
מחקר חדש ב’מחלקה למדעי ההתנהגות’ ב’אוניברסיטת אריאל’ קובע, כי ‘ריצה’ מסבה אושר לאדם ועונה על הצורך בתחושת שייכות והפגת בדידות של המתעמלים. העידן המודרני הפך את הריצה ל’נגישה’ לכל אדם ואפילו ל’סמל סטטוס’. החיים היום, כוללים צמצום בפעילות גופנית בד-בבד עם כמיהה ל’אורח חיים בריא’ הביאו רבים לעסוק בריצה באופן יומיומי ואינטנסיבי.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
דבר זה הביא, להתפשטותה והשתרשותה של הריצה כפעילות ספורטיבית משמעותית בקרב אנשים רבים ופיתוח ריצות מרתון המוניות בכל מקום על פני הגלובוס. המחקר, עסק בשאלה, האם עיסוק בתחום הריצה מסב לאדם אושר ורווחה נפשית? המחקר התבסס על 129 נבדקים, מאוכלוסיה בוגרת ייחסית (גיל ממוצע 38.5).
המשתתפים במחקר, היו כולם בזוגיות קבועה ורצים על בסיס שבועי(לפחות 5 קילומטר בכל יום). בנוסף, כמחציתם מרוויחים 20,000 ₪ ומעלה. ייחודיות המחקר היא בכך שהוא מתמקד ב‘ענף הריצה’ ובוחן את הגורמים הפסיכולוגיים, המסבירים את הקשר שבין ריצה לתחושת אושר.
כל הנבדקים, דווחו על תדירות הריצה, הם מלאו שאלון שביעות רצון מהחיים וכן נבדקו הצרכים הבסיסיים שריצה מספקת עבורם;
█ כיום רבים מתגאים להיות מוגדרים ומזוהים כאנשים השייכים לקבוצת הרצים
צורך במסוגלות (צורך בהשגת מטרות אישיות ויעדים אישיים דרך עמידה באתגרים והשגת תוצאות רצויות) לצורך באוטונומיה (צורך בתחושת אחריות אישית ובחירה חופשית של התנהגויות ופעולות דרך ביצוע מטרות משמעותיות לאדם) וצורך בשייכות ( תחושת ביטחון רגשי, שייכות וקרבה לאחרים).
במחקר ב’אוניברסיטת אריאל’, נמצא, כי מספר הריצות השבועיות, הוא המגדיל את תחושת האושר. מחקר זה, נעשה במסגרת עבודה סמינריונית של מירון אורבך ו-נריה כהן בהנחייתה של דר’ אבירה רייזר מן ‘המחלקה למדעי ההתנהגות באוניברסיטת אריאל’ ולפני כמה חודשים זכתה העבודה כעבודה מצטיינת במחלקה.
בניסיון להבין מהו הצורך המהותי ביותר של הרצים עליו עונה ספורט זה, עלה מהמחקר, כי פעילות הריצה עונה על הצורך בתחושת שייכות והפגת בדידותם של המתעמלים.
בדיון נדונו התרומות הרבות של תחושת השייכות לרצים. לא רק מתוך תחושת חברות, חיבה ואחווה שמתפתחים בין הרצים אלא גם מתוך תחושת העצמה אישית שנוצרת כשהרצים חשים חלק מקבוצה, בייחוד שהסטטוס של הקבוצה, הולך ועולה בעת המודרנית וכיום רבים מתגאים להיות מוגדרים ומזוהים כאנשים השייכים לקבוצת הרצים.
בנוסף , בדק המחקר את ההשפעות של תמיכת בן הזוג של הרצים. אמנם, נמצא, כי תמיכת בן הזוג בפעילות הריצה, משפרת גם היא את תחושת האושר של הרץ, אך היא אינה משפיעה על עוצמת הקשר שבין כמות ריצה שבועית לבין אושר.
Add Comment