חקלאות ישראל צרכנות ראש השנה

הישראלי צורך עוף טרי הכי הרבה בעולם כ-65 קילוגרם בשנה לנפש

הרגלי הצריכה של הישראלי הממוצע, בהחלט מעניינים ואפילו מרתקים; בענף העוף, הממוצע העולמי, נאמד בכ- 14.2 קילוגרם בלבד ◄הדג שעושה בית ספר למתחריו והמוביל במכירות בתקופה הזו; דג האמנון, כ- 46% כמות המכירות של דגים ◄ לקראת ראש השנה, נצפית עלייה בביקוש ובצריכה בכ- 44% בהשוואה לממוצע כמות הבשר הנמכרת ברשתות השיווק בשאר חודשי השנה ◄התיאבון הישראלי, לרימונים החשובים לבריאות, די רגוּע, מול עליית היבול לשיא השיאים שיעמוד בשנת 2019, על כ- 50,000 טון, הגדול ביותר שידעה מדינת ישראל ◄בשנים האחרונות, הישראלים צורכים תפוחים באופן שווה במהלך השנה ואין פער משמעותי בצריכה לקראת ראש השנה.
0
0
אוכלת תפוח ברקע: דג, עוף, בשר, רימון - נתוני הצריכה של המאכלים הפופולריים בראש השנה | עיבוד צילום ממחושב: שולי סונגו©
אוכלת תפוח | דג, עוף, בשר, רימון

לרגל השנה החדשה הבאה וחגי תשרי, הבאים עלינו לטובה ‘תשפ’ פרסמו משרד החקלאות בשיתוף ‘ארגון מגדלי דגים’ נתונים על ענף הדגים, ממנו עולים, כי הישראלי הממוצע, צורך בחודש כ- 1.6 קילוגרם דגים ומוצריהם, כשכרבע מן הכמות היא של ‘דגים טריים’ ואילו דווקא במהלך החודש הקודם לערב ראש השנה, נוסקת הצריכה לכ-2.1 קילוגרמים לנפש.

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ בפייסבוק’ או ב’טוויטר’.

במשרד החקלאות צפו פעילות שיווק מוגברת, כאשר הדג שעושה בית ספר למתחריו והמוביל במכירות בתקופה הזו, הוא; דג האמנון, כ- 46% כמות המכירות של דגים (לפי נתוני מכירות של מרבית רשתות השיווק בשנת 2018), אחריו דג סלמון עם כ- 25%, במקום השלישי דג קרפיון עם כ- 4% ובמקום הרביעי דג דניס עם 3%.

כמו-כן, בשנת 2018, נצרכו כ- 172,000 טון דגים ומוצריהם (במונחי דג שלם), רוב הדגים הנצרכים בישראל, מיובאים (כ-85%), 135 אלף טון מיבוא (רובו של דגים ומוצרים קפואים) ו- 21 אלף טון מייצור מקומי.

על פי ‘ארגון מגדלי דגים’ הייצור המקומי של דגים נחלק למקורות הבאים;

  • בריכות דגים: כ- 16 אלף טון,
  • ספינות דייג
  • כלובי דגים בים: כ- 2,500 טון,
  • דיג בים התיכון ובכנרת כ- 2,500 טון.

דג האַמְנוּן, או מוּשְט, שם כולל למספר מינים של דגי מאכל ונוי ממשפחת האמנוניים, הגדל בבריכות דגים, ניזון מהצומח, שבשרו נחשב למשובח.

כידוע, האמנון הוא דג הדגל של המדגה הישראלי וב-בריכות הדגים בישראל, ניתן למצוא מגוון מינים של דג האמנון, ביניהם; אמנון ירדן, אמנון יאור, אמנון רוקי שמוצאו מהרי הרוקי, אמנון גליל, אמנון אדום המכונה גם אדמונית ועוד.

לפני מספר ימים לרגל ערב ראש השנה, הודיעה ‘חברת תנובה‘ באומץ ראוי לציון, כי היא אוספת מן החנויות את ‘פילה אמנון קפוא’ זאת בגין ריח לא נעים ו-טעם לוואי.

תנובה, גילתה, כי בחלק ממוצרי פילה אמנון קפוא בציפוי קרח (למי שמתכוון לרכוש בחגי תשרי את הדג, הינה ה-ברקוד 7290000644684) שהתאריך האחרון לשיווק המוטבע על האריזות, הנו; 30.11.2019.

למי שאינו תתרן, הוא יבחין מיד כשריח לא נעים, יעלה ובאפו ולמי שיתעקש לאכול אותו, צפוי, כי יחוש בטעם לוואי.

תנובה כמתבקש וכנדרש, דיווחה על המקרה ל’שירות המזון הארצי ב-משרד הבריאות‘ ופועלת על פי הנחיותיו. החברה, מבקשת מכל מי שרכש את המוצר להימנע מצריכתו ולפנות למוקד שירות הצרכנים שלה.

חברת תנובה‘ מבהירה, כי יתר מוצרי הדגים של דגי תנובה, בהם; פילה אמנון קפוא בציפוי קרח, הם תקינים ובטוחים לשימוש.

