ומנגד צפייה בטלויזיה “מעודדת” את התפתחותה – כך העלה מחקר מקיף שנערך בטכניון, בשיתוף חוקרים מקליבלנד ומבוסטון; המחקר הוצג בכנס באיסטנבול ובעקבותיו הוזמנה החוקרת הישראלית להציגו בטהרן
תפילה, עבודה בגינון, קריאה וכתיבה הן פעילויות המעכבות את התפתחות מחלת אלצהיימר. זהו חלק מממצאיו של מחקר מקיף שבוצע בטכניון, בשיתוף חוקרים מבוסטון ומאוניברסיטת Case Western בקליבלנד, בתמיכת ה-NIH – מכוני הבריאות האמריקניים.
ד”ר רבקה אינזלברג; החוקרים האיראנים הזמינו אותה להרצות בטהרן
המחקר הוצג באחרונה בכנס בינלאומי ייחודי שנערך באיסטנבול בהשתתפות נוירולוגים מישראל, טורקיה, איראן, עיראק, סוריה, נסיכויות ערב, לבנון, הודו וקאטר.
מחלת אלצהיימר היא מחלה ניוונית של המוח, המלווה באובדן זיכרון, שיפוט לקוי, פגיעה בכושר הדיבור והידרדרות של כושר ההתמצאות במרחב. המחלה מתפרצת בדרך כלל אחרי גיל שישים, אם כי היא עשויה להתפרץ גם בגילים מוקדמים יותר. במחקר השתתפו 600 נבדקים שגילם מעל 65, המתגוררים במרכז הארץ.
“הקשר בין פעילויות בשעות הפנאי ופגיעה בכישורים המוחיים כבר נבחנה במספר מחקרים”, מסבירה ד”ר רבקה אינזלברג מהפקולטה לרפואה ע”ש רפפורט בטכניון בחיפה ומהמרכז הרפואי “הלל יפה” בעיר חדרה. “דבר ידוע הוא שפעילויות אינטלקטואליות אקטיביות עשויות לעכב התפתחות אלצהיימר. אנחנו, במחקר הנוכחי, בדקנו גם את השפעתן של פעילויות פסיביות יותר, כגון; צפייה בטלוויזיה ופעילויות פנאי בגיל 20-60”.
מן המחקר, עולה, כי פעילויות אינטלקטואליות אקטיביות, כגון; קריאה, כתיבה ואפילו תפילה, עשויות למנוע את התפתחות המחלה ואילו צפייה בטלוויזיה, שהיא פעילות בלתי תובענית מבחינה אינטלקטואליות, עשויה “לעודד” את התפתחותה.
המחקר עסק גם בתפוצתה של מחלת אלצהיימר באזור ואדי ערה. חוקרי הטכניון הניחו, כי שכיחות המחלה נובעת מסיבות תורשתיות. עם זאת, הם סבורים שגורמים כגון עישון ועישון פסיבי, צריכה גבוהה של שומנים ומיעוט פעילות גופנית “תורמים” להתפתחות המחלה ולהחמרתה.
אלצהיימר; שכיחותה הגבוהה של המחלה באזור הינה גנטית.
החוקרים מיפו את הכרומוזומים המגבירים את הנטייה לאלצהיימר, וביצעו סריקת גנום של בני חמולות ספציפיות. ואכן, באותם אנשים התגלו ב-18 אזורים כרומוזומאליים סימנים הקשורים במובהק למחלת אלצהיימר.
ממצאים אלו, מחזקים את ההשערה שהסיבה לשכיחותה הגבוהה של המחלה באזור הינה גנטית. חוקרי הטכניון מניחים שריבוי נישואי קרובים הוא אחד הגורמים העיקריים לשימורם ולהגברתם של המאפיינים הגנטיים המביאים להתפתחות המחלה.
ד”ר אינזלברג, אומרת, כי הכנס באיסטנבול יצר מפגש נדיר בין נוירולוגים מישראל עם נוירולוגים ממדינות כמו; עיראק, איראן וסוריה.
החוקרים האיראנים הזמינו אותה להרצות על מחקרה בטהרן. ואכן, הדיונים בכנס עסקו בחלקם באפשרויות לשיתוף פעולה בתחום הרפואי וביכולתם של הרפואה והמדע לחצות גבולות פוליטיים.
בין השאר, נבחנו בכנס אפשרויות לשיתוף פעולה בתחום האפידמיולוגיה – באמצעות דיונים משותפים, מאגרי מידע, ורשת תקשורת מבוססת דואר אלקטרוני.
Add Comment