חג שבועות חדשות מאכלי חלב תזונה | דיאטה

לרגל שבועות – מה מכיל חלב ומה מכילים תחליפי החלב | דר’ אולגה רז

חג השבועות הגיע עימו השאלות המסורתיות, מה מכיל חלב ומה מכילים תחליפי החלב למשל; האם חלב צאן מקל על הרגישים לחלב פרה? איזה חלב מכיל יותר חלבון? האם תחליפי חלב מהצומח, שווי ערך תזונתי לחלב? ראש תחום תזונה קלינית 'הפקולטה למדעי הבריאות אוניברסיטת אריאל' דר' אולגה רז, משיבה בטור אישי.
0
0
ראש תחום תזונה קלינית 'הפקולטה למדעי הבריאות אוניברסיטת אריאל' דר' אולגה רז, לרגל שבועות מה מכיל חלב ומה מכילים תחליפי החלב
דר’ אולגה רז

הכוהנת הגדולה של תחום תזונה קלינית הדר’ אולגה רז, משיבה בטור אישי חגיגי, לכבוד חג השבועות בסקירה קצרה על ‘סוגי החלב’ ומשקאות המהווים ‘תחליפי חלב’ והאם חלב צאן מקל על הרגישים לחלב פרה? איזה חלב מכיל יותר חלבון? האם תחליפי חלב מהצומח, שווי ערך תזונתי לחלב?.

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה ב’פייסבוק’ או בטוויטר.

█ חלב פרה;

הנפוץ ביותר הוא ‘חלב פרה’ המספק חלבון מעולה בעל ערך ביולוגי גבוה, המכיל את כל חומצות אמיניות (Amino acid) החיוניות אשר הגוף אינו יודע לייצר, כך שהדרך היחידה לקבלן היא דרך המזון.

100 גרם חלב פרה, מכילים כ-3.2 גרם חלבון. סוגי חלב פרה נבדלים בעיקר באחוזי השומן (1%-4%) ובנוכחות לקטוז – סוכר החלב (רגיל עם לקטוז, דל לקטוז ו-נטול לקטוז).

נוכחות לקטוז (Lactose), המכונה גם סוכר החלב, הוא דו סוכר המורכב מהסוכרים גלוקוז וגלקטוז, חשוב לאנשים הסובלים מאי סבילות ללקטוז, הגורמת לבעיות ב‘מערכת העיכול’ (כמו; גזים, כאבי בטן, שלשולים/עצירויות ועוד).

ביתר הערכים התזונתיים, כמו; חלבון, וויטמינים ומינרלים, ההבדלים בין סוגי החלב אינם משמעותיים.

חשוב לדעת, כי ‘וויטמין D אינו נמצא בחלב ומוצריו, אלא מוסף באופן מלאכותי ומצוין על האריזה.

השילוב של סידן, מגנזיום, וויטמין ,B12 אשר נמצאים בחלב באופן טבעי עם תוספת ויטמין D – משפרת את בריאות ואת צפיפות העצם.

אירוע מאוד מאוד משמעותי מגיע – חג מתן תורה.לא רק לעם היהודי, אלא לכל האנושות, משום שהתורה והמונותיאיזם שינו את כל האנושות, ובמקום להיות שמחים על זה שאנחנו עם מיוחד ולשמוח, אנחנו יושבים ואוכלים עוגות גבינה.חייבים להפחית קצת את החשיבות של האוכל מכל יום שהוא קצת מיוחד יותר מיום אחר.חג שמח!

פורסם על ידי ‏אולגה רז‏ ב- יום שישי, 7 ביוני 2019

חלב עיזים;

רבים המדווחים על רגישות לחלב פרה, מרגישים פחות תופעות לוואי בצריכת ‘מוצרי חלב עיזים’. למרות ששני סוגי החלב דומים, להלן, הבדלים שעשויים לתת הסבר;

  • חלב עיזים מכיל מעט פחות לקטוז.
  • מכיל מרכיבים בעלי חשיבות תזונתית וביולוגית, יותר מחלב פרה, לדוגמה, חומצות שומן קצרות-שרשרת, חלבוןA2
  • חלקיקי השומן קטנים יותר מאשר בחלב פרה
  • כל אלה מקנים כפי הנראה ספיגה טובה יותר
  • אין הבדל משמעותי לגבי הרכב ויטמינים ומינרלים.

