Site icon כאן ישראל | kanisrael | כאן נעים | kan-naim

מה? תפוח אדמה, משרד החקלאות – טיפים לתפוחי אדמה ל-לג בעומר

0
0
תפוא אפוי במדורה

מה? תפוח אדמה? לרגל ל”ג בעומר, תשפ”א, 2021, החל הערב (יום חמישי, י”ז באייר התשפ”א) סקר משרד החקלאות את המספרים והעובדות אודות ‘תפוחי אדמה’ הגידול השני בחשיבותו התזונתית אחרי ה’דגנים’. כידוע, תפוח האדמה המסורתי הלוהט מאפיין את חג לג בעומר, חשוב לדעת בין אם השנה נעשה מדורות רגילות ובין אם וירטואליות (שתמיד עדיפות על פני הרגילות) מי הוא צמח תפוח אדמה או “תפוד” (שם מדעי: Solanum tuberosum) המשמש למאכל.

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או בטוויטר.

על פי אנשי משרד החקלאות ופיתוח הכפר כולנו כבר יודעים, כי תפוחי האדמה, מצטיינים כמקור ל-פחמימות, מינרלים, ויטמינים, סיבים תזונתיים ו-חלבון.

יצוין שהם גם נחשבים לגידול הרביעי (!) בחשיבותו, מבחינת נפח הייצור וצריכתו בעולם, אחרי; תירס, חיטה ו-אורז.

הייצור העולמי של תפוחי האדמה, יש שיופתעו אולי לדעת, עומד כיום על כ-370 מיליון טון בשנה (על פי ארגון המזון והחקלאות FAO).

בראש הטבלה העולמית ממוקמת סין, הנחשבת למובילה בענף ייצור העולמי של תפוחי האדמה ומייצרת כ-92 מיליון טון.

מנגד, מצב ייצור תפוחי האדמה במדינת ישראל, יציב יחסית, ישראל מייצרת כ-524 אלף טון תפוחי אדמה. שגידולם משתרעים על פני שטחים של כ-135,000 דונם.

בתוך כך, כ-250 אלף טון מתוך התוצרת המקומית, הם לצריכה הישראלית, כ-67 אלף טון כחומר גלם לתעשייה, כ-24 אלפי טון משמשים כזרעי תפוח אדמה ליבול הבא וכ-184 אלפי טון, הם לייצוּא, ומהווים כ-42% מסך כמויות היצוּא של ירקות מישראל.

איפה אנחנו ביחס לשאר העולם?

בעוד שבמדינות אירופה הצריכה לנפש בשנה נאמדת בממוצע בכ-75 קילוגרם, כאשר הישראלי הממוצע, צורך בשנה כ-40 קילוגרם תפוחי אדמה.

ישי אוחיון עם תפוח אדמה

בחלק ממדינות אירופה, כדוגמת; פולין, בריטניה, הולנד ובלגיה, הצריכה לנפש אף מגיעה לכ-80 עד 100 קילוגרם בשנה (!).

זן לבן, זן אדום ומה שבניהם; במדינת ישראל מייצרים מעל 60 זני תפוח אדמה. זאת ועוד; כל שנה מאמצים זנים חדשים של תפוח אדמה. בחלוקה גסה מרבית תפוחי האדמה הנמכרים ברשתות השיווק, נחלקים לשלושה סוגים; תפוחי אדמה לבנים, אדומים.

אך, מומחי משרד החקלאות, חילקו את הענף למספר זנים אשר שכיחים ביותר ברשתות השיווק. בזני הקליפה האדומּה, והם; דזירה, ממפיס, מוצארט, קנברה ו-רודאו; נוספים בעלי קליפה לבנה; “סיפרה” ו”טייסון” וזנים מובחרים צהובים ביניהם, נמצאים הזנים; סלטיאן, שרלוטוניקולה.

דפנה יוריסטה

דוברת משרד החקלאות ופיתוח הכפר

מה קורה בישראל?

על פי נתוני רשתות השיווק בשנת 2020, רבים מהצרכנים העדיפו דווקא תפוח אדמה לבן, שמחירו בממוצע עומד על כ-3.95 ₪ לקילוגרם.

המחיר הממוצע ל-תפוח אדמה אדום, יקר יותר ועומד על כ-4.9 ₪ לקילוגרם, תלוי בזן תפוח האדמה.

לצד הזנים שהוזכרו, ישנם זני גורמה שבדרך כלל קטנים יותר וטעימים במיוחד שבינתיים נמכרים בארץ בכמויות קטנות בלבד.

על מה כדאי לשים לב בעת הרכישה?

מגדלי תפוחי האדמה ומומחים בשירות ההדרכה והמקצוע (שה”מ) במשרד החקלאות, קיבצו את הטיפים הטובים ביותר ל”קומזיץ” טעים;

כיצד עלינו לאחסנם עד הערב?

FAOSTAT, Crops data – potatoes, Dec 2020.

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

תגובות
0
0



Exit mobile version