מחר דיון בהצעה לתיקון חוק השיפוט הצבאי של ח”כ אורי אריאל; חיילי צה”ל, נערים ממיטב בנינו, טועים לא אחת במהלך השירות. אופי הצבא מחייב טיפול שונה ושמירה על המסגרת הצבאית. אך אסור שהטיפול יחרוג לאזרחות ויעניש ללא הצדקה את הבנים עם התבגרותם
ח”כ אורי אריאל: לא כל חייל שטעה הוא מסוכן לציבור בגלל רישום פלילי
כל חייל העומד לדין כיום, בפני בית דין צבאי “זוכה” לרישום פלילי מלא, (למעט מקרים בודדים) ולבית הדין אין אפשרות לשיקול דעת להחליט על “רישום מופחת”, אפשרות הקיימת בדין הפלילי האזרחי. ע”פ ההצעה, לא כל משפט צבאי יגרור בעקבותיו רישום פלילי. ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, תקיים מחר (שלישי) דיון בהצעה לתיקון חוק השיפוט הצבאי של יו”ר סיעת האיחוד הלאומי-מפד”ל, ח”כ אורי אריאל.
לדברי ח”כ אריאל, העדר שיקול הדעת בחוק הקיים, מביא לעיוותים רבים. אריאל הדגים את המצב הנוכחי וציין שתי מקרים הממחישים את הצורך בשינוי;
• מקרה בו חייל שיחק בנשקו שבתחילת הטירונות, ברור כי הדבר חמור ומסוכן ואף ראוי לענישה שתרתיע את כלל היחידה – ולכן יועמד לדין בגין עבירה של שימוש בלתי חוקי בנשק. עבירה זו תגרור אחריה רישום פלילי מלא של 17 שנים, בהם לא יוכל לעסוק במקצועת כעריכת דין, ראיית חשבון וכן כל עבודה בגוף ממשלתי. “האם באמת צעיר זה מסוכן לציבור? האם הוא מוכרח לסחוב אחריו תוצאותיו של מעשה-משובה שנבע מהכניסה לחיי הצבא, ובסופו של דבר לא פגע באף אחד?!” – תוהה אריאל.
• במקרה נוסף בו במהלך חופשה עישן חייל יחד עם חברו האזרח ג’וינט שהוצע להם, הרי שבגלל המשמעת הייחודית של הצבא, יועמד החייל לדין וכאמור יגרור רישום פלילי מלא, ואילו האזרח לא יישפט כלל.
“האם זה סביר שעל מעשה אותו היה עושה האדם לאחר שחרורו לא היה נענש, בגלל שעבר אותו בהיותו חייל ישלם שנים רבות בזמן אזרחותו?! הדבר מחייב שינוי. החוסר בחוק הקיים מחייב תיקון והוספה של מצב ביניים. חייב להיות שיקול לדעת לבית הדין, איזה עונש ראוי שיגרור אחריו רישום פלילי מלא” – מדגיש אריאל.
“חיילי צה”ל, נערים ממיטב בנינו, טועים לא אחת במהלך השירות. אופי הצבא מחייב טיפול שונה ושמירה על המסגרת הצבאית. אך אסור שהטיפול יחרוג לאזרחות ויעניש ללא הצדקה את הבנים עם התבגרותם” אמר אריאל.
בדיון מחר (ג’), בשעה 09:30 בבוקר, תכין הועדה את החוק לקריאה ראשונה במליאה.
Add Comment