תזונה | דיאטה

תזונה לא מאוזנת אצל ילדים עם הפרעות קשב וריכוז

ילדים הצורכים תרופות לטיפול בהפרעת קשב וריכוז סובלים לרוב מאבדן תיאבון למשך שעות ארוכות. אולם, לאחר שהשפעת התרופה פגה, מתחיל הרעב אשר עלול לגרום לילד לאכול מכל הבא ליד עקב אימפולסיביות המאפיינת ילדים עם הפרעת קשב וריכוז. עינת ששון, הדיאטנית הראשית של צנטרום, מציעה מספר טיפים להתמודדות עם דפוסי האכילה המיוחדים.
0
0
עינת ששון, הדיאטנית הראשית של צנטרום על רקע ילד זולל עוגות
עינת ששון, הדיאטנית הראשית של צנטרום על רקע ילד זולל עוגות

הפרעת קשב וריכוז הינה הפרעה נוירו-התפתחותית, שבאה לידי ביטוי בקשיים בריכוז ובקשב, אימפולסיביות ולעיתים פעילות יתר. בקרב חלק מהילדים מופיעות גם בעיות התנהגותיות. נתוני משרד הבריאות מעידים על שכיחות של כ- 5%-10% בקרב ילדים עד גיל 12, כאשר חלק ניכר מהילדים (כ-80% מהם) ימשיכו לסבול מההפרעה גם בחייהם הבוגרים. בנוסף, התופעה קיימת יותר (פי 3) אצל בנים, בעיקר בהקשר של תנועתיות יתר ופזיזות.

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה ב’פייסבוק’ או בטוויטר.

סקרי בריאות ותזונה לאומיים (סקרי מב”ת) הם אמצעים חיוניים ויעילים לתיאור מצב הבריאות, התזונה ואורחות החיים של האוכלוסייה. הסקר של משרד הבריאות, מראה, כי ילדי ישראל, אינם צורכים בתזונה היומית כמות מספקת של מגוון הויטמינים והמינרלים המומלצים ביום.

עינת ששון, הדיאטנית הראשית של צנטרום, מסרה לפורטל כאן ישראל | kanisrael  | כאן נעים | kan-naim | אתר האינטרנט של כל המדינה’ כי; אצל ילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז, גם ההפרעה עלולה להשפיע על התזונה היומית, זאת בין אם הילד מקבל טיפול תרופתי ובין אם לאו ועל ההורים להיות מודעים להשפעה שיש להפרעה זו על התזונה.

ילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז, עלולים להיות חשופים ל-אי סדירות או תבניות אכילה לא צפויות שעלולות לגרום למחסורים תזונתיים. במקרים קיצוניים, מחסורים אלו עלולים לגרום לאנמיה, לעייפות, להביא לפגיעה בהתפתחות הבאה לידי ביטוי בגובה ובמשקל ולבעיות נוספות.

מחקר שבדק ילדים ומתבגרים המאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז מצא שונות בדפוסי האכילה אצל הילדים דבר שיכול להביא מצד אחד לכך שחלק מהילדים ימצאו בסיכון של כ- 60% לסבול מתת משקל ומצד שני אחרים עלולים להיות בסיכון יתר להשמנה.

ההסבר לכך קשור לדפוסי אכילה אימפולסיביים, אשר עלולים להוביל לתת משקל או עודף משקל, ובאותה עת גם למחסור ברכיבי תזונה חשובים. במחקר, נבדקו בנוסף דפוסי אכילה ודרך חיים בבנים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז.

מסקנת המחקר, הינה, כי ישנם הרגלי אכילה שונים בצורה מובהקת ל’ילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז’ זאת לעומת ילדים בקבוצת הביקורת. ילדים עם הפרעת קשב וריכוז אמנם אוכלים בתדירות גבוהה יותר אך הארוחות שלהם פחות מסודרות.

בנוסף הם שותים יותר שתייה ממותקת, אוכלים פחות פירות, מבצעים פחות פעילות גופנית מסודרת וצופים יותר בטלוויזיה. ממצאים אלה מהווים הסבר חלקי להבדלים במשקל הגוף ואחוזי השומן בין הילדים.

במחקר אחר, שבדק את השפעת הטיפול התרופתי השכיח ביותר – מתילפנידאט (החומר הפעיל בריטלין ובתרופות נוספות והידוע כבעל תופעת לוואי שכיחה של ירידה בתאבון), על הצריכה הקלורית והמצב התזונתי של הילדים, נמצא, כי אצל ילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז ומטופלים תרופתית, צריכת הקלוריות המומלצת וכן הצריכה של הויטמינים והמינרלים, הייתה נמוכה יותר וכן הם לא הגיעו לצריכה היומית המומלצת של ויטמינים ומינרלים מסויימים לעומת ילדים שאינם סובלים מהפרעת קשב וריכוז באותם הגילאים.

כפי שתואר קודם לכן, ילדים הצורכים תרופות לטיפול בהפרעת קשב וריכוז סובלים לרוב מאבדן תיאבון למשך שעות ארוכות. אולם, לאחר שהשפעת התרופה פגה, מתחיל הרעב אשר עלול לגרום לילד לאכול מכל הבא ליד עקב אימפולסיביות המאפיינת ילדים עם הפרעת קשב וריכוז.

