ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

לגלריית כאן נעים

פורום כאן נעים

מפעל הפיס

שומר הראש וויטני יוסטון

וויטני יוסטון הייתה זמרת פופ, רית'ם אנד בלוז, גוספל וסול, כותבת ומלחינת שירים, ושחקנית קולנוע אמריקאית. אחת הזמרות המצליחות והמפורסמות של סוף שנות ה-80 ושנות ה-90.

חקלאות ישראל טיפים לאוכל ולמטבח ל"ג בעומר 2019 מבזקים חדשות ‘כאן ישראל’ צרכנות

מה? תפוח אדמה, משרד החקלאות – טיפים לתפוחי אדמה ל-לג בעומר

משרד החקלאות, משיב על כל השאלות בנוגע לתפוחי אדמה מהם ערכיהם התזונתיים? איזה זן עדיף עלינו מעדיפים? איפה אנחנו ביחס לעולם? והאם כדאי להסתכל טוב יותר לפני שנמהר לשים את שקית תפוחי האדמה בעגלה בסופר? על פי נתוני רשתות השיווק בשנת 2020, רבים מהצרכנים, העדיפו דווקא תפוח אדמה לבן, שמחירו בממוצע עומד על כ-3.95 ₪ לקילוגרם. המחיר הממוצע ל-תפוח אדמה אדום, יקר יותר ועומד על כ-4.9 ₪ לקילוגרם, תלוי בזן תפוח האדמה.
0
0
תפוח אדמה אפוי מן המדורה | צילום אבי אוחיון, לעמ | עיבוד ממחושב: שולי סונגו©
תפוא אפוי במדורה

מה? תפוח אדמה? לרגל ל”ג בעומר, תשפ”א, 2021, החל הערב (יום חמישי, י”ז באייר התשפ”א) סקר משרד החקלאות את המספרים והעובדות אודות ‘תפוחי אדמה’ הגידול השני בחשיבותו התזונתית אחרי ה’דגנים’. כידוע, תפוח האדמה המסורתי הלוהט מאפיין את חג לג בעומר, חשוב לדעת בין אם השנה נעשה מדורות רגילות ובין אם וירטואליות (שתמיד עדיפות על פני הרגילות) מי הוא צמח תפוח אדמה או “תפוד” (שם מדעי: Solanum tuberosum) המשמש למאכל.

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או בטוויטר.

על פי אנשי משרד החקלאות ופיתוח הכפר כולנו כבר יודעים, כי תפוחי האדמה, מצטיינים כמקור ל-פחמימות, מינרלים, ויטמינים, סיבים תזונתיים ו-חלבון.

יצוין שהם גם נחשבים לגידול הרביעי (!) בחשיבותו, מבחינת נפח הייצור וצריכתו בעולם, אחרי; תירס, חיטה ו-אורז.

הייצור העולמי של תפוחי האדמה, יש שיופתעו אולי לדעת, עומד כיום על כ-370 מיליון טון בשנה (על פי ארגון המזון והחקלאות FAO).

בראש הטבלה העולמית ממוקמת סין, הנחשבת למובילה בענף ייצור העולמי של תפוחי האדמה ומייצרת כ-92 מיליון טון.

מנגד, מצב ייצור תפוחי האדמה במדינת ישראל, יציב יחסית, ישראל מייצרת כ-524 אלף טון תפוחי אדמה. שגידולם משתרעים על פני שטחים של כ-135,000 דונם.

בתוך כך, כ-250 אלף טון מתוך התוצרת המקומית, הם לצריכה הישראלית, כ-67 אלף טון כחומר גלם לתעשייה, כ-24 אלפי טון משמשים כזרעי תפוח אדמה ליבול הבא וכ-184 אלפי טון, הם לייצוּא, ומהווים כ-42% מסך כמויות היצוּא של ירקות מישראל.

איפה אנחנו ביחס לשאר העולם?

בעוד שבמדינות אירופה הצריכה לנפש בשנה נאמדת בממוצע בכ-75 קילוגרם, כאשר הישראלי הממוצע, צורך בשנה כ-40 קילוגרם תפוחי אדמה.

