בניסויים שנערכו נמצא, כי רמות חומצות השומן החיוניות בילדים היפר-אקטיביים, נמוכה במיוחד. המחסור משפיע במיוחד על בנים, להם יש צורך מוגבר בחומצות שומן חיוניות
המחסור משפיע במיוחד על בנים
מחקר שנערך באנגליה הוכיח, כי צריכה של אומגה 3 בשילוב עם אומגה 6 עשויות לשפר התנהגות של ילדים עם קשיי התנהגות ולמידה, לשפר את כישורי השפה.
בניסויים שנערכו נמצא, כי רמות חומצות השומן החיוניות בילדים היפר-אקטיביים, נמוכה במיוחד. המחסור משפיע במיוחד על בנים, להם יש צורך מוגבר בחומצות שומן חיוניות.
65 ילדים הסובלים מבעיות התנהגותיות, ובפיגור של כשבעה חודשים בהתפתחות בכישורי השפה, השתתפו במשך חמישה חודשים במחקר וקיבלו על בסיס יומי תוסף מזון המורכב מאומגה 3 (שמן דגים), בשילוב עם אומגה 6, (שמן נר הלילה).
לדברי ד”ר מדליין פורטווד, פסיכולוגית בכירה במועצת דוראם שהובילה את המחקר: “הילדים שקיבלו את תוספי המזון השיגו בממצוע התקדמות שכלית בת 7 חודשים, ביכולת לפתח את השפה, והתקדמות בת 9 חודשים ביכולת ההבעה בעל פה. קבוצת הביקורת במקביל, הגיעה ללא תוספי המזון רק להתקדמות שוות ערך לחמישה חודשים בלבד”.
ד”ר מדליין פורטווד פסיכולוגית בכירה
לשיפור בהתנהגות הילדים בעקבות נטילת התוספים, נוספה עוד תוצאה חיובית, יחסי הורים-ילדים השתפרו אף הם. “מה שהיה מפתיע עוד יותר הייתה העלייה במחויבות של ההורים כלפי הילדים, בתחילת המחקר 47 אחוזים מההורים דרגו את התנהגות הילדים שלהם כעלובה עד עלובה מאוד, בסוף המחקר מספר ההורים שנתן דרוג נמוך ירד לארבעה אחוזים בלבד”. אומרת ד”ר פורטווד.
עוד הוסיפה ד”ר פורטווד: “נראה, כי לשיפור המשמעותי בקשר בין הילד להורה במיוחד בשנים הראשונות לחיי הילד יש תפקיד בסיסי ומכריע בהקלה ראויה לציון בהשגת השינויים הראויים לציון שאנו רואים בהתפתחות כישורי הלשון אצל הילדים”.
מהן חומצות השומן ומהי חשיבותם בהתפתחות הילד?
השומנים אנו יודעים בנויים מחומצות שומן. כיום מוכרות לנו 20 חומצות שומן, החיוניות לגוף. גופנו מייצר בעצמו את מרבית החוצות להן הוא זקוק למעט שתי חומצות אשר אנו חייבים לספק לגוף על ידי מזון שאנו צורכים כיוון שהוא אינו מסוגל לייצר אותן ואלו הן חומצות השומן מסוג אומגה 3 ואומגה 6.
DHA ו-EPA הן חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3, תפקידן העיקרי של חומצות השומן החיוניות הוא לספק לגוף את החומר הדרוש לו לבניית קרומי תאים, המשמשים “שומרי השער”, קרומי התאים הם המאשרים כניסת חומרים מסוימים לתאים ומניעת כניסתם של אחרים.
מקור לאנרגיה ושמירת בריאות מערכת החיסון
מבנה קרום תא פגום עלול למנוע כניסת תזונה מתאימה לתא וסילוק חומרי פסולת ממנו. מצב זה יגרום לנזק מתמשך לתא יאיץ את שחיקתו ויגרום להזדקנותו המואצת. תיקון הנזק נעשה באמצעות חומצות השומן החיוניות.
חומצות השומן מסוג אומגה 3 ואומגה 6, מהוות מקור לאנרגיה ושומרות על בריאות מערכת החיסון. הן בעלות תפקיד חשוב בשמירת מאזן הורמונים בריא.
מחקרים רבים הוכיחו, כי חומצות השומן חיוניות למערכת העצבים ולהתפתחות החושים השונים, במיוחד בגיל הרך ואת חשיבות האספקה הסדירה לעובר באמצעות האם.
חומצות השומן, מסייעות בבקרת תפקודי המוח, על-ידי העברת אימפולסים עצביים לקליטה ולתמסורת, בין תאי המוח. מחסור בחומצות שומן מסוג אומגה 3 עלול להוות גורם לבעיות לימוד, חשיבה והתפתחות רקמות. חומצות שומן מסוג אומגה 3 מהוות מרכיב חיוני במבנה רקמות המוח ומערכת העצבים.
מחסור ב-DHA במוח קשור בהידרדרות הכרתית הקשורה לגיל.
חומצות שומן מסוג אומגה 3 מסייעות לאיזון חומצות שומן מסוג אומגה 6, המצויות בעיקר בשמנים המופקים מירקות. כאשר איזון זה מופר, משחרר הגוף חומר כימי, המעודד התפתחות דלקות. מצב זה קורה במיוחד כאשר נמצאים במצבי מתח נפשי, כמו לקראת בחינות חשובות. יש לשמור על יחס אופטימאלי בין שני סוגי חומצות שומן חיוניות אלו,
מצמח נר הלילה מפיקים אומגה 6
כיוון שבתפריט היומיומי, לרוב חסרות חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3, כיוון שהן נהרסות בקלות רבה בתנאי אור, חום ובתהליכי עיבוד מזון ולכן יש להשלים את החסר. היחס הנכון לצריכת אומגה 6 לעומת אומגה 3 בתפריט בריא הוא 1:2.
את חומצות השומן החיוניות אומגה 3 ניתן למצוא ב: שמן זרעי פשתה שהינו בעל התכולה הגדולה ביותר של חומצות שומן מסוג אומגה 3, מכל מקורות המזון. על השמן להיות מכבישה קרה, ללא עיבוד נוסף.
בשמן זרעי פשתה כמות כפולה של אומגה 3, ביחס לאותה כמות של שמן דגים. כיוון ששמן אומגה 3 נהרס באור, יש לשמור את השמן בבקבוק אטום, במקרר.
את חומצות השומן החיוניות אומגה 6 ניתן למצוא ב: מרבית השמנים הצמחיים (כל עוד לא נהרסו בתהליך הזיקוק או על-ידי חימום. שמן בוראג’, שמן זיתים, שמן נר הלילה, שמן חריע ושמן חמניות.
Add Comment