צום יום כיפור, מעסיק את בית ישראל. אידה טלייב, דיאטנית קלינית, מפקחת מזון ותזונה ‘המרכז הרפואי הלל יפה’ בעיר חדרה, מגישה לכל הצמים 7 טיפים אשר יעזרו לכם לעבור את הצום בקלות. זאת ועד; טיפ ל’חולי קורונה’ לצום יום הכיפורים, אשר יחל השנה מחרתיים (יום רביעי, ט’ בתשרי) ה-15 בספטמבר, ויסתיים למחרת (יום חמישי, י’ בתשרי) ה-16 בספטמבר.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
מומלץ לאכול 5-6 ארוחות במהלך היום לפני הצום; 3 ארוחות עיקריות, 2-3 ארוחות ביניים (עד 3 שעות בין ארוחה לארוחה) על מנת לשמור על תחושת שובע.
כמו כן, מומלץ, כי התפריט, יהיה מבוסס על מזונות ברוח התזונה הים תיכונית. כלומר; תזונה המבוססת על מזון טבעי, לא מעובד, קרי; ירקות ופירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים ושקדים טבעיים, שמן זית, ביצים, מוצרי חלב דלי שומן, דגים, הודו ועוף.
❤ הקפידו על שתיית מים, לפחות 10-12 כוסות מים במהלך היום. מומלץ להימנע משתיית אלכוהול המגבירה את תחושת הצמא, וכן להפחית משקאות המכילים קפאין, כמו; קפה, תה, קולה, משקאות אנרגיה.
קשה לכם לשתות הרבה מים? נסו לשתות כוס מים לפני כל ארוחה ובנוסף, הצטיידו בבקבוק מים אישי להגברת השתייה במהלך היום.
❤ הפחיתו בצריכת נתרן (“מלח“) כדי להפחית את תחושת הצמא במהלך החג. יש להפחית באכילת מזונות עתירים בנתרן במהלך היום, בפרט ב’ארוחה המפסקת‘ לדוגמה; סלטים קנויים, נקניקים, שניצל מתועש, שימורים, חמוצים, אבקות מרק ורטבים לסוגם.
❤ בארוחה מפסקת מומלץ שהארוחה תכלול את כל אֲבוֹת הַמָּזוֹן הכוללים; פחמימות, חלבונים ושומנים. כל אחת משלוש הקבוצות האלה, נחלקת לתתי קבוצות, ולכל אב מזון, יש תפקיד בתמיכה ובבניית התאים. הפחמימות, הלוא הן הסוכרים, הן אב המזון המוכר ביותר.
5 קבוצות של רכיבי תזונה הנחוצים לתפקודו התקין של גוף האדם, שהם; פחמימות, שומנים, חלבונים, ויטמינים ומינרלים. בדגש על פחמימות מורכבות וירקות אשר מכילים סיבים תזונתיים התורמים לתחושת שובע לאורך זמן.
בנוסף, מומלץ לשלב מנת חלבון ולהימנע מאוכל מטוגן. (דוגמא לארוחה מפסקת; 1/4 צלחת אורז/ פסטה/ תפו”א/ קינואה/ עדשים + 1/2 צלחת ירקות חתוכים/סלט ירקות/ירקות מבושלים + מנת דג/ עוף/ הודו. לקינוח מומלץ לאכול מנת פרי).
❤ מומלץ להקפיד על אכילה איטית, ללעוס היטב את המזון ולהימנע מאכילת יתר או כמויות גדולות מהרגיל על מנת למנוע הרגשת כבדוּת ואי נוחות במערכת העיכול.
❤ בסיום הצום, יש לשתות כוס מים ולאכול מנת פרי טרי או מיובש ומרק ירקות צח על מנת להעניק לגוף אנרגיה זמינה ומלחים. כחצי שעה לאחר מכן, מומלץ לאכול ארוחה קלה המכילה פחמימות, ירקות וחלבונים.
אין הכרח לאכול ארוחה מבושלת וניתן להסתפק ב-2 פורסות לחם מלא או דגנים + גבינה/קוטג’ עד 5% + סלט ירקות ולהקפיד על שתיית מים.
❤ נטילת תרופות בצום– מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי האפשרות לצום והתאמת המינון התרופתי במהלך הצום. מי שמצבו הרפואי מחייב שתייה אך לא אכילה, ישתה ולא יאכל.
במצב זה, ניתן לשתות משקאות בעלי ערך תזונתי, כמו מיץ טבעי. אנשים הסובלים ממחלות כרוניות, כמו; סוכרת, מחלות כליה, יתר לחץ דם ומחלות לב ונוטלים תרופות באופן קבוע, עלולים לסבול משינויים מסכני חיים במהלך הצום;
היפוגליקמיה (ירידה בערכי הסוכר מתחת לנורמה), ירידה חדה בלחץ הדם, הפרעה במאזן המלחים והמינרלים בגוף ולכן, אין לבצע שינוי בטיפול התרופתי ללא התייעצות עם הרופא המטפל.
ולסיום, אם אתם חולי קורונה, לכם מומלץ להימנע מצום, גם אם מחלתכם קלה. כמו כן, אדם אשר נמצא בבידוד ואינו מרגיש טוב, מומלץ שיתייעץ עם הרופא המטפל לפני ההחלטה האם לצום. לכל בית ישראל, מאחלת צום מועיל לכולם!
המאמר הובא לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה, באדיבות דוברת המרכז הרפואי הלל יפה-חדרה, הגב’ דפנה נבו.