
חנוכה הוא חג משמח, אבל הוא יכול להציב לך, גם כמה אתגרים תזונתיים. הסיבה לכך, היא שהמאכלים המסורתיים הקשורים לחג, כמו; לביבות וסופגניות, עשירים בשומן וב-סוכר. בממוצע, סופגנייה מכילה לפחות 450 קילו קָלוֹרִיּוֹת (קלוריה גדולה/קק”ל) בעוד שב’לביבת תפוחי אדמה’ יש כ-150 קק”ל.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
המשמעות היא שגם ארוחת חג קטנה, יכולה להסתכם בקלות ב-600 קק”ל, זאת בהנחה שאין לנו תוספת לביבות או סופגניות, משקאות ממותקים או פינוקים או קינוחים נוספים.
קָלוֹרִיּוֹת אלו, יכולות להצטבר במהירות, וצריכת כמויות מופרזות של סוּכָּר, אינה בריאה שכן ניתן להמיר אותו בקלות לשׁוּמָּן.
אם נגיע למספר אירועי חנוכה ונִצְרוֹךְ את כמות הקָלוֹרִיּוֹת הזו בכל פעם, נוכל לעלות 2-3 ק”ג נוספים במהלך תקופת החג, שהיא שבוע אחד בלבד.
חברת הרבלייף אינטרנשיונל נוסדה בשנת 1980 בארצות הברית וכיום הינה אחת מהחברות המובילות בתחום הבריאות וסגנון חיים ובעלת מחויבות להעניק לכם דרך פשוטה לתזונה נכונה ואורח חיים בריא.
תמר ידין, דיאטנית קלינית, יועצת לחברת הרבלייף , נותנת לגולשי אתר כאן ישראל הדרכה ו-טיפים, כיצד להפוך את חג החנוכה הזה להרבה יותר בריא;
■ היערכות מראש; כמו לכל ארוחת חג, גם לאירועי חג החנוכה צריך להתכונן. הכוונה ל‘אכילה מאוזנת‘ ביום של אֵירוּעַ החנוכה, ואם מדובר בריבוי אירועים, ניתן ליישם את ההמלצה לשבוע החנוכה כולו.
■ מומלץ לא לדלג על ארוחות, כי אם לאכול בתבונה ב’שבוע החנוכה‘;
■ ארוחת בוקר; מבוססת ירקות טריים וחלבון, עם מיעוט פחמימות, שהרי נצרוך פחמימות רבות בארוחת החג. דוגמא לארוחת בוקר: חביתת ירק, ירקות או סלט וטחינה; לחם שיפון מלא עם אבוקדו, סלט וביצה.
■ ארוחת צוֹהֳרַיִים; חזה עוף עם סלט או ירקות מבושלים וקינואה, דג עם בטטה וסלט ירוק, המבורגר ללא לחמנייה עם; חסה, עגבנייה, בצל ותוספת ירקות מבושלים וכף פירה או תפוח אדמה אפוי.
גם מנת קטניות יכולה לעבוד; עדשים ואורז עם סלט ירקות, טופו מוקפץ וירקות.
■ הכנות נוספות ממש לפני האֵירוּעַ ובמהלך האֵירוּעַ עצמו;
- כשעה לפני האֵירוּעַ, יש לצרוך חלבון מלא, כדי שלא נגיע רעבים לאֵירוּעַ. אולי נסתפק בחצי סופגנייה? ההמלצה; ביצה קשה, חופן אגוזים או שקדים טריים או משקה חלבון.
- מומלץ להתחיל את האֵירוּעַ בשתיית מים או תה, תרגיע את מנגנון הצמא במוח ועשויה להרגיע את החלק במוח הסמוך לה, האחראי על הרעב. פעולה זו, יכולה למנוע מאתנו אכילה עודפת.
- הסופגנייה היא מרכז החג. לפיכך, הימנעו מפחמימות לצד הסופגנייה. הקפידו לא לקחת פחמימות כלל (אם יש פסטה או לחם) אלא סלטים בלבד.
- הקפידו, כי חצי מהצלחת שלכם, תהיה מורכבת מ-ירקות; ירקות טריים, סלט או ירקות מבושלים.
- הקפידו על שתיית מים או תה ו-לא משקאות ממותקים עם ארוחת החג.
- אם הוזמנתם למספר אירועי חג, נסו לשמור את הסופגנייה לאֵירוּעַ אחד ואת הלביבה לאֵירוּעַ השני. כך תיהנו ממאכלי החג, מבלי להגזים בכמותם ותפצלו את צריכת הקלוריות למספר ימים.
דרך נוספת למזער את נזקי החג היא בהכנה ביתית זו תסייע לנו לבחור במרכיבים בריאים יותר ובשיטות בישול בריאות יותר וכך נהנה מאותם מאכלי החנוכה, בגרסתם הטובה יותר.
█ לביבות; בלביבות ישנם מספר שינויים שיהפכו אותן להרבה פחות מזיקות וטעימות לא פחות.
- ניתן לאפות את הלביבות בתנור, במקום לטגנן. זו שיטת הכנה בריאה בהרבה.
- הכניסו לתוך הלביבות – ירקות במקום תפוחי האדמה; גזר מגורד, כרובית, קישוא, בצל, כרישה וכו’.
- הוסיפו ל-לביבה קמח מלא, או קמח שקדים, שישביע לאורך זמן. התחילו בהדרגתיות משילוב של חצי קמח מלא ו-חצי קמח לבן.
אם תאהבו, בפעם הבאה הכינו חצי מקמח שקדים או קמח שיפון וחצי מקמח מלא. השאיפה היא שלא יהיה קמח לבן כלל.
- העדיפו תרסיס שמן והקפידו לנגב עודפי שמן עם נייר סופג.
█ סופגניות; גם סופגניות יכולות להפוך ליותר בריאות בשינויים הבאים
- ערבבו בקמח הלבן את קמח כוסמין או קמח שיפון, הבריאים יותר ומכילים פחות גלוטן. הקמח הלבן יקנה לסופגנייה את המראה הקלאסי מבחינת התפחה.
כך שלא הייתי מוותרת עליו לחלוטין, אך כן משלבת שני סוגי קמחים העדיפים בריאותית מהקמח הלבן לבדו.
- ניתן לאפות את הסופגנייה ב-תנור במקום לטגנה.
- שלטו בכמות אבקת הסוכר שתפזרו על הסופגנייה כשתהיה מוכנה. אפשרו את האופציה של סופגנייה ללא אבקת סוכר, עד כמות קטנה של סוכר.
נקודה אחרונה: פעילות גופנית; כדי לאזן את ארוחת החג הלא בריאה, נסו להקפיד על פעילות גופנית של 30-45 דקות, לפחות שלוש פעמים בשבוע של החג. הפעילות, תעזור לגוף לשרוף מעט שומן, ל-איזון הסוכר שייכנס אליו.
■ חג חנוכה שמח ובריא!