שנה סוג דגים; מחיר ממוצע לקילו (ב-₪);
2018 דג אמנון בוואקום 25.1
2018 דג בקלה בשקית 17.03
2018 דג טונה בשקית 39.58
2018 דג מרלוזה בשקית 24.27
2018 דג נסיכת הנילוס בשקית 43.27
2018 דג סול בשקית 23.69
2018 דג סלמון בוואקום 67.5
2018 דגים קפואים אחרים בשקית 28.63
2018 טונה בוואקום 39.94
2018 נסיכת הנילוס בוואקום 46.4
2018 דג אמנון טרי 22.67
2018 דג בורי טרי 37.92
2018 דג דניס טרי 51.08
2018 דג סלמון טרי 65.3
2018 דג קרפיון טרי 20.3
2018 דגים טריים ארוזים 57.15

*מקור הנתונים – מאגר מידע “סטורנקסט.

█ בשר

בענף הבשר, עולה מנתוני משרד החקלאות, כי הישראלי הממוצע, צורך בשנה כ- 15.4 קילוגרם של בשר בקר (בשר טרי ו-קפוּא) לנפש. בשנת 2018, צרכו הישראלים 137 אלף טון בשר.

כש- 44% מן הכמות הינם בשר שנשחט בישראל ו- 56% מהכמות הינם ‘בשר מיובא’.

בנוסף, בחודש לקראת ראש השנה, נצפית עלייה בביקוש ובצריכה בכ- 44% בהשוואה לממוצע כמות הבשר הנמכרת ברשתות השיווק בשאר חודשי השנה.

מנהלת אגף דוברות, תקשורת והסברה של משרד החקלאות ופיתוח הכפר, הגב’ דפנה יוריסטה, מסרה לאתר כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי בשנים האחרונות, נערכו שתי רפורמות לטובת הגדלת היקפי היבוא של בשר שחוט לישראל.

האחת, פתיחת ‘ייבוא בשר טרי’ ובשר מצונן, ממדינות נוספות באירופה לישראל, כדוגמת; פולין ו-אירלנד.

הרפורמה השנייה הנה הארכת חיי המדף של הבשר הטרי והמצונן המאפשר ייבוא ממדינות רחוקות. לאור רפורמות אלו, ניתן לראות ברשתות השיווק גידול בצריכת בשר טרי ואיכותי על חשבון בשר קפוא.

לפני וגם אחרי החגים בבואכם לקנות בשר קפוא, ממליץ משרד החקלאות, כי יש הקפיד ולבדוק את תאריך הייצור, תאריך התוקף ואת פרטי היצרן והיבואן.

כמו כן, יש להקפיד ולבדוק שתכולת האריזה מציינת 100% בשר בקר.

כל ציון אחר, כמו; “מוצרי בשר” או חומרים נוספים מעידים על עיבוד הבשר ועל איכות נמוכה יותר.

█ בשר עוף

על יכולות התיאבון של הישראלי הממוצע, אנו נדהמים ללמוד מהנתון הבא; צריכה המקומית של עוף טרי במדינת ישראל היא הגבוהה בעולם ועומדת על כ-64.9 קילוגרם בשנה לנפש.

בעוד הצריכה במדינות ה- OECD, נאמדת בכ- 30.6 קילוגרם בשנה, בארצות הברית כ-50 קילוגרם ומדינות האיחוד האירופי מדובר בכ-23.6 קילוגרם של בשר עוף בשנה.

יתר על כן, בענף העוף, הממוצע העולמי, נאמד בכ- 14.2 קילוגרם בלבד.

כיום, בענף העוף בישראל, פועלים, כדי לספק את התיאבון הישראלי כ- 500 מגדלי עופות. אם לא די בכך לקראת חג ראש השנה, הצריכה על פי משרד החקלאות עלתה בכ- 19.2% (זאת לפי ניתוח נתוני מכירות בשנת 2018).

רימונים

דווקא בענף הרימונים החשוב לבריאות, התיאבון הישראלי, די רגוּע, מול עליית היבול לשיא השיאים שיעמוד בשנת 2019, על כ- 50,000 טון, הגדול ביותר שידעה מדינת ישראל עד כה! הפרי הבריאותי (רִמּוֹן מָצוּי, שם מדעי; Punica granatum).

הרִמּוֹן מָצוּי, אחת ממתנות שבעת המינים בהם התברכה ארץ ישראל מאז ומתמיד.  הוא בעל חיי המדף ארוכים, טעים ובעל סגולות וערכים רפואיים משמעותיים. לפרי, ערך בריאותי גבוה, הוא מכיל נוגדי חמצון, ויטמין C וברזל בכמויות גבוהות.

הזנים העיקריים של הרימון, הם: “עמק” (ורוד), “עכו” ו”שני” (אדומים) – מוקדמים לעונה, “116“, “הרשקוביץ” ו”כאמל” (זנים אדומים וחמצמצים) באמצע העונה ו- ו”ונדרפול” (חמוץ-מתוק וגדול) זן אפיל (זן מאוחר), שאת פירותיו ניתן למצוא על המדפים עד סוף עונות החורף והאביב.

