
משרד הכלכלה והתעשייה הממשיך להורדת יוקר המחייה, לרבות באמצעות הרפורמה בתקינה, בהערכות ליבוא, מצא, בבדיקה, כי גם אופניים ו’כלי אוכל קרמיים מיובאים’ יוזלו באופן משמעותי ליבואנים ביוני 2022, עם כניסת הרפורמה וההקלות הרגולטוריות לתוקף.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
המשנה למנכל משרד הכלכלה והתעשייה, מר ינון אלרועי, אמר; “אנו ממשיכים בהיערכות נמרצת למימוש רפורמת היבוא, שתצא לדרך ביוני 2022, השנה. אנו מצפים שהרפורמה, תביא להגדלה במספר היבואנים, לגיוון המוצרים, להגברת התחרות ולהורדת יוקר המחייה“.
בהמשך לפעילות משרד הכלכלה והתעשייה להורדת יוקר המחייה, לרבות באמצעות הרפורמה בתקינה, פועל המשרד, לבחון את מידת ההשפעה הצפויה של הרפורמה על מוצרי צריכה שונים, במטרה לבצע מעקב אחר יישום הרפורמה ולוודא, כי היא תשיג את יעדיה בתחום הפחתת עלויות היבוא.
במסגרת זו, נבדקה לאחרונה, השפעת מעבר תקנים של אופניים; אופני כביש, אופני הרים ואופניים לילדים בגירים, ובנוסף לכך תקנים של כלי אוכל מסוגים שונים, למסלול יבוא על בסיס הצהרה על התאמה לתקינה בינלאומית בצירוף תעודות בדיקה של מעבדות מוסמכות מחוץ לארץ, במקום נוהל הבדיקות הקיים באמצעות מכון התקנים.
אופניים המיוצרים בשוּק העולמי, נתונים לרגולציה בישראל על בסיס הכרה בתקנים בינלאומיים, כך שהם מצריכים כיום בדיקות דגם של מכון התקנים, רק אחריו, ניתן לייבא משלוחים מסחריים.
העברתם מוצרים אלו אל מסלול המבוסס על הצהרת היבואן, במקום בדיקות דגם, תפחית את הנטל על ידי צמצום זמן ההתעסקות היבואן ברגולציה והפחתת עלויות הכרוכות בבדיקה במכון התקנים.
לפי בדיקה שביצע הממונה על חוקיות היבוא במשרד הכלכלה והתעשייה, מר אנואר חילף, במטרה לכמת את עלות תהליך היבוא ובהתאם למתודולוגיית בדיקה מוכרת לפי ‘מודל SCM‘.
נמצא, כי העברת התקן להליך הצהרות, יוכל לחזק את היבואנים הקטנים, שמהווים כיום נתח קטן מהשוק בשל הנטל הרגולטורי והבירוקרטי, משך זמן ההַמְתָּנָה ועלויות הבדיקות.
█ ההערכה היא, שכ-80% מהיבואנים בתחום, יכולים כבר כיום לעמוד בדרישת התקן הבינלאומי
סך החיסכון מהעברת האופניים, ל-קבוצה 3 (הצהרות)–מוערך בכ-10%. ככל שהתחרות בשוק תגדל, ההערכה, היא, כי שיעור הירידה במחיר לצרכן, יהיה אף גבוה יותר.

במשרד הכלכלה והתעשייה, מדגישים, כי הבדיקה, הראתה, כי קיים פער מחירים עבור אותם דגמים של המוצר, בין השוק הישראלי לשווקים מקבילים באירופה, בכ-30%.
עוד בדק המשרד את יבוּא כלים קרמיים – זכוכיתיים וכלי הגשה מזכוכית, המיועדים לבוא במגע עם מזון.
עם כניסת הרפורמה, יעמדו בפני היבואן שתי חלוּפות – יבוא על בסיס הצהרת התאמה לתקן בינלאומי בצרוף תעודת בדיקה של מעבדה מוסמכת מחוץ לארץ או יבוא על בסיס הצהרת התאמה לדרישות התקן הישראלי, שאימץ את התקן הבינלאומי, לאחר שבוצע בדיקת דגם במכון התקנים.
בדיקות הממונה על חוקיות הייבוא, הראו פערים גדולים בהשוואת המחירים של מוצרים זהים, בין ישראל לממוצע האיחוד האירופי – פער שהגיע עד ל-40 אחוזים!
לפי הניתוח, ייתכן שחלק מפער זה, נובע בשל הדרישות הרגולטוריות הקיימות כיום, כגון; בדיקת הדגם המיובא, דבר שלאחר הרפורמה, ייחסך מהיבואנים אשר יבחרו לייבא במסלול ההקלות ‘קסיס‘.
ההערכה היא, שכ-80% מהיבואנים בתחום, יכולים כבר כיום לעמוד בדרישת התקן הבינלאומי, הנדרש במסלול ‘קסיס‘ ולחסוך בכך זמן וכסף.
סך החיסכון הצפוי, עבור היבואנים קטנים והבינוניים, כתוצאה מהשינוי נאמד ב-10% מעלויות המכר, והציפיה במשרד הכלכלה והתעשייה, חיסכון זה, יועבר בהוזלה בערך דומה (ואף גבוה מכך בהינתן השפעות של הגברת תחרות, מגוון והיצע) לצרכנים.