ישי אוחיון, חוגג עם תפוח אדמה על יד אש המדורה | צילום: אבי אוחיון, לעמ | עיבוד ממחושב: שולי סונגו©
ישי אוחיון עם תפוח אדמה

בחלק ממדינות אירופה, כדוגמת; פולין, בריטניה, הולנד ובלגיה, הצריכה לנפש אף מגיעה לכ-80 עד 100 קילוגרם בשנה (!).

זן לבן, זן אדום ומה שבניהם; במדינת ישראל מייצרים מעל 60 זני תפוח אדמה. זאת ועוד; כל שנה מאמצים זנים חדשים של תפוח אדמה. בחלוקה גסה מרבית תפוחי האדמה הנמכרים ברשתות השיווק, נחלקים לשלושה סוגים; תפוחי אדמה לבנים, אדומים.

אך, מומחי משרד החקלאות, חילקו את הענף למספר זנים אשר שכיחים ביותר ברשתות השיווק. בזני הקליפה האדומּה, והם; דזירה, ממפיס, מוצארט, קנברה ו-רודאו; נוספים בעלי קליפה לבנה; “סיפרה” ו”טייסון” וזנים מובחרים צהובים ביניהם, נמצאים הזנים; סלטיאן, שרלוטוניקולה.

דפנה יוריסטה

דוברת משרד החקלאות ופיתוח הכפר

מה קורה בישראל?

על פי נתוני רשתות השיווק בשנת 2020, רבים מהצרכנים העדיפו דווקא תפוח אדמה לבן, שמחירו בממוצע עומד על כ-3.95 ₪ לקילוגרם.

המחיר הממוצע ל-תפוח אדמה אדום, יקר יותר ועומד על כ-4.9 ₪ לקילוגרם, תלוי בזן תפוח האדמה.

לצד הזנים שהוזכרו, ישנם זני גורמה שבדרך כלל קטנים יותר וטעימים במיוחד שבינתיים נמכרים בארץ בכמויות קטנות בלבד.

על מה כדאי לשים לב בעת הרכישה?

מגדלי תפוחי האדמה ומומחים בשירות ההדרכה והמקצוע (שה”מ) במשרד החקלאות, קיבצו את הטיפים הטובים ביותר ל”קומזיץ” טעים;

  • בחרו בתפוחי האדמה בגודל אחיד בעלי קליפה יציבה, הנקיים מכתמים ירוקים. הצבע הירוק המופיע על תפוחי האדמה, מלווה בדרך כלל גם בחומרים נוספים העלולים להקנות לתפוח אדמה טעם מר.
  • בחרו בתפוח אדמה המיועד לאפיה. טעמם הטבעי של הזנים הללו, בשילוב אופן ההכנה על גחלים, יהיה מעדן אמיתי.
  • הניחו את תפוחי האדמה על גחלים לוחשות ולא על אש גלויה, כדי ליהנות מתפוח אדמה מוכן גם במרכזו, ורק מעט שרוף בקליפה.

כיצד עלינו לאחסנם עד הערב?

  • יש לאחסן את תפוחי האדמה במקום חשוּך, קריר, מאוורר, עדיף בקרטון ו-לא בשקית פלסטיק.
  • מומלץ שלא לשטוף את תפוחי האדמה לפני אחסונם, אלא רק לפני השימוש. דבר שימנע ריקבון מוקדם, וישמור על איכות תפוח האדמה לאורך זמן.

FAOSTAT, Crops data – potatoes, Dec 2020.

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

0
0



אודות הכותב

משה נעים

עורך אתר כאן ישראל (כאן נעים) בלי מורא ובלי משוא פנים. עיתונאי מגיל 14. עובד כיום באינטרנט. בן 67, אב לעורך דין אלירן נעים. לר' אביב נעים ולקצינה בקבע; חלי נעים, סבא מאושר ל-4 נכדות; אוריאן, מילה שרה, אריאל ו-עלמה. המוטו; "אילו לחיים הייתה מהדורה שנייה, הייתי מתקן בה את כל השגיאות...".

דילוג לתוכן