החשיפה לקרניים אולטרה-סגולות ללא הגנה נאותה, גורמת גם להזדקנות מוקדמת של העור. שיזוף יוצר עור פגום שנוטה יותר לקמטים ולהתדלדלות מאשר עור לא שזוף.
עם שיאה של עונת החורף, בה גוברת תופעת השימוש במיטות שיזוף להשגת גוון עור שזוף, ראוי להתעמק באזהרות האגודה למלחמה בסרטן ולדעת כי מדובר בשיזוף המסוכן באותה מידה כמו חשיפה לאור השמש. מיטות שיזוף פולטות קרינה אולטרה סגולה הגורמת לנזקים בריאותיים מצטברים לטווח ארוך.
nava_Inbar_t180_01.jpg
חשיפת יתר לקרניים אלה עלולה לגרום להגברת הסיכון לחלות בסרטן העור, לפגיעה בעיניים או בראייה, לפריחה, להתקמטות מוקדמת של העור, לריבוי כתמים על העור ונגעים קדם סרטניים.
לעיתים החשיפה לקרינה במיטות שיזוף גדולה יותר מהחשיפה לקרינת השמש מאחר ובעת שימוש במכוני שיזוף ממעטים מאוד להימרח במסנני קרינה המגנים על העור, אותם נהוג למרוח בזמן השהיה בחוף הים או בבריכה.
תהליך השיזוף
שיזוף הוא סימן לכך שהעור נפגע מקרינה מופרזת והוא מנסה להגן על עצמו. לדעת מומחי האגודה למלחמה בסרטן, שימוש במיטות שיזוף במכוני שיזוף מסוכן באותה מידה לפחות כמו חשיפה לקרינת השמש ופוגע בעור משום שמיטות השיזוף פולטות קרניים אולטרה סגולות. שיזוף מתרחש כאשר העור מייצר כמויות גדולות של פיגמנטים (צבעים) כדי להגן על עצמו מחשיפה מסוכנת לקרניים אולטרה-סגולות.
חשיפת יתר לקרניים אלו גם בעונת החורף באמצעות מיטות שיזוף, עלולה לגרום לפגיעה בעיניים או בראייה, לפריחה, להתקמטות מוקדמת של העור, לריבוי כתמים על העור ונגעים קדם סרטניים ולהגברת הסיכון לחלות בסרטן העור. מחלתם של רוב המאובחנים כחולים בסרטן העור, המתגלים בישראל מדי שנה, קשורה בחשיפה לקרינה אולטרה-סגולה.
שיזוף חד פעמי במכון שיזוף, מזיק אף הוא
גם שיזוף חד פעמי בעונת החורף במכון שיזוף כרוך בחשיפה לקרניים אולטרה-סגולות ולכן קיימת סכנה של כוויות מדרגה ראשונה ומדרגה שנייה ושל נזקים מיידים, חמורים, בדומה לנזקים הכרוכים בחשיפה לשמש.
כמו כן, לעיתים החשיפה לקרינה במיטות שיזוף גדולה יותר מהחשיפה לקרינת השמש, מאחר ובעת שיזוף במכוני שיזוף ממעטים מאוד להימרח במסנני קרינה המגנים על העור, אותם נהוג למרוח בזמן השהיה בחוף הים או בבריכה.
יתרה מזאת, מאחר ומיטות שיזוף אינן פולטות חום (כמו בשיזוף בשמש) עור הגוף נותר קריר למגע ולכן המשתזפים אינם מודעים לחשיפה המוגברת, אותה אינם חשים. שיזוף במכוני שיזוף מסוכן ועלול לגרום לנזק בלתי הפיך.
במיוחד חשוב לדעת, כי מי שעורו בהיר ואינו מקבל גוון שזוף משהיה בשמש לא ישתזף גם במכון שיזוף, ועלול לגרום לעצמו נזק בלתי הפיך.
סרטן העור ישראל חורף 2003/4
מספר חולי המלנומה, סרטן העור הממאיר בישראל הם מבין השיעורים הגבוהים ביותר בעולם וממוקמים במקום השני, אחרי אוסטרליה. על פי נתוני רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות, מאובחנים בישראל בכל שנה כ- 900 חולי מלנומה. ובנוסף יותר מ- 10,000 חולים חדשים בסרטני עור שאינם מלנומה. הגורם העיקרי לתחלואה ממלנומה ממאירה הינה החשיפה לקרינה.
סרטן עור שאינו מלנומה הוא סוג הסרטן השכיח ביותר מבין כל סוגי הסרטן, ונמצא במגמת עלייה. סרטן עור זה אמנם פחות קטלני, אולם הוא יכול לפגוע קשות באיכות החיים, לגרום לנזקים אסתטיים חמורים, לסבל רב, ולעתים אף למוות. ניתן למנוע את התפתחות סרטן העור באמצעות מניעה של נזקי קרינה בחשיפה לשמש ולמיטות שיזוף. כמו כן, ניתן כיום לאבחן מוקדם את סרטן העור, ובכך להעלות באופן משמעותי את סיכויי הריפוי.
מהי מיטת שיזוף
מיטת שיזוף הינה מכשיר הפולט קרינה אולטרה סגולה בלתי מייננת המשתרעת בין אורכי גל של 100 עד 400 ננומטר. קרינת השמש היא המקור הטבעי לקרינה זו, אולם ניתן להפיק אותה באופן מלאכותי על ידי מנורות ומכשירים שונים.
suntanning_bed_shizuf_180_02.jpg
מכשירים שונים המשמשים בתעשיית הריתוך, הדפוס ומעבדות המחקר פולטים קרינה אולטרה סגולה בעוצמה בלתי מבוטלת וכן נורות בהן נעשה שימוש ברפואה לצרכי פוטותרפיה (ריפוי באור).
