חדשות ישראל מאזני הצדק

חופש המידע – העבודה והרווחה, רוהמ והחינוך בראש התלונות

דוח 'היחידה הממשלתית לחופש המידע' לשנת 2018, מצביע על: 10,376 פניות נשלחו למשרדי הממשלה; מרבית הפניות שהוגשו: הרשות הארצית לכבאות והצלה, משרד הבריאות ומשטרת ישראל ◄הרשויות, בעלות המספר הגבוה ביותר של ליקויים שלא תוקנו (מידע שלא נמסר) הן; המשרד להגנת הסביבה (8), משרד התרבות והספורט (7) והמשרד לשירותי דת ומשרד התחבורה והבטיחות בדרכים (5 כל אחת).
0
0
שר המשפטים, חבר כנסת אמיר אוחנה, ברקע דוח היחידה הממשלתית לחופש המידע 2018 | עיבוד צילום: משה נעים ©
אמיר אוחנה, שר המשפטים

 שר המשפטים חבר כנסת אמיר אוחנה, יגיש הבוקר יום (ראשון, י”ח תמוז, צום שבעה עשר בתמוז, נדחה) לממשלה את דוח היחידה הממשלתית לחופש המידע לשנת 2018. מן הדוח, עולה, כי במהלך השנה האחרונה, הוגשו לממשלה 10,376 בקשות בתחום חופש מידע, זאת לעומת 8,848 בשנת 2017 (עלייה של כ-17%).

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או בטוויטר.

הרשויות אליהן הוגשו מרבית בקשות חופש המידע, הן; הרשות הארצית לכבאות והצלה (956), משרד הבריאות (942) ו-משטרת ישראל (719). הרשויות בהן נרשמה העלייה המשמעותית ביותר בכמות הבקשות שהוגשו הן; רשות המים והביוב (עלייה של 100%), משרד החקלאות ופיתוח הכפר (עלייה של 65%) ו-משרד החוץ (עלייה של 59%).

את הנתונים הבולטים מן הדוח השנתי של היחידה הממשלתית לחופש המידע לשנת 2018, הוגש לממשלה;

  • הרשויות אליהן, הוגשו ‘הכי הרבה בקשות’ במהלך השנה החולפת; הרשות הארצית לכבאות והצלה, משרד הבריאות ומשטרת ישראל.
  • הרשויות בהן נרשמה העלייה המשמעותית ביותר בכמות הבקשות’ שהוגשו הן; רשות המים והביוב (עלייה של 100%), משרד החקלאות ופיתוח הכפר (עלייה של 65%), משרד החוץ (עלייה של 59%) ומשרד המשפטים (עלייה של 46%).
  • הרשויות, נגדן הוגשה כמות התלונות הרבה ביותר בתחום חופש המידע, הן; משרד העבודה והרווחה, משרד ראש הממשלה ו-משרד החינוך.
  • 88% מהתלונות שהוגשו ליחידה הממשלתית לחופש המידע, הוגשו בגין מקרים בהם לא ניתן מענה כלל לבקשה למידע.
  • 3 הרשויות שחרגו מן הזמן הקבוע בחוק למענה לבקשת חופש מידע (120 יום) בשיעורים הגבוהים ביותר הם; משרד החקלאות ופיתוח הכפר, המשרד להגנת הסביבה ו-משרד ראש הממשלה.
  • במקרה ובו מוצאת ‘היחידה הממשלתית לחופש המידע’, כי התלונה בנושא בקשת חופש מידע מוצדקת, נעשית פניה לרשות בדרישה לתקן את הליקוי. הרשויות, בעלות המספר הגבוה ביותר של ליקויים שלא תוקנו (מידע שלא נמסר) הן; המשרד להגנת הסביבה (8), משרד התרבות והספורט (7) והמשרד לשירותי דת ומשרד התחבורה והבטיחות בדרכים (5 כל אחת).
  • הרשויות שהנגישו, הכי הרבה מידע באופן יזום לציבור הן; משרד המשפטים, משרד הבריאות ומשרד התקשורת.

מנכלית משרד המשפטים, עורכת דין פלמור; “נפתח ‘מדד’ שיהווה מצפן לרשויות המבקשות להתנהל בצורה שקופה יותר…”

שר המשפטים, חבר כנסת אמיר אוחנה, אמר בתגובה לממצאי הדוח, כי; “הנגשת מידע רלוונטי היא תהליך חשוב ומשמעותי בחיזוק אמונו של הציבור במוסדות השלטון בישראל.

מתוך מטרה לחזק תהליך זה, ולמען מערכת ציבורית טובה יותר ‘היחידה הממשלתית לחופש המידע’ תפעל על מנת להפחית בחסמים אשר יקלו על האזרחים והאזרחיות בפניותיהם”.

