כסף מדבר

בנק ישראל פועל לפתיחת שוק כרטיסי החיוב לתחרות

מנהלת מחלקת החשבות ומערכות תשלומים וסליקה של בנק ישראל, הגב' עירית מנדלסון: "הצעדים שנקטנו עד כה הסירו חסמים שהיו קיימים בפני התפתחות התחרות ב'שוק כַּרְטִיסי חִיּוּב' והם מניחים את התשתית להתפתחות שוק כרטיסי החיוב בעתיד. יישמנו את הצעדים תוך מתן גמישות מקסימלית לכלל השחקנים בבחירת השירותים שאותם הם מעוניינים לקבל ולספק. אני קוראת לכל הגורמים המעוניינים לפעול בשוק כרטיסי החיוב בישראל ללמוד את השינויים ולבחון את השתלבותם בשוק זה".
0
0
בנק ישראל ממשיך לפעול לפתיחת שוק כרטיסי החיוב לתחרות | צילום: ויקיפדיה  | עיבוד צילום: שולי סונגו© 
בנק ישראל ממשיך לפעול לפתיחת שוק כרטיסי החיוב לתחרות | צילום: ויקיפדיה  | עיבוד צילום: שולי סונגו©

ב-18 ביולי 2016 פרסם בנק ישראל את מסמך “עקרונות וצעדים נלווים לפיתוח פרוטוקול לביצוע עסקה ב’כַּרְטִיס חִיּוּב’ והשימוש בו”, שמטרתו ליצור בשוק כרטיסי החיוב תנאים שיאפשרו כניסה של שחקנים חדשים לכל אורך שרשרת ביצוע העסקה. במהלך החודשים שלאחר פרסום מסמך עקרונות הפרוטוקול פעל בנק ישראל לקידומם וליישומם של עקרונות אלו תוך שיתוף בעלי העניין הרלוונטיים בשוק, זאת במסגרת ועדת כרטיסי חיוב שבה חברים נציגים של שחקנים שונים בשוק כרטיסי החיוב.

רוצים עוד עדכונים? הצטרפו לכאן נעיםבפייסבוקאו בטוויטר.

פרסום זה בא לעדכן את הציבור בדבר תוצאות הצעדים האופרטיביים שננקטו עד כה ליישום עקרונות הפרוטוקול. בנק ישראל, ימשיך לקדם את יישום העקרונות שנקבעו, יעקוב אחר ההתפתחויות ב‘שוק כרטיסי החיוב’ ויבחן את הצורך בנקיטת צעדים נוספים.

מנהלת מחלקת החשבות ומערכות תשלומים וסליקה של בנק ישראל, הגב’ עירית מנדלסון: “הצעדים שנקטנו עד כה הסירו חסמים שהיו קיימים בפני התפתחות התחרות ב’שוק כַּרְטִיסי חִיּוּב’ והם מניחים את התשתית להתפתחות שוק כרטיסי החיוב בעתיד.

יישמנו את הצעדים תוך מתן גמישות מקסימלית לכלל השחקנים בבחירת השירותים שאותם הם מעוניינים לקבל ולספק. אני קוראת לכל הגורמים המעוניינים לפעול בשוק כרטיסי החיוב בישראל ללמוד את השינויים ולבחון את השתלבותם בשוק זה”.

 בנק ישראל, להלן הצעדים שננקטו עד כה:

■ נגישות הפרוטוקול

  • המידע שבפרוטוקול שאין בפרסומו כדי לסכן את ‘מערכת התשלומים’ נגיש וזמין לכלל הציבור באמצעות אתר האינטרנט של חברת שב”א, המפעילה את מערכת “שירותים בכרטיסי חיוב“.
  • גישה מלאה לכלל המידע שבפרוטוקול מתאפשרת לכל בעל עניין בכפוף לחתימתו על הסכם הסודיות, כפי שמופיע באתר האינטרנט של חברת שב”א.
  • הפרוטוקול תורגם לשפה; אנגלית והוא זמין בתנאים זהים לפרוטוקול בשפה; עברית, כדי לאפשר גם לגורמים מחו”ל לבחון את פוטנציאל ההשתתפות בשוק כרטיסי החיוב הישראלי.

■ מודולריות הפרוטוקול

  • בעקבות דיונים בוועדת כרטיסי חיוב גובש בבנק ישראל מסמך “רכיבי החובה והרשות בפרוטוקול“, המתווה את המדיניות ליישום הפרוטוקול בשוק כרטיסי החיוב. רכיבים אלו, יאפשרו לשחקנים השונים לבחור וליישם את הפרוטוקול באופן חלקי, בהתאם לצורכיהם.
  • רכיבי החובה והרשות’ נקבעו תוך קביעת מינימום רכיבי חובה שיאפשרו גמישות מרבית ואימוץ תקנים בין-לאומיים או תאימות מולם.

■ שימוש בפרוטוקול

  • נוהל המטפל בסדרי הטיפול בבקשות לפיתוחים ומגדיר זמן מינימלי לאספקת השירות על ידי מתפעל הפרוטוקול פורסם באתר האינטרנט של חברת שב”א.
  • בשלב הראשון לא תיגבה עמלה עבור השימוש בפרוטוקול. בשלב מאוחר יותר, ייבחן המודל בהתאם להתפתחויות בשוק.

שוק כרטיסי החיוב בישראל מתאפיין כיום בכך שכל בתי העסק חייבים לרכוש וליישם את כל חבילת השירותים והפונקציונליות הנתמכת בפרוטוקול כרטיסי החיוב בישראל.

המהלכים, שנזכרו לעיל, מהווים צעד משמעותי בפתיחת שוק כרטיסי החיוב לתחרות, משום  שהטמעתם תאפשר לבתי העסק, ובפרט לבתי העסק הקטנים שעד כה לא כיבדו כרטיסי חיוב, להתחיל לקבל כרטיסי חיוב באופן המותאם לצורכיהם.

כך, למשל, בתי עסק, יוכלו לרכוש חבילת סליקה שאינה כוללת סליקת כרטיסים במט”ח במחיר נמוך יותר מחבילת הסליקה הכוללת סליקה במט”ח.

מהלך זה, ישפיע על כלל מחזיקי הכרטיסים בישראל, בכך שיאפשר להם להשתמש בכרטיסים במגוון רחב יותר של בתי עסק.

http://www.boi.org.il/he/NewsAndPublications/PressReleases/Pages/18-07-2016.aspx
http://www.shva.co.il/specification-emv/
http://www.shva.co.il/specification-emv/
0
0



אודות הכותב

משה נעים

עורך אתר כאן ישראל ("כאן נעים") בלי מורא ובלי משוא פנים. עיתונאי מגיל 14. עובד כיום באינטרנט. בן 71, אב לעורך דין אלירן נעים. לר' אביב נעים ול-חלי כהן-נעים, סבא מאושר ל-8 נכדים; כפיר-שלמה, רפאל, דוד, אוריאן, מילה שרה, אריאל, עלמה ו-אביגיל. המוטו; "אילו לחיים הייתה מהדורה שנייה, הייתי מתקן בה את כל השגיאות...".

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77

רמיקסים לחגיגת יום העצמאות 77

דילוג לתוכן