כאן מדע | טכנולוגיה

קוף מסוג חדש; קיפונג’י (Kipunji) התגלה בטנזניה

0
0

הקוף, שתואר לראשונה בזכות תמונות שצולמו בשנה שעברה, נחשב למין חדש אך בדיקות שנעשו חשפו, כי הוא אפילו מיוחד יותר – נציג של סוג חדש – קרוב משפחה של הבבון
קוף מסוג חדש; קיפונג’י (Kipunji) התגלה בטנזניה
קוף מסוג חדש; קיפונג’י (Kipunji) התגלה בטנזניה. צילום אתר ה- BBC

זן חדש של קופים שהתגלה ברמות טנזניה שבאפריקה, התברר, כייחודי יותר משחשבו החוקרים מלכתחילה – הוא לא רק זן חדש ששייך לסוג קופים ידוע, אלא סוג חדש לגמרי, בפני עצמו. כך דיווחה קבוצת מדענים בינלאומית בגיליון האחרון במהדורת הדיווחים המהירים של כתב העת Science, סיינס אקפסרס.

הצוות הבינלאומי, הזהיר, כי בעל החיים החדש נמצא בסכנת הכחדה כבר כעת בשל כריתת יערות וציד. הקוף התגלה בשני איזורים נפרדים בהרים גבוהים בטנזניה; יער רונגווי-ליווינגסטון ברמה הדרומית ויער נדונדולו בהרי אוגזונגווה. בתחילה קראו לו המגלים “מנגבי רמות” מכיוון שהחוקרים, טעו וחשבו אותו לזו אחר של קופי המנגבי, למעשה, קרוב יותר לקופי הבבון. דיווח, כי הקופים, זכו לשם חדש; רנגווסבוס קיפונג’י.

גובהו של הקוף, שידוע למקומיים בשם קיפונג’י (Kipunji) הוא כ-90 סנטימטרים, צבעו אפור-חום ופרווה בצבע שמנת (אוף-וייט) בבטנו ובקצה זנבו הארוך והמסולסל, וכן יש לו ציצת שערות ארוכות בחלק העליון של ראשו. פרצופו שחור. לבוגרים יש קריאה ייחודית הנשמעת כמו נביחות וצפירות.

טים דוונפורט, החוקר המוביל בין כותבי המאמר, העובד באגודה לשימור חיי הבר בטנזניה, אמר; “נתקלנו לראשונה, בקוף לפני כשנתיים – וההכרה בכך שמדובר במין חדש מרגשת מאוד. מאז ידענו שזו רק שאלה של זמן עד שניתקל בקוף מת משום שהם ניצודים – וברגע שהתחלנו לבחון אותו מקרוב, הבנו שזהו ממש סוג (genus) חדש. זה היה יוצא מן הכלל – זה משהו שלא קורה לעיתים קרובות”.

הקיפונג’י הם הפרימטים החיים הראשונים שסוג חדש שלהם התגלה ב-83 השנים האחרונות. “אלה חדשות מרגשות, מכיוון שזה מראה, כי עידן התגליות לא תם”, אמר וויליאם סטנלי, מנהל אוסף היונקים במוזיאון הטבע בשיקאגו, שמחזיק בקוף מפוחלץ מהסוג החדש.

רנגווסבוס קיפונג’י – רצועה דקה של שער ניתנת להבחנה.

“גילוי סוג חדש של קבוצת היונקים הנחקרת ביותר הוא תזכורת מפכחת לכמה עוד נותר לנו ללמוד על מגוון החיים בכוכב שלנו”, הוסיף לינק אולסון, ממוזיאון אלסקה, שעבד עם סטנלי ושותפיו על הדו”ח.