בנוסף, משווקים רימונים בצורה של מיץ טבעי, משקאות אלכוהוליים, גלידות ואף כמוצרי בריאות וקוסמטיקה.

על פי משרד החקלאות ופיתוח הכפר, במשך שנים רבות התרכז ענף הרימונים בעיקר בשיווק רימונים שלמים בתקופת חגי תשרי והיקפו היה מצומצם ועמד על כ- 3,500 דונם.

לפני כעשור, פותחה על ידי מינהל המחקר החקלאי (“מכון וולקני“) במשרד החקלאות מכונת פריטת רימונים שאפשרה עדנה מחודשת לפרי. והגשה של גרגרי רימון, מוכנים לאכילה בעקבותיה החלה תעשייה של מוצרים שונים כמו; מיץ טבעי, שיכר, מוצרי יוגורט, גלידה, שמן, מוצרי קוסמטיקה ועוד.

בעקבות עליית הביקוש ל’פרי הרימון‘ בארץ ובעולם ושילוב של זנים חדשים, בין השנים; 2003 – 2012, הורחבו הנטיעות באופן משמעותי.

כיום, הענף עומד על כ-20,000 דונם מטעים מניבי פרי ועוד כ- 2,000 דונם מטעים צעירים המעובדים על ידי כ-300 מגדלים בכל רחבי הארץ. כיום משווקים רימונים בשלמותם או כ’גרגרים’ באריזות החוסכות את עבודת הקילוף.

ניתן לראות גידול משמעותי במכירת הרימונים ברשתות השיווק בארבעת השבועות הקודמים לערב חג. הכמות הנמכרת של רימונים בתקופה זו מהווה כ- 21% מהכמות הנמכרת במהלך השנה כולה.

מחירי רימונים ברשתות השיווק לקראת ראש השנה (נתוני רשתות דיסקאונט);

מספר שבועות לפני ערב ראש השנה 2017 2018
ארבעה שבועות 6.50 7.26
שלושה שבועות 5.92 5.18
שבועיים 5.67 5.11
שבוע 6.07  5.78

*מקור הנתונים – מאגרמידע “סטורנקסט”.

תפוחי עץ

מנתוני משרד החקלאות, יש בישראל כ- 37,000 דונם של ‘מטעי תפוחים’ נושאי פרי. היבול של שנת 2018, עמד על כ- 100,000 טון. הישראלי הממוצע צורך בשנה כ- 15.8 קילו, תפוחים.

בשונה ממוצרים אחרים שהצריכה שלהם עולה לקראת החג ראש השנה, ב-תפוחי עץ בשנים האחרונות, פער זה מתברר, הולך ומצטמצם.

כמות התפוחים שנצרכה במהלך ארבעת השבועות הקודמים לערב ראש השנה ה’תשעז, היוותה 8.15% מהכמות שנצרכה במהלך שנת 2018.

מדובר בשיעור אשר כמעט זהה לחלק היחסי של חודש אחד מהשנה כולה, כלומר 8.33%.

בשנים האחרונות, הישראלים צורכים תפוחים באופן שווה במהלך השנה ואין פער משמעותי בצריכה לקראת ראש השנה. הזנים העיקריים, הם; “זהוב” (צהוב), “סטארקינג” (אדום), “גרניסמית” (ירוק), “גאלה” (אדום-צהוב) ו-“פינקליידי” (אדום-צהוב).

הייצור השנתי העולמי של תפוחים נע סביב 50 – 60 מיליון טון. המדינות העיקריות המגדלות תפוחים, הן: סין (35 מיליון טון לשנה), אירופה (10 מיליון טון לשנה) וארצות הברית (5 מיליון טון לשנה).

כידוע, ככלל, תפוחים אוהבים קור, לכן, ישראל, נמצאת בשולי האזורים המתאימים ל’גידול תפוחים’.

הרוב המכריע, כ- 90%, של התפוחים בישראל, מגודל באזור הצפון, בהרי הגליל והגולן בגבהים של לפחות 600 מטר.

ישראל, אינה מייצאת תפוחים, ואף יצוא התפוחים מיישובי הדרוזים בגולן ל-סוריה, הופסק עקב המצב הביטחוני בסוריה. ייבוא התפוחים לישראל בשנת 2018, עמד על כ- 30,797 טון בעיקר מ-ארהב, איטליה, צרפת וספרד.

0
0



אודות הכותב

משה נעים

עורך אתר כאן ישראל ("כאן נעים") בלי מורא ובלי משוא פנים. עיתונאי מגיל 14. עובד כיום באינטרנט. בן 70, אב לעורך דין אלירן נעים. לר' אביב נעים ול-חלי כהן-נעים, סבא מאושר ל-7 נכדים; רפאל, דוד, אוריאן, מילה שרה, אריאל, עלמה ו-אביגיל. המוטו; "אילו לחיים הייתה מהדורה שנייה, הייתי מתקן בה את כל השגיאות...".

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-75

הדלקת המשואות ופתיחת חגיגות יום העצמאות

דבר ראש הממשלה ביבי נתניהו

דילוג לתוכן