ארכיאולוגיה

רשות העתיקות, חשפה שרידים של מתקן למיצוי נוזלים מהתקופה הביזנטית בעיר תל אביב-יפו

0
0

מתחת לאספלט ביפו, במסגרת עבודת תשתית של עיריית תל-אביב-יפו, נחשף מתקן תעשייתי קדום ◄ ד”ר יואב ארבל, מנהל החפירות מטעם רשות העתיקות; “זהו המבנה המשמעותי הראשון מהתקופה הביזנטית שנחשף בחלק זה של העיר. העובדה שהמתקן מרוחק יחסית מתל-יפו, מוסיפה מימד משמעותי לידיעותינו על הפריסה החקלאית המרשימה באזור בתקופה זו”.
רשות העתיקות, חשפה שרידים של מתקן למיצוי נוזלים מהתקופה הביזנטית בעיר תל אביב-יפו
רשות העתיקות, חשפה שרידים של מתקן למיצוי נוזלים מהתקופה הביזנטית בעיר תל אביב-יפו

רשות העתיקות חשפה היום (רביעי), כי במסגרת חפירות ארכיאולוגיות של לפני חידוש תשתיות ע”י עיריית תל אביב באמצעות המשלמה ל-יפו, במסגרת פרויקט מתחם מגן אברהם, מספקות הצצה למאות שנות היסטוריה מפוארת השוכנת מתחת לכבישים הסואנים.

לאחרונה, נחשפו ברחוב האי גאון, שרידים מרשימים של מתקן תעשייתי למיצוי נוזלים מהתקופה הביזנטית (התקופה הביזנטית היא תקופה בתולדות ארץ ישראל בין השנים; 324, ו-638, בה שלטה בה האימפריה הביזנטית. בתולדות עם ישראל מקבילה תקופה זו לתקופת התלמוד, וראשית תקופת הגאונים).

מתקנים כאלה מזוהים בדרך כלל כ’גתות’ לייצור יין מענבים, ויתכן, כי נעשה בהם שימוש גם ליצור יין או שיכר מפירות אחרים אשר גדלו באזור. מתקן דומה נמצא בעבר באזור “שוק הפשפשים”.

ככלל, למסורת החקלאית העשירה והמגוונת של יפו היסטוריה בת אלפי שנים, החל מאזכורים של העיר ושדותיה הפוריים במסמכים מצריים קדומים, ועד ’פרדסי יפו’ מן התקופה העות’מנית.

לדברי מנהל החפירות מטעם רשות העתיקות, ד”ר יואב ארבל; “זהו המבנה המשמעותי הראשון מהתקופה הביזנטית שנחשף בחלק זה של העיר. העובדה שהמתקן מרוחק יחסית מ’תל יפו’, מוסיפה מימד משמעותי לידיעותינו על הפריסה החקלאית המרשימה באזור בתקופה זו.

המתקן, המתוארך ככל הנראה למחצית השניה של התקופה הביזנטית (מאות 6 – תחילת המאה ה-7 לסה”נ), מחולק למשטחים מרוצפים פסיפס תעשייתי לבן. משטחים כאלה שכיחים במתקנים למיצוי נוזלים מאותה תקופה, עקב יכולת האיטום שלהן. כל יחידה חוברה אל בור איגום מטויח.

הסחיטה התבצעה על משטחי הפסיפס, כשהנוזלים התנקזו אל הבורות. יתכן שהקטע שהתגלה מייצג חלק קטן יחסית מהמתקן בכללותו, וחלקים נוספים ממנו עשויים להופיע בחפירות הצפויות בהמשך השנה ברחובות סמוכים”.

בסיום החפירה, כוסה המתקן, ותשתיות חדשות, הונחו מעליו ללא פגיעה בו, כך שתתאפשר המשך עבודת התשתיות מבלי לפגוע בשימור המתקן לדורות הבאים”.

יוֹלי שוורץ, דוברת רשות העתיקות, מסרה היום (שלישי י”ח שבט תשע”ג), לפורטל ’כאן נעים | kan-naim | אתר האינטרנט של כל המדינה’, כי; “פרויקט ’מתחם מגן אברהם’, מהווה נדבך נוסף בפיתוח אזור התיירות, מסחר ומגורים ביפו – הפרויקט כולל שבעה רחובות; נועם, מגן אברהם, האי גאון, יוסי בן יוסי, ארדון, בעלי התוספות, ו-ריש גלותא.

במסגרת הפרויקט מחדשת עיריית תל אביב-יפו את התשתיות התת קרקעיות, הכבישים והמדרכות. בנוסף מונחתות רשתות עיליות של חשמל, ובזק, ומשולב ריהוט רחוב, ו-גינון לפיתוח התשתיות קודמות חפירות רשות העתיקות, מהיות האזור ’אתר מוכרז עתיקות רשמי’.

בדומה לממצאים שנחשפו בעבר, גם בפרויקט זה בא לביטוי שיתוף הפעולה והאיזון בין ממצאים ארכיאולוגיים היסטוריים ושמירתם לפיתוח הנדרש”.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77

רמיקסים לחגיגת יום העצמאות 77

דילוג לתוכן