאות, לקנות תוצרת חקלאית ישראלית!