חלב כבשים;

  • מכיל יותר שומן ומכאן המרקם הקטיפתי שלו.
  • מכיל יותר חלבון ל-100 גרם; 4 גרם, לעומת חלב פרה ועיזים המכיל כ-3.2 גרם.
  • בדומה לחלב עיזים מכיל חלקיקים קטנים יותר של שומן, יותר חלבון A2 ויותר. חומצות שומן קצרות-שרשרת, מה שכנראה משפר את ספיגתו.
  • כמות הוויטמינים והמינרלים גדולה יותר בהשוואה לחלב פרה וחלב עיזים.

█ חלב באפלו;

  • כמות חלבון גבוהה יותר מאשר בחלב פרה ועיזים, אך נמוכה ביחס לחלב כבשים.
  • אחוז השומן הגבוה ביותר בין כל סוגי החלב – 8%, כך שמספק יותר אנרגיה.
  • כמות הכולסטרול נמוכה יותר מאשר בחלב פרה.
  • כמות קצת יותר גבוהה של לקטוז.
  • כמות סידן גבוהה יותר מאשר בכל סוגי החלב האחרים.
  • מכיל יותר חלבון A, בדומה לחלב עיזים ו-כבשים.

█ משקאות המהווים תחליפי חלב ו”מחקים” את שימושי החלב המגיע מן החי;

מלבד חלב המיוצר על ידי בעלי חיים (פרה, עז, כבש וכדומה), יתר המשקאות, המכונים;  “חלב” אינם מכילים מרכיבים הדומים למרכיבי החלב.

מדובר ב‘משקאות מן הצומח’; כגון; אורז, שקדים, שבולת שועל וכדומה.

כד וכוס חלב | עיבוד צילום: שולי סונגו ©
כד וכוס חלב

במשקאות אלה, אין כמעט תכולת חלבון, שהינו המרכיב החשוב ביותר בחלב; פחות מ-1 גרם לכוס משקה, לעומת 6-7 גרם בכוס חלב.

הם גם אינם מכילים את הוויטמינים והמינרלים שסוגי חלב, אחרים מכילים, אם זאת היצרנים מוסיפים מעט מהם.

ב‘חלב שקדים’ לדוגמא; כמות השקדים קטנה, כך שאין למשקה זה, משמעות תזונתית. לעומת זאת, יש הרבה מים וכמות משתנה של סוכר.

משקה סויה, עדיף על תחליפי החלב האחרים. עשוי מקטניות ולכן, מכיל; חלבון, פחות איכותי אומנם מחלבון החלב, אבל עדיין חשוב.

היצרנים, מוסיפים לרוב ‘סידן’ ותוספות אחרות ובכך, הופכים אותו למזין יותר מתחליפים אחרים. גם משקה סויה, קיים עם תוספת סוכר ובלעדיה.

משקה קוקוס אינו מכיל חלבון כלל, יש בו כמות גדולה של מים, מעט קוקוס, תוספת מועטה של ויטמינים ומינרלים, הרבה חומרי טעם, סוכר וקלוריות בכמות משתנה.

אם כך, תחליפי החלב, אינם בעלי ערך תזונתי שווה ערך לחלב. למרות שימושם הנפוץ בשילובם בשתיית קפה, אפייה וכדומה.

מוצרי חלב אשר אינם מומלצים, הם; חמאה, קצפת ושמנת בשל תכולת השומן הגבוהה מן החי שיש במוצרים אלו.

בנוסף חמאה, יש לא מעט שומני טראנס וכולסטרול.

המלצה לגבי עוגות גבינה ופשטידות העשירות בקלוריות, ניתן להקטין את הכמות הקלורית וזאת על ידי שימוש במוצרי חלב 5% שומן והחלפת שמנת ב-לבן/אשל/יוגורט או שמנת לבישול עם 9% שומן.

0
0



אודות הכותב

פרופ' אולגה רז

פרופ' אולגה רז, המומחית לדיאטות | דיאטה ותזונה נכונה - דיאטנית קלינית מהבכירות בישראל חולקת איתכם טיפים, מאמרים, כתבות ודעות. מוזמנים להצטרף ללמוד, ליהנות, לשמור על המשקל והבריאות.
קליניקה להרזיה ולתזונה בריאה המספקת ייעוציים אישיים, קבוצות הרזיה, סדנאות והרצאות. יעוץ אישי, קבוצות, סדנאות והרצאות בשיטת דוקטור אולגה רז; 03-6094147.

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-75

הדלקת המשואות ופתיחת חגיגות יום העצמאות

דבר ראש הממשלה ביבי נתניהו

דילוג לתוכן