חדשות ישראל חקלאות אורגנית חקלאות ישראל ל"ג בעומר

מה? תפוח אדמה: הישראלי צורך כ-40 ק”ג בשנה ב-מאי, עולה צריכתם

לרגל ל"ג בעומר, משרד החקלאות, חושף נתונים מרתקים על צריכת תפוחי האדמה בישראל: איזה זן תפוח אדמה מעדיפים הישראלים? איפה אנחנו ביחס לעולם? והאם כדאי להסתכל טוב יותר לפני שנמהר לשים את שקית תפוחי האדמה בעגלה בסופרמרקט? ◄הישראלי הממוצע צורך כ-40 ק"ג תפוחי אדמה בשנה. ייצור מקומי: ישראל מייצרת כ-600 אלף טון תפוחי אדמה בשנה • כ-205 אלף טון מיועדים לצריכה ישראלית.
0
0
צעירה נאה מוקפת תפוחי אדמה לרגל חג ל"ג בעומר, צילום: באמצעות: בינה מלאכותית | צילום: 123rf-com | עיבוד: Photolab | עיבוד צילום: שולי סונגו ©
צעירה עם תפו”א

חג ל”ג בעומר, חגיגה של פשטות וטעם, נחוג היום (ראשון, י”ח באייר התשפ”ד) ‘משרד החקלאות ופיתוח הכפר’ מזכיר לנו את ‘תפוחי האדמה’ הכוכבים האמיתיים של הקומזיץ הנפלא שהיה! תפוחי אדמה, הם מזון בריא ומשביע! ומקור מצוין לפחמימות, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. הם זמינים כל השנה, יחסית זולים וניתן להכין מהם מגוון רחב של מנות טעימות ומשביעות. תפוחי האדמה, הירק הבסיסי והאהוב, תופסים מקום מרכזי במטבח הישראלי, ובמיוחד בחגים כמו; חנוכה, פסח ו-ל”ג בעומר.

רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.

המדינה המייצרת הכי הרבה תפוחי אדמה היא; סין, שסך הייצוּר בה עומד על כ-96 מיליון טון. מנגד, מדינת ישראל מייצרת כ-600 אלף טון של תפוחי אדמה, נכון לשנת 2023.

מתוכם, כ-205 אלף טון, הם לצריכה הישראלית, כ-190 אלף טון כחומר גלם לתעשייה, כ-35 אלפי טון, משמשים כ-זרעי תפוח אדמה ליבול הבא וכ-170 אלפי טון, הם לייצוא, ומהווים כ-48% מסך כמויות היצוא של ירקות מישראל.

איפה אנחנו ביחס לשאר העולם? בשנת 2021, האספקה לנפש, במדינות אירופה, נאמדה בממוצע בכ-72 ק”ג, בחלק ממדינות אירופה, כדוגמת; פולין ובלגיה, האספקה לנפש אף מגיעה ל-90 עד 100 ק”ג בשנה (!). בישראל, עומדת האספקה לנפש בשנה על כ-40 ק”ג תפוחי אדמה.

זן לבן, זן אדום ומה שביניהם; בישראל, מייצרים מעל 60 זני תפוח אדמה, וכל שנה מאמצים זנים חדשים. בחלוקה גסה מרבית תפוחי האדמה הנמכרים ברשתות השיווק, נחלקים לשני סוגים; תפוחי אדמה לבנים ו-אדומים.

אולם, מומחי משרד החקלאות, חילקו את הענף למספר זנים אשר שכיחים ביותר ברשתות השיווק.

בזני הקליפה האדומה; דזירה, ממפיס, מוצארט, קנברה ו-רודאו.

נוספים בעלי קליפה לבנה; סיפרה ו-טייסון וזנים מובחרים צהובים, ביניהם נמצאים הזנים; סלטיא, שרלוט ו-ניקולה.

מה לגבי מחירים? במדינת ישראל, על פי נתוני רשתות השיווק בשנת 2023, רבים מהצרכנים רכשו תפוח אדמה לבן, שמחירו בממוצע עומד על כ-4.31 ₪ לק”ג.