עורכת דין אמי פלמור מנכלית משרד המשפטים ברקע דוח היחידה הממשלתית לחופש המידע לשנת 2018 | עיבוד צילום: משה נעים ©
אמי פלמור, מנכל משרד המשפטים

מנכלית משרד המשפטים, עורכת דין אמי פלמור; הבהירה, כי; “היחידה הממשלתית לחופש המידע, קיבלה לידיה פיקדון רב ערך, המשימה החשובה של הגברת יישום חוק חופש המידע ברשויות הציבוריות.

בשנה הנוכחית בכוונת המשרד להמשיך בתנופת העשייה, בין השאר על ידי פיתוח מדד אשר יהווה מצפן לרשויות המבקשות להתנהל בצורה שקופה יותר, הפחתת בירוקרטיה באמצעות שיפור האתר המרכזי ל‘חופש המידע’ וצמצום זמן הטיפול בתלונות המוגשות ליחידה הממשלתית לחופש המידע“.

ממלא מקום ראש ‘היחידה הממשלתית לחופש המידע’ עורך דין שלומי בילבסקי שנכנס לתפקידו יולי 2013, אמר, כי; “דוח חופש המידע סוקר את יישום החוק בממשלה בשנה שחלפה.

מטרתו היא לשקף את המצב הקיים ולהציף את הכשלים הדורשים תיקון. אנחנו מקווים שהדוח, ישמש ככלי בידי ראשי הרשויות ומקבלי ההחלטות למיפוי הבעיות הקיימות בכל רשות וכמנוע לשינוי חיובי”.

היחידה הממשלתית לחופש המידע, תקיים שני קורסים; אחד לממונים בממשלה והשני לממונים מחוץ לממשלה

דובר היחידות המקצועיות ב-אגף דוברות הסברה ותקשורת של משרד המשפטים, מר יובל גורן, מסר לפורטל כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה’ כי מתכנית העבודה של היחידה הממשלתית לחופש המידע לשנת 2019, עולה, כי היא מבקשת לשפר את המערכת לניהול תלונות.

עורך דין שלומי בילבסקי ממלא מקום ראש היחידה הממשלתית לחופש המידע ברקע דוח היחידה הממשלתית לחופש המידע לשנת 2018 | עיבוד צילום: משה נעים ©
שלומי בילבסקי

מדי שנה מבררת היחידה הממשלתית לחופש המידע מאות תלונות באשר ל‘יישום החוק בממשלה’. תלונות היחידה, מנוהלות באמצעות מערכת ממוחשבת.

בשנה הנוכחית 2019, בכוונת היחידה לשפר את המערכת על מנת לייעל את התהליך;

  • פיתוח מדד השקיפות בכוונת היחידה הממשלתית לחופש המידע לפתח ‘מדד שקיפות’. המדד, יהווה, כלי המיועד, בראש ובראשונה לרשויות עצמן במטרה לאמוד את מצבן בתחום זה, כמו את הנקודות הדורשות שיפור.
  • פרסום הדוח השנתי של היחידה הממשלתית לחופש המידע בהתאם ל‘החלטת ממשלה 2950’ מוגש לממשלה, מדי שנה, דוח אודות יישום חוק חופש המידע בממשלה.

הדוח, כולל נתונים אודות יישום החוק במשרדים ואת תמצית פעילות היחידה בשנה שחלפה. בתכנית העבודה נמצא גם ‘קיום קורס הסמכה לממונים במשרדי הממשלה‘ וביחידות הסמך.

היחידה הממשלתית לחופש המידע, פועלת להכשרת הממונים על החוק. בהתאם לחוזר נציב שירות המדינה על הממונים בממשלה לעבור קורס הכשרה שנתיים מיום מינויים לתפקיד.

בשנה הנוכחית, מציינת היחידה הממשלתית לחופש המידע היא תקיים שני קורסים; אחד לממונים בממשלה והשני לממונים מחוץ לממשלה.

קיום טקס ‘פרס השקיפות’ כידוע, מדי שנתיים מעניק משרד המשפטים, פרס לממונים או רשויות ציבוריות הפועלים ל’קידום השקיפות השלטונית’ בצורה יוצאת דופן.

טקס הענקת הפרס, צפוי להתקיים ברבעון השלישי של השנה.

אל הדוח המלא של היחידה לחופש המידע_דוח שנתי_2019

0
0



אודות הכותב

משה נעים

עורך אתר כאן ישראל ("כאן נעים") בלי מורא ובלי משוא פנים. עיתונאי מגיל 14. עובד כיום באינטרנט. בן 71, אב לעורך דין אלירן נעים. לר' אביב נעים ול-חלי כהן-נעים, סבא מאושר ל-8 נכדים; כפיר-שלמה, רפאל, דוד, אוריאן, מילה שרה, אריאל, עלמה ו-אביגיל. המוטו; "אילו לחיים הייתה מהדורה שנייה, הייתי מתקן בה את כל השגיאות...".

מימונה שמח – תרבחו ותסעדו

ז'אבן, מתכון לחג המימונה | של עידו אברהם | צילום: יוטיוב
תרבחו ותסעדו

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-76

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

הדלקת המשואות יום העצמאות ה-76

תפילה ליום העצמאות 76

דילוג לתוכן