המומחים בוחנים ספציפית את השפעות דבש על שיעול בילדים. לטענתם, דרושים מחקרים נוספים להערכת יעילות הטיפול בדבש בהקלה על תסמינים אחרים של זיהום בדרכי נשימה עליונות בילדים ובמבוגרים. הם סבורים, כי הממצאים יתאימו גם למבוגרים.
סבתא שוב צדקה: דבש מתאים לטיפול בשיעול ובזיהומים בדרכי נשימה עליונות אצל ילדים
סבתא שוב צדקה: הורים לילדים מעל גיל שנה, המחפשים דרכים להקלה על השיעול וקשיי השינה הקשורים בהתקררויות, צריכים לקחת בחשבון אפשרות טיפול בדבש. דבש, מתברר, יעיל ומתאים לטיפול בשיעול ובזיהומים בדרכי נשימה עליונות אצל פעוטים וילדים – כך עולה לפחות ממחקר חדש, שפורסם ב-Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, לפי ה-WHO, דבש, הינו אפשרות טיפול בשיעול ובתסמיני התקררויות בילדים, ומשמש להקלה סימפטומטית במחלות אלו ברחבי העולם זאת לאחר שעם כל הכבוד לרפואה המודרנית עד עתה טרם נמצאה תרופה ללא-מרשם רופא היעילה כנגד שיעול ותסמיני התקררויות בילדים.
מתברר, כי דבש לא רק יעיל בטיפול בשיעול, אלא שהדבש גם בטוח בשימוש בילדים מעל גיל שנה, מחירו הזול היחסי והשימוש הנפוץ בו.
במחקר, נבדקה רמת שביעות הרצון של הורים עם השפעות מינון יחיד של דבש כוסמת, Dextromethorphan בטעם דבש, או היעדר טיפול לשיעול לילי וקשיי שינה בילדים עם זיהום בדרכי נשימה עליונות.
במהלך עונת ההתקררויות והשיעולים, הורים רבים פונים לרופאי ילדים בחיפוש אפשרויות להקלה על התסמינים של ילדם הסובל מהתקררות. טיפול תומך (ספריי סיליין או טיפות אף, חומרים מלחלחים, תרופות להורדת חום, נוזלים ומנוחה) הוא הטיפול העיקרי בילדים עם תסמיני זיהום בדרכי נשימה עליונות.
מומחים שלא לקחו חלק במחקר, אך השתתפו בסקירה נלווית, טענו כי החוקרים הצליחו להראות כי דבש עשוי להיות יעיל בהקלת תסמיני שיעול בילדים עם זיהומים בדרכי נשימה עליונות. רופאי ילדים הבוחרים להציע טיפול בילדים עם שיעול, יכולים כיום להמליץ על דבש לטיפול בשיעול.
במסגרת המחקר, 105 ילדים עם זיהום בדרכי נשימה עליונות, חולקו באקראי לטיפול במינון יחיד של דבש, Dextromethorphan בטעם דבש, או העדר טיפול, 30 דקות לפני השינה.
לא להשתמש בתרופות כנגד שיעול ללא-מרשם רופא בילדים מתחת לגיל שש
במחקר נכללו ילדים בגילאי 2-18 שנים, עם זיהום בדרכי נשימה עליונות, תסמינים ליליים, ומשך מחלה בן שבעה ימים או פחות.
ההורים מילאו שאלונים במשך יומיים רצופים, תחילה ביום הביקור הראשון אצל הרופא, כאשר לא ניתן טיפול תרופתי בערב הקודם, ושוב ביום שלמחרת לאחר קבלת דבש, Dextromethorphan בטעם דבש או העדר טיפול לפני השינה. מדדי הסיום העיקריים היו תדירות וחומרת השיעול, האופי המציק של השיעול, ואיכות השינה של הילד וההורה.
המחקר תוכנן היטב וסיפק אינפורמציה חשובה בנושא שלא זכה למחקר רב- יעילות תרופות כנגד שיעול בילדים.
השיפור בתסמינים היה שונה באופן משמעותי בין קבוצות הטיפול, כאשר המטופלים בדבש זכו לתוצאות הטובות ביותר, ואלו שלא טופלו כלל זכו לתוצאות הגרועות ביותר. השוואות בין הקבוצות העלו, כי דבש היה טוב יותר, באופן משמעותי, מהעדר טיפול כנגד שיעול מבחינת תדירות השיעול, ומבחינת התוצאה המשולבת. כמו כן, לא נמצאה עדיפות לטיפול ב-Dextromethorphan, בהשוואה להעדר טיפול, ולא נמצא הבדל משמעותי בין טיפול בדבש וב- Dextromethorphan.
