פסח תזונה | דיאטה

פסח: איך לעבור את מכות האוכל בבריאות ובשלום

למרות המצות, הקניידלך, האגוזים והלביבות המטוגנות, אפשר לעבור את פסח בלי עודפים של משקל וייסורי מצפון. ענבל קרקו, הדיאטנית הראשית של "שומרי משקל", מסבירה איך
0
0
פסח: איך לעבור את מכות האוכל בבריאות ובשלום
איך לעבור את מכות האוכל

כל המאכלים המסורתיים האופייניים לחגים היהודיים משמינים, אך פסח הוא ללא ספק החג הקשה מכולם למי שמתמודד עם דיאטה או מקפיד לשמור על משקלו. המצות, מאכלי הביצים, הטיגונים, ארוחות החג, הפיצוחים והקינוחים מכילים הרבה קלוריות וגורמים לתחושה כבדה, חוסר נוחות והמון רגשות אשם.

הבעיה המרכזית בפסח היא המצות, התחליף למזון הבסיסי ביותר – הלחם. מצה אחת שקולה מבחינה קלורית לארבע פרוסות של לחם קל ושווה ל-2 נקודות* על-פי שיטת הנקודות של “שומרי משקל”. אנחנו גם נוטים לאכול ממנה הרבה כיוון שהיא לא מכילה מים ולכן גם לא משביעה כמו לחם.

אבל אפשר גם אחרת. אפשר לעבור את פסח בלי להשמין ולחגוג אותו בלי ייסורי מצפון. לענבל קרקו, הדיאטנית הראשית של “שומרי משקל”, יש כמה עצות שיחסכו הרבה קלוריות מיותרות:

• תגבור הפעילות הגופנית בשבוע שלפני פסח יעזור לכם לקזז את נזקי החג הצפויים. במהלך השבוע הזה גם המעיטו באכילת “פינוקים”, כדי לשמור את הזכות לאכול אותם בחג.

• לשבוע החג תכננו מראש בילויים משפחתיים פעילים בחיק הטבע, שכוללים צעידות או רכיבה על אופניים. בילוי כזה יתרום לתחושת הביחד ולשמחת החיים ובוודאי יתרום לשמירה על המשקל.

• בכל ארוחת חג, העשירה יותר מכל ארוחה משפחתית אחרת, יש בדרך-כלל כמות קלוריות שמספיקה ליום שלם. לכן, הקפידו שיתר הארוחות באותו יום יהיו קלות. כשעה לפני הארוחה החגיגית, אכלו מרק ירקות או סלט ירקות כדי שתגיעו לשולחן רגועים, לא רעבים ובתחושת שליטה.

• הופיעו לארוחה החגיגית בבגד חדש, צמוד ומחמיא, כדי שתיראו במיטבכם. המחמאות שתגרפו ישמשו תזכורת שכדאי לצמצם בכמויות המזון.

• היו נחמדים והציעו למארחים את עזרתכם. התנדבו להכין מנה שאתם יודעים מהו ערכה הקלורי. בארוחה עצמה עיזרו בהגשה. התפקיד יעזור לכם לפסוח על כמה מנות.

• שימו לב גם למזונות שאתם אוכלים במהלך טקס הסדר. גם להם יש קלוריות שצריך לקחת בחשבון. הקציבו לעצמכם לא יותר מחצי מצה וכפית חרוסת.

• גם אם זללתם בליל הסדר, זיכרו שמחר יום חדש. בחול המועד מתחו קו וחזרו לתפריט רגיל, דל בשומן, ועשיר בירקות ובכוסות מים.

כשעה לפני הארוחה החגיגית, אכלו מרק ירקות או סלט ירקות

• השתדלו להיצמד לארוחות מסודרות. מחקרים מצאו שהן מונעות נשנושים ועלייה במשקל.

• צמצמו ככל הניתן בצריכת המצות – עד שתיים ליום. הן ממש לא תוספת הכרחית לכל ארוחה.

• לביבות המצה המטוגנות עשירות מאוד בקלוריות (כ-7 נקודות ל-2 לביבות). כדי לצמצם את הנזק השתמשו בתרסיס שמן או אפו אותן בתנור תוך שימוש בתרסיס או במעט שמן.