הפכו את הארוחה למשחק, כך הילדים יאכלו יותר

עינת ששון, הדיאטנית הראשית של צנטרום, מציעה מספר טיפים להתמודדות עם דפוסי האכילה המיוחדים שתוארו לעיל;

  1. החלפת משקאות ממותקים במיצי פרי סחוטים – נסו להמעיט בצריכה של שתייה ממותקת והחליפו אותה בחצי כוס מיץ פירות סחוט טרי. מיץ הפירות מכיל כמות סוכר גבוהה אך ערך תזונתי גבוה גם כן. לחילופין עודדו את הילדים לאכול פירות שלמים או חתוכים, אשר להם ערך תזונתי גבוה ותכולת סיבים לא מבוטלת.
  1. הארוחה החשובה ביותר ביום – ארוחת הבוקר חשובה מאוד לשבירת צום הלילה והנעה ראשונה של הגוף בבוקר. הדבר נכון לכל ילד, גם לאלו שאינם צורכים תרופה. במידה והילד מקבל תרופה בבוקר, ארוחת הבוקר חיונית עוד יותר, זאת מכיוון שיעברו שעות ארוכות של הוצאת אנרגיה בבית הספר או בגן אשר במהלכן יאכל הילד מעט מאוד, אם בכלל.
  1. סדר תזונתי חדש – כשמדובר בילדים ובני נוער ההמלצה היא להרגיל אותם לסדר יומי קבוע של ארוחות בזמנים ידועים מראש. אצל ילדים עם הפרעות קשב וריכוז, אנחנו צריכים להיות גמישים יותר בזמנים ובכמויות של הארוחות. במידה והילד אינו נוטל תרופה לטיפול בהפרעה, שימו לב שהארוחה מוגדרת בצלחת אחת, ניתן לילד בחירה של עד שתי מנות ונגדיר זמן של כחצי שעה לאכילה, בהם נהיה עם הילד ונוודא שהילד אוכל ולא עסוק בדברים אחרים. היה והילד לוקח תרופות בבוקר, סביר שעד שעות אחר הצהריים, השעות בהן פגה השפעת התרופה, הוא לא יהיה רעב וכמעט ולא יכניס כלום לפיו. לכן חשוב לצייד אותו עם מאכלים מזינים מצד אחד, אך מספיק מפתים מצד שני, שירצה לאכול גם אם אינו מרגיש רעב – מעדן, חטיף בריאות ופירות לבחירתו. בשעה שבה פגה השפעת התרופה, חשוב שתהיה לו ארוחה מלאה ומזינה, כדי שלא יתנפל על ארון הממתקים או על המקרר ויחסל מכל הבא ליד. בנוסף, אל תילחצו אם ירצה תוספת או אפילו ארוחת לילה, היו גמישים!
  1. אוכל זה כן משחק – הפכו את הארוחה למשחק, כך הילדים יאכלו יותר. אפשר לעשות זאת באמצעות בישול משותף, הכנת מטבלים מגבינה בצבעים ובמרקמים שונים, הכנת צורות מלחם ומירקות, הכנת ביצים בשיטות שונות ושילובי מזון אחרים (חביתה בצורות) וכד’. כך תגדילו את כמות הירקות והחלבון בתזונתם. לקינוח, תוכלו להכין מיצים שונים מפירות בשילוב חלב, יוגורט ודגנים מזינים. זו הזדמנות להכניס סוגי מזונות שהילדים בדרך כלל לא היו מסכימים לאכול. 
  1. צמצמו אפשרויות, שיהיה להם קל יותר לבחור – הציבו בפני ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז שתי אפשרויות לבחירת ארוחה וודאו שהם מקשיבים ומבינים את האפשרויות ולא בוחרים אוטומטית. ילדים אלה, לרוב, לא יקשיבו להסבר ארוך ומורכב על התפריט, במיוחד במידה ותשאלו אותם לבחירתם במהלך משחק או צפייה בטלוויזיה.
  2. תזונה נכונה תסייע בהפרעת הקשב והריכוז – כאמור הפרעות קשב וריכוז משפיעות על התזונה. מחקרים מצאו שישנם מאכלים, תוספים וסוגי דיאטות, שעשויים להשפיע על הסימפטומים של הפרעת קשב וריכוז. רוב ההמלצות המוצעות קשורות ברכיבים שעשויים לשפר את תפקוד המוח, כגון; תזונה עשירה בחלבון המסייע לשיפור הריכוז והמצוי בקטניות, בשר ומוצרי חלב, העשרת התפריט בפחמימות מורכבות המצויות בירקות ופירות והפחתה של פחמימות פשוטות, צריכה גדולה יותר של מאכלים עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3 כמו טונה, סלמון, אגוזי מלך ועוד. בנוסף נסו להקפיד על הפחתה של צריכת צבעי מאכל מלאכותיים, חומרים משמרים ומאכלים עשירים בסוכר.
  3. השלמת התזונה היומיומית – חשוב להכיר בחשיבות ההקפדה על תזונה נכונה על מנת שלא  יתפתח עם הזמן מחסור ברכיבים תזונתיים. כאמור, ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז עלולים לסבול ממחסורים ברכיבים תזונתיים התורמים לגדילה ולהתפתחות. לפיכך, ניתן לשלב בתזונה מולטיויטמין יום-יומי, כדוגמת צנטרום ג’וניור, המכיל 22 ויטמינים ומינרלים, ללא צבעי מאכל וללא תוספת סוכר.
0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-75

הדלקת המשואות ופתיחת חגיגות יום העצמאות

דבר ראש הממשלה ביבי נתניהו

דילוג לתוכן