לעומתו, המחיר הממוצע לתפו”א אדום, יקר יותר, ועומד על כ-5.33 ₪ לק”ג. לצד הזנים שהוזכרו, ישנם זני גורמה שבדרך כלל קטנים יותר וטעימים במיוחד שבינתיים נמכרים בארץ בכמויות קטנות בלבד.

 תפוחי אדמה; כל מה שצריך לדעת

תפוחי אדמה; הירק הבסיסי והאהוב בכל בית בישראל, במיוחד בחגים; כמו חנוכה, פסח ו-ל”ג בעומר. ידעתם שמדובר בגידול הרביעי בחשיבותו בעולם, אחרי; תירס, חיטה ו-אורז?

זמינים, זולים ומשביעים; במדינת ישראל, תפוחי אדמה הנם זמינים כל השנה, במחיר נוח, ומשביעים. כדי ליהנות מהם בצורה הטובה ביותר, כדאי לבחור בזנים המתאימים ולדעת איך לבשל ו-לאחסן אותם נכון.

מקור מצוין לתזונה; תפוחי אדמה, הם מקור מצוין, ל; פחמימות, מינרלים, ויטמינים, סיבים תזונתיים ו-חלבון.

בשנת 2022, הייצור העולמי של תפוחי אדמה, עמד על כ-375 מיליון טון! (הנתונים הם על פי ‘ארגון המזון והחקלאות FAO).

סין מובילה, מדינת ישראל, מייצאת; המדינה המובילה בייצור תפוחי אדמה, היא; סין, עם כ-96 מיליון טון בשנה.

דוברת משרד החקלאות ופיתוח הכפר הגב’ דפנה יוריסטה, מסרה באמצעות הילה גוטליב, לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי ישראל, מייצרת כ-600 אלף טון בשנה, מתוכם כ-48% מיועדים ל-ייצוּא – מה שהופך אותם לאחד מ’ירקות הייצוא‘ המובילים של ישראל!

טיפים לבחירת תפוחי אדמה;

  • גודל אחיד וקליפה יציבה; בחרו תפוחי אדמה בגודל אחיד ובעלי קליפה חלקה וקשה.
  • הימנעו מירוק; כתמים ירוקים על הקליפה, מעידים על עודף ‘סולנין* חומר הגורם לטעם מר.
  • זנים מיוחדים לאפייה; לאפייה בחוץ, בחרו זנים מיוחדים המיועדים לכך ותיהנו מטעם מעדן.

*סולנין, הוא רעל שנמצא בחלק מבני משפחת הסולניים. הרעל, משמש כמנגנון הגנה של הסולניים. כשצמח ממשפחת הסולניים לוקה במחלה או טפיל כלשהו, או כשהוא נמצא זמן רב בשמש, הוא מפיק סולנין על מנת שלא ייפגע או ייאכל על ידי חיה.

הסולנין, משפיע תוך מספר שעות מתחילת תהליך העיכול. בדרך כלל תופעות הלוואי, שהן; שלשול, הקאות ו-תחוּשת נימול. הובא מתוך ויקיפדיה.

אחסון נכון;

  • מקום חשוך וקריר; אחסנו את תפוחי האדמה במקום חשוך וקריר, מאוורר. עדיף בקרטון מאוורר, ממש לא בשקית פלסטיק.
  • שטיפה לפני השימוש; אין צורך לשטוף את תפוחי האדמה לפני האחסון. שטיפה לפני השימוש, תמנע ריקבון מוקדם ותשמור על טריותם.

תהנו מתפוחי אדמה טעימים ובריאים!

0
0



Tags

אודות הכותב

משה נעים

עורך אתר כאן ישראל ("כאן נעים") בלי מורא ובלי משוא פנים. עיתונאי מגיל 14. עובד כיום באינטרנט. בן 71, אב לעורך דין אלירן נעים. לר' אביב נעים ול-חלי כהן-נעים, סבא מאושר ל-8 נכדים; כפיר-שלמה, רפאל, דוד, אוריאן, מילה שרה, אריאל, עלמה ו-אביגיל. המוטו; "אילו לחיים הייתה מהדורה שנייה, הייתי מתקן בה את כל השגיאות...".

יום הזיכרון לשואה ולגבורה

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-76

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

הדלקת המשואות יום העצמאות ה-76

תפילה ליום העצמאות 76

דילוג לתוכן