חדשות בריאות מחלות - כל מה שרצית לדעת פרופ' אולגה רז תזונה | דיאטה

כָּבֵד שוּמני, מגפה שקטה וערמומית כשהיא מתפרצת גורמת לסבל רב

פרופ' אולגה רז, חוקרת ומרצה במח' למדעי התזונה של אוניברסיטת אריאל: "מניסיוני עם טיפול באנשים עם כבד שומני, אני יכולה לומר בביטחון שלטיפול התזונתי הצלחה רבה, כולל ירידה ברמות אנזימי הכבד ושיפור בהדמיה. מי שאובחן עם כבד שומני ההחלטה החשובה עבורו היא מה חשוב לו יותר; ההנאה הרגעית בכל פעם מהמוצרים שמזיקים לבריאותו, או הנאה מוקטנת (ללא סבל) מתזונה בריאה ומותאמת לצורך מניעה או דחית מחלות, או שיפור המצב במחלות קיימות.
0
0
פרופ' אולגה רז חוקרת, תזונאית קלינית, מרצה במחלקה למדעי התזונה באוניברסיטת אריאל בית הספר לתזונה באוניברסיטת אריאל ברקע: כבד שומני | עיבוד ממחושב: שולי סונגו ©
פרופ’ אולגה רז

עליה מדאיגה מאד בקרב האוכלוסייה לבעיה בריאותית, ניכרת כיום ואשר עד כה פחות התייחסו אליה והיא דורשת אבחנה וטיפול של סכנה ברורה חמורה; ‘מחלת הכָּבֵד שׁוּמָּנִי שאינה נגרמת כתוצאה מצריכת אלכוהול Nonalcoholic Fatty Liver Disease (או בקיצור; NAFLDׂׂ). מדובר בתופעה שכיחה בקרב כ-25%-30% מאוכלוסיית העולם וכ-35% באזורנו.

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה בפייסבוק או בטוויטר.

הרופאים, קבעו בעבר, כי כבד שומני אינו בעיה בריאותית משמעותית, ולכן, נהגו להמליץ לחולה על הפחתה במשקל והגברת הפעילות הגופנית.

את הרופאים והחוקרים “הפתיעה” המחלה – פַּנְדֶמְיָה, כאשר התברר, כי במהלך השנים יותר ויותר חולים ב-מחלת הכבד השומני, פיתחו ‘מחלת כבד סופנית‘ עד כדי שנזקקו ל’השתלת כבד‘.  

פרופ’ אולגה רז, חוקרת ומרצה במחלקה למדעי התזונה של ‘אוניברסיטת אריאל בשומרון’ מביעה את צערה על המחלה הקשה הפושה גם בארץ ישראל; “לצערי, המספר האמיתי, של הלוקים בה, כנראה גבוה הרבה יותר, משום שרבים הסובלים מכבד שומני כלל אינם מאובחנים“.

לדבריה של פרופ’ רז; “מדובר במחלה שקטה ו”ערמומית” בדומה ל”סוּכרת” ושל ‘יתר לחץ דם‘ עד שהיא מתפרצת במפתיע וגורמת לסבל רב לחולה.

במהלך המחלה תאי הכבד מתמלאים בשוּמן (‘טריגליצרידים’) הגורם לירידה הדרגתית בתפקודי הכבד.

יש ממש חשיבוּת כבדת משקל לכָּבֵד, בין יתר תפקידיו, משום שהוא “מייצר – מסנתז” את החומרים הדרושים לתפקוד תקין של הגוף, וכמו כן הוא מפרק חומרים רעילים, פוגעניים ומיותרים בגוף האדם.

לאוהבי הנושא “ניקוי הגוף” – לכָּבֵד, יחד עם אברים נוספים מבצע ניקוי אמיתי. לפיכך, חשוב לשמור על בריאותו.

כָּבֵד שׁוּמָּנִי, למה נחשב מסוכן? אם הוא לא מטופל תזוּנתית בזמן, הוא עלול להפוך לרקמה פיברוטית, ועם הזמן לשָׁחֶמֶת כָּבֵד (כמו באלכוהוליזם) מחלה קשה, הגורמת סבל רב, ל’סרטן הכבד‘ בכ-7% מן החולים ולתמוּתה.

כָּבֵד שוּמני, מה חשוב לדעת עליו? בשלבים ההתחלתיים, עדיין, ניתן להחזיר כבד שומני לתפקוד תקין. אך אם מגיעים עד לכדי שָׁחֶמֶת, זה כבר לא ניתן, ונדרשת ‘השתלת כבד‘.

כָּבֵד שוּמני, האם יש טיפול תרופתי יעיל והאם הטיפול היעיל היחיד הוא תזונתי? עדיין אין טיפול תרופתי יעיל לכבד שומני, ונוסף ל-דיאטה ספציפית, ישנם תוספי תזונה, המסייעים לשיפור תפקוד הכבד.

כמו בכל מחלה כרונית (פַּנְדֶמְיָה), ככל שהאבחון מוקדם יותר כך קל יותר, בעזרת הטיפול התזונתי, להחזיר את הכבד לתפקוד תקין.