כמו כן, נעשה שימוש במנורות מסוגים שונים הפולטות קרינה אולטרה סגולה באופן מלאכותי באורכי גל אשר לעיתים גבוהים מ-100 עד 400 ננומטר ומשמשים אך ורק לצרכי שיזוף.
על מיטות השיזוף במכונים
המתקן הנפוץ ביותר במכוני שיזוף הוא מיטת שיזוף דמוית צדפה. הלקוחות שוכבים על משטח זכוכית פלאסטית, כאשר קרני אור מוקרנות מעל ומתחת לגופם. רבים ממתקני השיזוף הישנים השתמשו במקורות אור שהפיקו קרניים אולטרה-סגולות מסוג (B (UVB, שלמעשה “שרפו” את העור.
לאחר שהיצרנים הבינו, כי ללקוחות נגרם נזק בריאותי, החלו בעלי המכונים להשתמש במיטות שיזוף שהפיקו בעיקר קרניים אולטרה-סגולות מסוג A (UVA). חלק מהמכונים טוענים, כי מתקן כזה הוא בטוח. עם זאת, למרות שהקרניים מסוג A שורפות פחות את העור מהקרניים מסוג B, נראה ממחקרים, כי הן עלולות לגרום לסרטן העור או לנזק למערכת החיסונית.
נזק לעיניים
מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) דרש בשנת 1997 ממכוני שיזוף להורות לכל הלקוחות לחבוש משקפי מגן. אולם עצימת העיניים, חבישת משקפי שמש רגילים, או שימוש בכדורי צמר גפן, אינם מהווים הגנה מספקת על הקרנית מפני עוצמת הקרניים במתקני השיזוף.
חשיפה ארוכת טווח לאור השמש עלולה גם היא לגרום לנזק לעיניים, אולם אנשים נוטים יותר לשים לב כאשר עפעפיהם נשרפים באור השמש. תחת קרניים אולטרה-סגולות מלאכותיות, העור נשאר קריר למגע. בנוסף לכך, עוצמת הקרניים המשמשות במכוני שיזוף חזקה הרבה יותר, ומזיקה הרבה יותר לעיניים, מאשר זו של קרני השמש.
מהם הטיעונים בעד שיזוף במכוני שיזוף
הטיעון, כי “ניתן להשיג שיזוף עמוק לאורך כל השנה, באמצעות קרני UVA בטוחות, נוחות ועדינות” אינו מדוייק שכן קיימים שני סוגים של אורכי גל לקרניים אולטרה-סגולות. הקצרות (UVB) עלולות ל”שרוף” את שכבת העור החיצונית והארוכות (UVA), חודרות עמוק יותר מתחת לעור, ועלולות לפגוע ברקמת העור הפנימית. חשיפה ארוכת טווח לשמש ולמקורות מלאכותיים של קרניים אולטרה-סגולות מגבירה את הסיכון לחלות בסרטן עור.
הטיעון אודות “מראה שזוף כל השנה ללא תופעות הלוואי של שיזוף בשמש” אינו מדוייק שכן החשיפה לקרניים במכוני השיזוף מגבירה את נזקי השמש, משום שקרניים אולטרה-סגולות מחלישות את העור, ויכולת העור להירפא פוחתת. החשיפה לקרניים אולטרה-סגולות ללא הגנה נאותה, גורמת גם להזדקנות מוקדמת של העור. שיזוף יוצר עור פגום שנוטה יותר לקמטים ולהתדלדלות מאשר עור לא שזוף. במשך הזמן, ניתן יהיה להבחין בשינויים לא רצויים במראה העור. מומחים בנושא טוענים כי עור הנראה יבשושי, מקומט או פגום בגיל צעיר יחסית, הוא תוצאה של חשיפה לקרניים אולטרה-סגולות בזמן ההתבגרות.
suntanning_bed_shizuf_180_01.jpg
הטיעון, כי מדובר על שיזוף “ללא סכנת חשיפה או כוויות” אינו מדוייק שכן בין אם מקור השיזוף הוא בקרני השמש ובין אם הוא בקרניים מלאכותיות. מחקרים מראים, כי שילוב של חשיפה לקרניים אולטרה-סגולות ושימוש בתרופות מסוימות, גלולות למניעת הריון, תכשירים קוסמטיים או סבון, עלול להאיץ את היווצרותן של כוויות בעור, פריחות וכד’. בנוסף, מיטות שיזוף עלולות לגרום למחלות עור שכיחות, כמו שלבקת (הרפס).
הטיעון, כי “מאחר ואין אור מסנוור חזק, אין צורך במשקפי שמש או במשקפי מגן” אינו מדוייק שכן מחקרים מראים, כי חשיפה מוגזמת לקרניים אולטרה-סגולות עלולה לפגוע ברשתית העין. חשיפה מוגזמת עלולה ל”שרוף” את הקרנית וחשיפה חוזרת במשך שנים עלולה לשנות את מבנה האישון, כך שהוא מיטשטש ומפתח יירוד (קטרקט). ללא טיפול, יירוד עלול לגרום לעיוורון.
<!–111.htm–>
* הכותבת: נאוה עינבר, הינה דוברת ומנהלת מחלקת הסברה והדרכה באגודה למלחמה בסרטן, לתגובות כאן באתר או באי – מייל:
nava-inbar@cancer.org.il
Add Comment