כאן חלל | תעופה

הבוקר: יום שישי, בשעה ‭07:04‬, יראה בשמי ישראל, ליקוי חמה חלקי

0
0

במקומות אחרים בעולם, יהיה הליקוי, גדול יותר, ואזורים מסוימים כמו: הודו ו-סרי לנקה, יהיה ליקוי חמה, כמעט במלואו ◄ ליקוי החמה, שהתרחש ב-29 במאי 1919, שימש לאישוש תורת היחסות הכללית של אלברט איינשטיין. משלחת מדעית הצליחה לצלם בזמן הליקוי המלא
הבוקר: יום שישי, בשעה ‭07:04‬, יראה בשמי ישראל, ליקוי חמה חלקי
הבוקר: יום שישי, בשעה ‭07:04‬, יראה בשמי ישראל, ליקוי חמה חלקי

הבוקר, יום שישי, (15.01.2010) בשעה ‭07:04‬, יראה בארץ ישראל, ליקוי חמה חלקי (Annular Eclipse). כאשר כרבע מגלגל השמש, יוסתר על ידי הירח, אשר יחלוף בין כדור הארץ לשמש. שיא ליקוי החמה החלקי, יהיה בין 7:50‬ ל‭8:03-‬ וסופו בשעה ‭09:11‬ בבוקר. הציבור מוזהר, שלא להתבונן בליקוי חמה חלקי בעין שאינה מוגנת (משקפים מיוחדים).

כזכור, לפני שבועיים, נצפה ליקוי ירח חלקי בשמי ישראל, ומאז הירח, השלים את מחצית מהקפתו סביב כדור הארץ, גם ברחבי העולם, יהיה היום (ו’) ליקוי חמה חלקי, בו הירח אינו מכסה את כל פני השמש, כך שטבעת אור מקיפה את צילו של הירח, הליקוי, נראה גדול יותר, כאשר באזורים, כמו; הודו ו-סרי לנקה, יהיה ליקוי חמה כמעט מלא.

מהו ליקוי חמה – Solar Eclipse

ליקוי חמה, קורה כשכדור הארץ, הירח והשמש, מצויים על אותו ציר. המסלולים מצטלבים אחת לשישה חודשים בערך, ואירוע זה מכונה “עונת הליקויים”. בעת מולד הירח (תחילת החודש העברי), אשר מתרחש במשך עונת הליקויים, הירח מסתיר את השמש, או את חלקה, מעיני צופים הנמצאים על כדור הארץ באזור מסוים.

ליקוי מלא, מתרחש במקום כלשהו על פני כדור הארץ בממוצע כל 18 חודשים, וכל נקודה על פני כדור הארץ, תזכה לליקוי חמה מלא אחת ל-370 שנה. לפחות פעמיים בשנה (ולא יותר מחמש) מתרחש ליקוי חמה במקום כלשהו בעולם.

בששת אלפי השנה שבין 2000 לפנה”ס ועד 4000 לספירה התרחשו ויתרחשו 14,263 ליקויים (3,979 מהם “ליקויים מלאים”), דהיינו; קצת פחות מ-2.4 ליקויים בשנה בממוצע.

ליקוי החמה המלא הארוך ביותר ב-8,000 שנה, צפוי ב-16 ביולי 2186. אורכו, יהיה 7:29 דקות, רק שלוש שניות פחות מהמקסימום התיאורטי האפשרי.

כאשר הירח מכסה את השמש, כולה, זהו; “ליקוי חמה מלא”.

כאשר “ליקוי חלקי”, קורה כשהירח אינו קרוב דיו לציר שמש-ארץ, לחסימה מוחלטת של אור השמש. גם כאשר מתרחש “ליקוי מלא”, הוא נראה במלואו רק בפס צר לאורך כדור הארץ, למשך דקות ספורות.

אנימציה של ליקוי חמה

בזמן הליקוי המלא, ניתן לראות את העטרה. מכיוון שמרחק הירח מכדור הארץ משתנה מעט, לעתים מתרחש גם “ליקוי טבעתי”, בו בשיא הליקוי במקום שהירח יסתיר את כל השמש, נראית סביבו טבעת זוהרת.

ליקוי חמה הוא אירוע אשר יכול להתרחש אך ורק סמוך מאוד לתחילתו או סופו של החודש העברי, משום שרק במועד זה הירח, יכול לעבור סמוך לקו הדמיוני המחבר את כדור הארץ עם השמש.

לא בכל פעם כשיש ירח מלא או ירח חדש, יופיעו “ליקוי ירח” ו-“ליקוי חמה”, מאחר שמישור מסלול הירח, מוטה ב-5.2 מעלות יחסית למישור מסלול כדור הארץ סביב השמש. לכן, ליקוי ירח או ליקוי חמה, יופיעו בשתי נקודות החיתוך של שני המישורים.

ליקוי החמה, שהתרחש ב-29 במאי 1919, שימש לאישוש תורת היחסות הכללית של אלברט איינשטיין. משלחת מדעית הצליחה לצלם בזמן הליקוי המלא, כוכב, שהיה אמור להיות מוסתר על ידי השמש בזמן הליקוי.

אולם העובדה, כי כוכב זה, נצפה, הוכיחה את טענתו של איינשטיין לגבי עקמומיות היקום שגורמת לאור לנוע בציר עקום, וכך לעקוף את השמש.

עוד פרטים על ליקוי חמה – לחצו כאן.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

יום הזיכרון לשואה ולגבורה

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-76

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

הדלקת המשואות יום העצמאות ה-76

תפילה ליום העצמאות 76

דילוג לתוכן