המיון המדעי – טקסונומיה – מסווג את בעלי החיים והצמחים בהיררכיה שמטרתה להדגים את הקרבה בין פרטים שונים. כל פרט מסווג לפי מין, סוג, משפחה, סדרה, מחלקה, מערכת וממלכה. האדם, לדוגמא, שייך לממלכת בעלי החיים, מערכת היונקים, מחלקת הפרימאטים, משפחת קופי האדם, הסוג “אדם” והמין “אדם חושב” – הומו סאפיינס.

הקוף האפריקני החדש זוהה בתחילה כשייך לסוג המוגרבי, אולם לאחר שחוואי לכד קוף כזה, המדענים הצליחו להביט בו מקרוב יותר, ואף לקחת דגימות DNA לאחר מותו. הניתוח הגנטי הראה, כי הקוף קרוב הרבה יותר למין הבבונים מהסוג פאפיו, ולא לסוג המוגרבי.

“אם היינו מקבלים את התוצאות המפתיעות האלה והן היו מבוססות על גן אחד בלבד, היינו מפקפקים באמיתותן. אבל כל גן שבדקנו תמך בקרבה של הקיפונג’י לבבונים והרחיק אותם מהמוגרבים” אמר אולסן.

“למצוא, במאה ה-21, מין חדש של קופים חיים בטבע, זה מפתיע בפני עצמו. למצוא סוג חדש של קופים, ששופך אור חדש על ההיסטוריה של אבולוציית הקופים באפריקה ואירו – אסיה – זה פשוט מדהים”, אמר ג’ון אוטס, פרופסור לאנתרופולוגיה ממכללת האנטר בניו יורק. “התגלית הזאת מחזקת את ההשפקה כי הרי דרום טנזניה שיחוק תפקיד חשוב – ועד לאחרונה, בלתי צפוי – כמקום מקלט לזנים רבים שנכחדו במקומות אחרים בעולם”.

“תזכורת מפכחת לכמה עוד נותר לנו ללמוד על מגוון החיים בכוכב שלנו”

כאשר המדענים, גילו את הקוף לראשונה ב-2005, הם מיקמו אותו כזן של Lophocebus הידוע בשמו העממי מנאגאבים, אך הם הצליחו לחקור אותו רק מתמונות. ואולם גילוי גופה של קיפונג’י במלכודת של כפריים אפשר ביצוע מחקר גנטי ומורפולוגי.

סטנלי, אמר, כי אחת החידות הגדולות היא מדוע המין הזה הצליח להתחמק מהמדע. ככל הנראה הדבר נובע מאופיו המתנזר. “הם חיים על עצים רוב הזמן, לעיתים נדירות הם יורדים לקרקע וכאשר הם על העצים הם נשארים חבויים יחסית. זאת בנוסף לעובדה שהאזורים בהם הוא התגלה אינם במסלול הקבוע של זרים הובילה להיותם נעלמים במשך תקופה כה ארוכה”.

אך כאמור למרות שזה עתה התגלה הקיפונג’י נמצא בסכנת הכחדה כאשר מספר הקופים קטן מאלף, אמר דוונפורט לבי.בי.סי. “ישנה אוכלוסיה קטנה בנדנודולו, אך רק שתיים או שלוש קבוצות בהרו רונגוו, שם היער עבות יותר. היער שם עובר תהליכי כריתה ואיננו מנוהל. בנוסף לכך, הקופים ניצודים בגלל שהם פושטים על החיטה והתושבים המקומיים מציבים להם מלכודות כדי להגן על התבואה.

סטנלי חושש לעתידה של האוכלוסייה שנותרה בשל פעילת האדם. לפיכך, הוכנס המין החדש לרשימה האדומה של המינים בסכנת הכחדה של ארגון ה-IUCN.

הקלטה של הקריאה הייחודית של הקוף – באתר הבי.בי.סי

לקטע הווידיאו שבו נראה הקוף החדש – באתר הבי.בי.יסי

לידיעה ב BBC

הידיעה הובאה באדיבות אתר הידען שבעריכת העיתונאי אבי בליזובסקי.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77

רמיקסים לחגיגת יום העצמאות 77

דילוג לתוכן