
שאיפת ‘גז קצפות’ הובילה שני צעירים בשנות ה- 20 וה- 30 לחייהם, אושפזו לאחרונה בהפרש של שבועיים, עקב חולשה קיצונית בגפיים, אובדן תחושה וחוסר יכולת לעמוד וללכת ב’מחלקה הנוירולוגית של המרכז הרפואי הלל יפה’ בעיר חדרה.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
מבדיקה מעמיקה של צוות המחלקה, עלה, כי מדובר בהשפעה הרסנית של שאיפת גז הקיים במיכל קצפות הנמכרים בחנויות ללא הגבלה.
ד”ר עדי הרסליס-אלדר, רופאה בכירה במחלקה, הזהירה; “שאיפת גז קצפות היא תופעה שכיחה העלולה לגרום למחלה נוירולוגית משמעותית“.
“במקרה הראשון, הגיע גבר כבן 30 עם חולשה בגפיים שהתקדמה תוך שבוע. אל חדר המיון הוא הגיע על כסא גלגלים, משום שלא יכול היה ללכת בכוחות עצמו.
החשד הראשוני שלנו, היה תסמונת גילאן ברה (‘פריפרית‘) נדירה, המערבת את מערכת העצבים ההיקפית.
התסמונת קורית כשמערכת החיסון של הגוף, תוקפת חלקים של מערכת העצבים. אך משזו התבדתה, המשכנו בסדרת בדיקות, כולל MRI, שהדגים פגיעה עצבית חריגה בחוּט השִׁדְרָה, וכן חוסר משמעותי ביותר ב-ויטמין B12.
בבירור נוסף, כדי להבין את מקור החֶסֶר, ציין הצעיר, כי נהג לשאוף גז קצפות באופן קבוע. הוא התחיל לקבל טיפול ייעודי וכרגע חל שיפור בתנועתיות ובתחושה והוא אמור לעבור למחלקת שיקום“.
שבועיים לאחר מקרה זה, הגיע בחור צעיר כבן 20, הסובל מ’תשישות‘ במשך מספר חודשים, הפרעה בתחושה בגפיים עליונות ותחתונות, בעיות יציבה וכן חוסר יכולת לאחוז בדברים.
לאחר בירור, נראתה פגיעה בחוט השדרה ובעצבים ההיקפים כולל חסר משמעותי בויטמין B12. בתחקור, עדכן, כי גם הוא עשה שימוש בגז קצפות מזה זמן מה.
█ ד”ר הרסליס-אלדר; שימוש ב”גז קצפות” גורם לפגיעה בתפקוד וחסר ב-ויטמין B12 וכתוצאה מכך, עלול לגרום ל’פְּגִיעָה נוֹיְרוֹלוֹגִית’.
“הוא החל לקבל עירוי של B12 וכן החל בפעולות שיקום פיזיותרפי כבר במחלקה”, מסבירה ד”ר הרסליס -אלדר.
“גם אצלו נראה שיפור, אך הדרך עוד ארוכה מכיוון שנגרם נזק שעדיין לא ניתן לקבוע בוודאות האם הפיך או אינו הפיך“.
שני הצעירים, סיפרו; “לא ידעו על ההשלכות ההרסניות של השימוש ב’גז קצפות‘ ולמעשה, מדובר בפעולה שכיחה באירועים חברתיים ובכלל:
“אני חושב שחייבים להזהיר את הציבור, ובטח חֶבְרֶה צעירים בגילי, שזה משהו שכולם מכירים. לא ידעתי עד כמה זה מסוכן ובעייתי ויכול להרוס לי את החיים”, ציין הצעיר בן ה- 20.
ד”ר הרסליס-אלדר, הבהירה; בספרות הרפואית, קיימים דיווחים דומים למקרים אלה, המחזקים את ההשערה, כי שימוש ב”גז קצפות” גורם לפגיעה בתפקוד וחסר ב-ויטמין B12 וכתוצאה מכך, עלול לגרום ל’פְּגִיעָה נוֹיְרוֹלוֹגִית‘.
ד”ר עדי הרסליס- אלדר, ביקשה להזהיר את הציבור ובעיקר את ההורים, שבקרוב, יצאו ילדיהם ל-חופשת הקיץ: “הגז בתוך מיכלי הקצפות הוא בעצם; גז צחוק, הנמכר בחנויות ללא הגבלה“.
לדבריה של ד”ר עדי הרסליס-אלדר, רופאה בכירה ב‘מחלקה הנוירולוגית של המרכז הרפואי הלל יפה’ שימוש לא מבוקר בו עלול לגרום ל’נזקים בלתי הפיכים לגוף‘ עד כדי נָכוּת“.
דוברת המרכז הרפואי הלל יפה-חדרה, הגב’ דפנה נבו, הוסיפה לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה, כי; “הודענו על המקרים אל משרד הבריאות“.
█ משרד הבריאות: מאות אלפים של מיכלים עם “גז קצפות” נתפסו בשנה האחרונה
משרד הבריאות הזהיר היום (יום רביעי, י”א בסיון התשפ”ג) את הציבור משימוש ב”גז קצפות” אשר נמכר באופן לא חוקי במסיבות ובקיוסקים ברחבי הארץ, זאת בהמשך לאשפוזם של שני צעירים בבית החולים “הלל יפה” בעקבות שימוש ב”גז קצפות“.

כאמור, השימוש ב”גז קצפות“, הנפוץ בעיקר בקרב ילדים ובני נוער, עלול להוביל לתופעות לוואי קשות, ביניהן;
- פגיעה בהכרה,
- פגיעות נוירולוגיות,
- פרנויה,
- חרדה,
- סחרחורות,
- הזיות
- ירידה בלחץ הדם.
מטעם דוברת המשרד הבריאות, נמסר לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה, כי הוא; “עובד בשיתוף פעולה הדוק עם גורמי האכיפה על מנת להתמודד עם התופעה.
נחשף, כי בשנה האחרונה, נתפסו מאות אלפים של מיכלי עם “גז קצפות” ולאחרונה, בפעילות משותפת של ‘האגף לאכיפה ולפיקוח במשרד הבריאות‘ בשיתוף משטרת ישראל, נתפסו בפיצוציות ובמרכולים בעיר אשדוד, כמויות גדולות של “גז קצפות” שעל פי החשד, היו אמורות להימכר לבני נוער.
זאת ועוד; בשנה האחרונה’ הוצאו צווי סגירה לשני מקומות בהם נמכרו מיכלים של “גז קצפות“.
“השימוש ב”גז קצפות” מסכן את היקר לנו מכל – הילדים שלנו” אומר ד”ר רוני ברקוביץ, מנהל האגף לאכיפה ולפיקוח במשרד הבריאות וממשיך; “זהו מוצר שלכאורה, נראה תמים שמוביל “רק” לתחושת אופוריה, אך הוא עלול להוביל לתופעות לוואי קשות, חלקן מסכנות חיים.
אני קורא לילדים ולבני הנוער – שימרו על בריאותכם ואל תשתמשו ב’גז קצפות‘. ולהורים – הכירו את הסכנות שבמוצר ודברו עם הילדים שלכם על הנושא”. סיכם ד”ר ברקוביץ.