לכבד שומני גורמי סיכון רבים, ביניהם אלכוהול, הַשְׁמָנָה בִּיטְנִית (אף ללא עודף משקל), סוכרת, שחלה פוליציסטית, רמה גבוהה של טריגליצרידים בדם, תזונה לקויה, הריון, ירידה מהירה במשקל בדיאטה דלת קלוריות, תרופות מסוימות, גורמים גנטיים ועוד.

כבד שומני, איך מאבחנים? יש לבצע בדיקת דם שגרתית לאנזימי הכבד – GOT ,GLT ו-GGT.  אם רמתם מוגברת, כנראה שמדובר בכבד שומני. לעיתים האנזימים תקינים ובכל זאת יש כבד שומני.

“אם יש לנו ספק ויש גורמי סיכון” אומרת פרופ’ רז; “מפנים את המטופלים לבדיקות הדמיה, קודם לאולטרסאונד של הכבד, ובמקרי הצורך ל-CT או MRI.

כָּבֵד שוּמני, הה הכי הרסני לכבד מבחינת המזון?

  • מאכלים המכילים סוכרים, מכל סוג סוכר חום, לבן, סירופ מייפל, סילאן, אגבה, דבש, גלוקוזה, ובמיוחד פרוקטוזה וסירופ תירס – הרסניים ביותר לכבד.
  • מזון עתיר בשומנים, במיוחד רווים (מן החי) ושומני טראנס.
  • מזון אולטרה מעובד, כמו דגני בוקר וחטיפים, במיוחד מתוקים, למרות השיווק האגרסיבי שמציגם כאוכל בריא, הרבה בריאות אין שם וגם נקניקים ונקניקיות.
  • ארוחות גדולות, דשנות, כמו בערבי שישי, בחגים ובאירועים למיניהם.

כָּבֵד שוּמני, מומלץ להגביל עד כמה שאפשר ממתקים, עוגות, עוגיות, וופלים וכדומה, למנוע שתייה ממותקת בסוכר ומיצי פירות טבעיים (בגלל כמות גבוהה של הסוכר פרוקטוזה) להגביל את כמות הפירות (גם זה בגלל פרוקטוזה) ומזון עתיר שומן.

כָּבֵד שוּמני, מומלץ לאכול בכמויות המתאימות; פחמימות מורכבות, כולל לחם מקמח מלא, ירקות, סוגי חלבון רזים, ביצים, מוצרי חלב עד 5% שומן, שמן זית או קנולה.

כמו כן, יש להימנע מארוחות דשנות, לחלק את האוכל לארוחות קטנות יותר ותכופות יותר, מה שגם מונע את הרעב והתנפלות על האוכל וגם מונע את האבסת הכבד שבעקבות ארוחה דשנה.

כָּבֵד שוּמני, תוספי תזונה שנמצאו במחקרים רבים בעלי השפעה חיובית על כבד שומני; הצמח גדילן, מצוי שכיום אפשר לקנות אותו בתכשירים, ויטמין E וויטמין C ועוד”.

“מניסיוני” יודעת לספר פרופ’ רז; “עם טיפול במאות אנשים עם כבד שומני, אני יכולה לומר בביטחון שלטיפול התזונתי הצלחה רבה, כולל ירידה ברמות אנזימי הכבד ושיפור בהדמיה.

מי שאובחן עם כבד שומני ההחלטה החשובה עבורו היא מה חשוב לו יותר; ההנאה הרגעית בכל פעם מהמוצרים שמזיקים לבריאותו, או הנאה מוקטנת (ללא סבל) מתזונה בריאה ומותאמת לצורך מניעה או דחית מחלות, או שיפור המצב במחלות קיימות.

מדובר בדיאטה קלה לביצוע, טעימה בעלת תוצאות מוכחות שעשויה להציל מסיבוכים רבים, כולל; כבד שומני, משקל עודף, סוכרת, מחלות לב ועוד.

השלב המכריע היא ההחלטה לבצע שינוי, ולהתחיל ליישם אותו במציאות“. סיכמה פרופ’ אולגה רז, חוקרת ומרצה במחלקה למדעי התזונה של ‘אוניברסיטת אריאל בשומרון’.

0
0



אודות הכותב

משה נעים

עורך אתר כאן ישראל ("כאן נעים") בלי מורא ובלי משוא פנים. עיתונאי מגיל 14. עובד כיום באינטרנט. בן 71, אב לעורך דין אלירן נעים. לר' אביב נעים ול-חלי כהן-נעים, סבא מאושר ל-8 נכדים; כפיר-שלמה, רפאל, דוד, אוריאן, מילה שרה, אריאל, עלמה ו-אביגיל. המוטו; "אילו לחיים הייתה מהדורה שנייה, הייתי מתקן בה את כל השגיאות...".

מימונה שמח – תרבחו ותסעדו

ז'אבן, מתכון לחג המימונה | של עידו אברהם | צילום: יוטיוב
תרבחו ותסעדו

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-76

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

הדלקת המשואות יום העצמאות ה-76

תפילה ליום העצמאות 76

דילוג לתוכן