
חג השבועות מתבסס בעיקרו על מוצרי חלב. גם בגבינות, ניתן למצוא הבדלים מהותיים: ישנן גבינות “בריאות ומועשרות” לצד גבינות המכילות פחות רכיבים חיוניים. רגע לפני שאתם מתכננים את התפריט החגיגי, מורן ענתבי אלישע, דיאטנית קלינית במרכז הרפואי “הלל יפה” בעיר חדרה, עושה סדר ומסבירה אילו גבינות מומלץ לצרוך ומה חשוב לחפש על גבי האריזה.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה‘ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
█ למה כדאי לשלב גבינות בתפריט?
“גבינות הן מקור מצוין לחלבון איכותי“, מציינת מורן ענתבי אלישע; “החלבון שבמוצרי חלב מכיל את כל אבני הבניין (חומצות האמינו) שהגוף זקוק להן לבניית מסת שריר, לחיזוק מערכת החיסון ולתפקוד תקין של מערכות הגוף“.
בנוסף, גבינות מהוות מקור עיקרי לסידן בתזונה הישראלית. צריכת סידן חשובה לחיזוק העצמות ולמניעת אוסטאופורוזיס (בריחת סידן).
“שילוב של ויטמין D בגבינות מסייע לגוף לספוג את הסידן טוב יותר”, מוסיפה ענתבי אלישע; “מומלץ לצרוך גבינות שמכילות מעט שומן (5%–9%), ובמיוחד כאלו שמועשרות בוויטמין D.
סוגי הגבינות שעשירות במיוחד בסידן, הן; גבינה צהובה, ריקוטה וגבינות קשות, כמו; פרמזן או קשקבל“.
█ גבינות מועשרות בוויטמינים ומינרלים – מה לחפש?
הגבינות מכילות שפע של ויטמינים חיוניים, כגון:
- ויטמין B12; חיוני למערכת העצבים ולדם.
- ויטמין A; מסייע לראייה, לעור ולמערכת החיסון.
- ויטמין B2 (ריבופלאבין); מסייע להפקת אנרגיה ולבריאות העור.
- חומצה פולית.
- ויטמין K2; מצוי בעיקר בגבינות מיושנות.
חשוב לזכור שוויטמין D, אינו מצוי בגבינות באופן טבעי. לכן, כדאי לשים לב, אילו גבינות מועשרות בו ולחפש על גבי האריזה את הסימון; “מועשר בוויטמין D“.
לדוגמה, ניתן למצוא אותו בגבינות כמו; קוטג’ של “טרה” (המועשר גם בסידן), יוגורט מולטי של “דנונה” משקה חלב מועשר של “תנובה” ו-לבן “יטבתה” 4.5%.
הגבינות מכילות גם מינרלים חשובים נוספים, כמו; זרחן, מגנזיום, אבץ ו-אשלגן, החיוניים לבריאות הלב, למערכת העצבים ולאיזון לחץ הדם. עם זאת, חשוב לשים לב לכמות הנתרן ולבחור בגבינות דלות נתרן.