• הזכירו לעצמכם שפסח מסמן את בוא הקיץ, כלומר את המעבר לבגדים קלילים, שחושפים את גופנו – וגם את הישגינו בשמירת המשקל.

* ספירת נקודות היא חלק מתוכנית ההרזיה של “שומרי משקל”. נקודה היא שקלול של קלוריות ושומן וגודל מנה. לאישה במשקל של 65-79 ק”ג יש בממוצע 20 נקודות ליום. לגבר במשקל כזה יש 22 נקודות ליום, ולבני נוער באותו משקל – 26 נקודות.

כמה עולה המסורת?

  • מצה רגילה – 2 נקודות
  • ביצה אחת – 2 נקודות
  • 2 לביבות מצה מטוגנות – 7 נקודות
  • אגוזים מכל סוג, 100 גרם – 13 נקודות
  • קציצות דג (גפילטע פיש) מוכנות, 1 יחידה (120 גרם) – ½ 3 נקודות
  • חריימה בנוסח “שומרי משקל”, 1 מנה – ½ 5 נקודות
  • חזרת, 1 כף – ½ נקודה
  • חרוסת, 1 כף – 3 נקודות
  • כוס יין אדום מתוק – 2 נקודות
  • כוס יין אדום יבש – 1 נקודה
  • מיץ ענבים, 1 כוס – 2 נקודות
  • עוגייה לפסח (בוטנים/קוקוס) – ½ 2 נקודות
  • קוקוס טחון, 1 כף – 2 נקודות
  • קמח תפוחי אדמה, 1 כף – 1 נקודה
  • קמח תפוחי אדמה, 100 גרם – 5 נקודות
  • קניידלך, 4 כדורים קטנים – ½ 1 נקודות
  • קניידלך מאבקה, מוכן (1 שקית להכנת 15 כופתאות) – ½ 6 נקודות

עוגת ספוג עם קצפת ותותים

קינוח כשר לפסח של “שומרי משקל“. ניתן להכין 12 מנות. כל מנה מכילה: 5 נקודות.

המצרכים:

  • 5 ביצים מופרדות לחלמונים ולחלבונים
  • 1 כוס סוכר
  • 1 כוס קמח תופח כשר לפסח

למלית:

  • סלסלת תותים
  • ממתיק מלאכותי באבקה השווה לשתי כפות סוכר
  • שמנת מתוקה צמחית

אופן ההכנה:

בקערה גדולה מקציפים את החלבונים לקצף מוצק תוד כדי הוספת הסוכר.

מעבירים כף מהקצף המוכן לתוך קערת החלמונים ומקציפים יחדיו.

מעבירים את החלמונים המוקצפים לקערת הקצף ומטמיעים אותם בתנועות קיפול.

מקפלים בזהירות את הקמח לתערובת הקצף, כך שהקצף לא יישבר.
יוצקים את תערובת העוגה לתבנית קפיצית מספר 24 משומנת קלות.
מכניסים את העוגה לתנור קר. מכוונים לחום בינוני נמוך (170 מעלות) ואופים כ-40 דקות או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יבש, והעוגה קפיצית למגע.

משאירים בתנור עם דלת פתוחה ל-10 דקות ואחר כך מוציאים.

משחררים את העוגה מהתבנית וחוצים לשניים.

שוטפים את התותים, משאירים כמה מהם לקישוט ופורסים לפרוסות.
מפזרים אבקת ממתיק מלאכותי לפי הטעם ומשהים כ-15 דקות כדי שהתותים יפרישו נוזלים. מניחים את התותים עם הנוזלים על תחתית העוגה ומכסים במחצית השנייה של העוגה.

מקציפים את השמנת לפי ההוראות, מורחים על העוגה ומקשטים בתותים השלמים.

הערה: העוגה יכולה לשמש כבסיס לעוגות פרי אחרות או לעוגות גבינה.

לעוד מתכון טורט תפוזים לפסח – קינוח כשר לפסח” של “שומרי משקל”.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-75

הדלקת המשואות ופתיחת חגיגות יום העצמאות

דבר ראש הממשלה ביבי נתניהו

דילוג לתוכן