החור באוזון השנה בגודל שיא; האוזון, היא שכבה באטמוספירה המגנה על כדור הארץ מקרני השמש, בהן כאלה שעלולות לגרום למחלות כמו סרטן עור וקטרקט
החור באוזון השנה בגודל שיא. החור באוזון, הנמדד בשיאו תמיד בחודש ספטמבר – גדול השנה מתמיד. בשנה שעברה, הוא הצטמצם והמדענים שמחו, אך שמחתם, מסתבר היתה מוקדמת. השנה חזר החור לסורו.
ozone_id=3070_215_01.jpg
החור מעשה ידי אדם בשכבת האוזון מעל אנטארקטיקה הגיע לגודל שיא לראשונה מאז שהחלו למדוד אותו, וכי הוא עלול לגדול עוד בימים הקרובים. כך מסר ביום שישי, מדען החוקר את שכבת האוזון בקוטב הדרומי.
שטחו של החור השנה, מעט פחות מ-28 מיליון קמ”ר, הוא רק מעט מתחת לשיא של 28.5 שנמדד בחודש שעבר, אך מאירועי העבר ידוע שבשבוע השני של ספטמבר, הוא גדל עוד ולפיכך הוא יכול לשבור את השיא. כך מסר ג’ונתן שאנקלין, מדען במשלחת הסקר הבריטית לאנטארקטיקה.
“הוא היה בשיא גודלו במהלך אוגוסט, ואנחנו מצפים לראות מה יקרה בימים הקרובים”, אמר שאנקלין.
כזכור שכבת האוזון בסטרטוספירה מגינה על כדור הארץ מפני הנזקים של קרני השמש האולטרה סגוליות – בעיקר סרטן ריאות.
ב-2002 החור התכווץ לפתע, והדבר העלה תקוות כי הוא ישנה מגמה ויתחיל להסגר ואולם שאנקלין, אמר, כי המדענים מאמינים, כי זו היתה חריגה שנבעה מתנאים אטמוספריים נדירים ושההתרחבות של שנת 2003 מעידה על חזרה לפעילות הנורמלית.
הידיעות על החור באוזון, התקבלו לראשונה ב-1985 ועוררו מערכה בינלאומית להפחתת השימוש בכמיקלים מסויימים שהיו בין הגורמים להיווצרות החור, בהם חומר המשמש בייצור דאודורנטים.
שאנקלין, אף הוא מאשר וטוען, כי שימוש בכימיקלים מעשי ידי אדם, בכל העולם הם שגורמים להתדלדלות שכבת האוזון כולה, ובפרט באיזורים שמעל הקוטב הדרומי. (הידיעה פורסמה בתאריך 13.9.2003).
* הכותב אבי בליזובסקי, הינו עורכו של האתר ממנו מובאת הידיעה – הידען
לידיעה בבי.בי.סי
Add Comment