המחקר מספק תשובות לשאלה חשובה עימה מתמודדים רופאי ילדים והורים – מה עוד ניתן לעשות כדי להקל על תסמיני שיעול בילדים עם זיהומים בדרכי נשימה עליונות?.
אין נתונים רבים התומכים בתרופות הנפוצות המשמשות לטיפול בילדים עם שיעול, אך מהנתונים עולה, כי קיים פוטנציאל לנזק בעקבות טיפולים אלו. הסוגיה בוערת עוד יותר לנוכח המלצות מומחי ה-FDA שלא להשתמש בתרופות כנגד שיעול ללא-מרשם רופא בילדים מתחת לגיל שש.
על סמך ההשוואה בין דבש, Dextromethorphan והעדר טיפול, עורכי המחקר מסכמים וכותבים כי הורים דירגו את הדבש כטיפול הטוב ביותר להקלה סימפטומטית של שיעול לילי וקשיי שינה עקב זיהום בדרכי נשימה עליונות, ונראה כי דבש הוא אפשרות הטיפול המועדפת לשיעול וקשיי שינה עקב זיהום בדרכי נשימה עליונות.
בזמן שממתינים לתוצאות מחקרים נוספים לאישור ממצאים אלו, החוקרים ממליצים לרופאים לשקול את הממצאים החיוביים בנוגע לדבש, את העדר הממצאים בנוגע ל- Dextromethorphan ואת הסיכון לתופעות לוואי ועלויות מצטברות הקשורות בטיפול ב- Dextromethorphan.
הורים דירגו את הדבש כטיפול הטוב ביותר להקלה סימפטומטית
מסקר National Ambulatory Medical Care Society משנת 2005, עולה, כי זיהומים בדרכי נשימה עליונות אחראיים ל-11% מהביקורים של ילדים בגילאי 1-12 שנים. דבש הינה אפשרות סבירה לטיפול בשיעול על-רקע זיהום בדרכי נשימה עליונות, לאור העלויות הנמוכות, פרופיל תופעות הלוואי הנמוך והיתרונות האפשריים.
החוקרים מכירים במגבלות המחקר, הכוללות את העובדה שכל ילד ביקר אצל הרופא בין שתי הלילות במחקר, דבר שעשוי להסביר חלק מההקלה הסימפטומטית שזוהתה בכל קבוצות המחקר. חלק מההקלה הסימפטומטית מיוחסת למהלך הטבעי של זיהומים בדרכי נשימה עליונות, השימוש בשאלונים סובייקטיביים, וחוסר היכולת להבטיח היענות לטיפול תרופתי. בנוסף, החוקרים מציינים, כי יש מקום לאסוף אינפורמציה נוספת בנושא.
לא ברור אם היתרונות של דבש תלויים בסוג ספציפי, במחקר הנוכחי התבססו על דבש כוסמת, המכיל יותר תרכובות פנוליות, וההשפעה נוגדת החמצון הנלווית עשויה לתרום לשיפור שנצפה בילדים שטופלו בסוג דבש זה. במידה וההשפעה תלויה בסוג הדבש, אזי זמינות הדבש במקום או עלויות לצרכן עשויות להגביל את ישימות התוצאות.
המומחים, מוסיפים, כי מחקר נוסף צריך להתמקד באישור הממצאים הללו, מחקרים עם סוגי דבש שונים והערכת השפעות מינונים חוזרים. החוקרים, ממליצים, לערוך מחקרים נוספים במטרה לפתח שאלונים ספציפיים יותר לרופאי ילדים בנוגע לשיעול בילדים, במטרה להעריך אם ההקלה הסימפטומטית הינה ספציפית לסוג דבש מסוים.
המומחים בוחנים ספציפית את השפעות דבש על שיעול בילדים. לטענתם, דרושים מחקרים נוספים להערכת יעילות הטיפול בדבש בהקלה על תסמינים אחרים של זיהום בדרכי נשימה עליונות בילדים ובמבוגרים. הם סבורים, כי הממצאים יתאימו גם למבוגרים.
__________
לידיעה במדסקייפ
הידיעה תורגמה והובאה לראשונה באתר e-Med המיועד לציבור העוסקים בתחומי הרפואה השונים בישראל.
Add Comment