ד”ר עאמר חוסיין, מנהל המחלקה לרפואה דחופה, במרכז הרפואי זיו בעיר צפת, מסביר, כי הארס של נחש צפע הנפוץ ביותר באזור הצפון, משפיע באופן קשה על מערכת העצבים ושרירי הגוף וגורם להרס כדוריות אדומות; “הסימנים המקומיים הראשונים לאחר הכשת נחש הינם כאב דוקר או שורף, סימני הכשה על העור ונפיחות.
המרכז הרפואי זיו, בעיר צפת, מזהיר את ציבור המטיילים והנופשים מגל הכשות נחשים בצפון
אישה בת 34, נער בן 14, ופעוט בן ארבע, הוכשו במהלך סוף השבוע האחרון על ידי נחשי צפע וטופלו במצב קשה במרכז הרפואי ע”ש זיו, צפת. שלושתם עדיין מאושפזים להשגחה במרכז הרפואי זיו בצפת. ד”ר עאמר חוסיין, מנהל המחלקה לרפואה דחופה, מזהיר את היוצאים לחורשות ולטבע במהלך חופשת הקיץ; “הימנעו מטיולים ברגלים חשופות, הכנסת ידיים מתחת לסלעים או לעשבייה, מהחשש להכשות נחשים”.
ניר גרונר, מקיבוץ בגליל, אביו של מעיין בן ה-4 אשר הוכש על ידי נחש מסוג צפע (Vipera), ידע לספר, כי בנו הוכש בשעת לילה, בזמן שבני המשפחה, היו על מרפסת ביתם; “יצאנו למרפסת לראות את “גשם המטאורים”. מספר דקות לאחר שנשכבנו על המזרון, נחש, שחצה את המרפסת, נתקל בבני מעיין והכישו בידו השמאלית. הוא ראה כוכבים מכאבים.
בני המשפחה, הערניים, הבחינו בנחש, והשכן אף הצליח ללכוד אותו. מבדיקה מיידית של הילד מעיין הבחינו ההורים, כי למעיין יש “שני חורים” בידו, והיד החלה להתנפח מאוד. הם מיד הזעיקו את צוות מד”א ירדן, שפינה אותם לחדר המיון במרכז הרפואי זיו.
“זו הזדמנות להודות לצוות במרכז הרפואי זיו בצפת על הטיפול המסור והיחס החם שקיבלנו. היינו מאוד מודאגים וחרדים והיחס החם וההסברים שהועברו לנו כל העת אפשרו לנו להירגע” – הודה גרונר.
ד”ר יורי וינר, סגן מנהל מחלקת ילדים במרכז הרפואי זיו בצפת, אשר טיפל במעיין אמר, כי הילד מעיין, הגיע למרכז הרפואי ע”ש זיו, עם כלל התופעות הקשות המאפיינות הכשות נחשים; “הפעוט היה במצב של הלם, כשהוא סובל מהקאות מרובות, כאבי בטן קשים, הכרה מעורפלת ונפיחות קשה בידו” – סיפר ד”ר וינר.
ד”ר וינר, מוסיף, כי הטיפול הנהוג במצב של הכשת נחש הוא מתן נסיוב, המאפשר הצלת חיים. את התרופה יש לתת בדחיפות וסמוך ככל האפשר להכשה. הכשת נחש שאינה מטופלת עלולה להסתיים במוות מאחר והארס גורם לכשל מערכות בגוף ופוגע בכבד, בעצבים ובכלי הדם.
הילד מעיין גרונר במחלקת ילדים במרכז הרפואי זיו
צפע ארצישראלי (שם מדעי: Vipera palaestinae) הוא נחש ארסי ממשפחת הצפעוניים, החי בצפון ישראל ובמרכזה, בסוריה, בירדן ובלבנון. זהו הנחש הארסי הנפוץ ביותר בישראל, והאחראי העיקרי לרוב המכריע של מקרי ההכשה המתרחשים מעת לעת.
לצפע הארצישראלי גוף רחב יחסית, והוא מסתיים בזנב קצר (אצל הנקבות הזנב קצר יותר מאשר אצל הזכרים). אורכו של הנחש מגיע ל־1.35 מטרים. צבע הגב צהבהב, ועליו פס עקלתון כהה, המתמשך מקצה הזנב עד הראש הרחב שצורתו משולשת (פס זה יכול להראות לעתים גם כמעוינים מחוברים).
ד”ר עאמר חוסיין, מנהל המחלקה לרפואה דחופה במרכז הרפואי זיו בעיר צפת, מסביר, כי הארס של נחש צפע הנפוץ ביותר באזור הצפון, משפיע באופן קשה על מערכת העצבים ושרירי הגוף וגורם להרס כדוריות אדומות; “הסימנים המקומיים הראשונים לאחר הכשת נחש הינם כאב דוקר או שורף, סימני הכשה על העור ונפיחות.
סימנים נוספים, אשר יש לשים לב, אליהם; בחילה, הקאה, שלשול, חולשה, ירידת לחץ דם, שינוי מנטאלי, ונימול. הסימנים המאוחרים שעלולים להופיע הם; נמק, שטפי דם וזיהום הפצע.
ברמה מערכתית הפרעות בקרישה, דימום במערכת העיכול, התכווצויות, הפרעה במערכת הלב וכלי הדם, איבוד הכרה ואי ספיקת כליות” מסביר ד”ר עאמר.
עוד מוסיף ד”ר עאמר, כי במקרה של הכשת נחש, יש לפנות את הנפגע במהירות האפשרית לקבלת טיפול רפואי, וכי לפני הגעת הצוות הרפואי או ההגעה לבית החולים, יש להשכיב את המוכש ולהרגיעו.
דר’ עאמר חוסיין
“חשוב לקבע את הגפה הפגועה ולשטוף את אזור ההכשה במים”, מוסיף ד”ר עאמר; “ובשום מקרה אין לחתוך את הפצע, למצוץ את הדם במקום ההכשה,לקשור את הגפה, או להניח קרח ישירות על מקום ההכשה. אין לקחת משכך כאבים או לבצע חסימת עורקים ובשום פנים ואופן אסור לרוץ, או לשתות שתייה חריפה!”
“חומרת ההכשה, תלויה בסוג וגודל הנחש, גיל וגודל הנפגע, הזמן שחלף מאז ההכשה ואופי ההכשה. חשוב ביותר לזהות איזה נחש הכיש את הנפגע, מה צבעו ומאפייניו. זיהוי הנחש, יסייע לרופאים בטיפול בנפגע” סיכם ד”ר עאמר.
Add Comment