תזכיר חוק הפיקוח על המעונות לפעוטות, הופץ להערות הציבור ומשרדי הממשלה ◄ ההסדר כיום שנקבע בעבר (1965) בנושא הפיקוח, אינו תואם את הסטנדרטים המקובלים כיום בחברה מתקדמת לטיפול בפעוטות, וכן אינו עונה על הצורך לעידוד תעסוקת נשים ◄ שר התמ”ת, שמחון; “התנגדותם של לוביסטים שונים לחקיקה הזו, שכבר הכשילה אותה פעמיים בכנסת, לא תרתיע אותי לעשות את הדבר הנכון לילדי ישראל והוריהם העובדים”.
שר התמ”ת, שלום שמחון, יביא בקרוב ההצעה של בטיחות ב’מעונות היום’ לאישור הממשלה
תזכיר הצעת חוק פיקוח על מעונות היום לפעוטות, הועבר להערות הציבור ומשרדי הממשלה ובתקופה הקרובה, יובא לאישור הממשלה והכנסת בקרוב. מטרתו של החוק, לקבוע, לראשונה בחקיקה, הסדר כולל לעניין רישוי מעונות יום, בהם שוהים פעוטות.
שר התמ”ת, מר שלום שמחון, אמר, היום, כי; “הצעת החוק, קובעת פיקוח על כלל המעונות הן בהיבט הבטיחותי והן בהיבט החינוכי. כל ילדי ישראל זכאים ללמוד במעון בטיחותי, מרווח, העומד בסטנדרטים מתקדמים. בנוסף, אנו רואים במעונות מסגרת חינוכית חשובה, שכן גילאי 0-3, הם גילאים משמעותיים ביותר לעיצוב אישיותו של הילד.
השר שמחון, הוסיף, כי; “הצעת החוק, נועדה לקבוע סטנדרטים ברורים של בטיחות במעונות היום עבור כלל הילדים, אלה הנמצאים במסגרות מפוקחות על ידי משרד התמ”ת, וגם אלו הנמצאים במסגרות פרטיות, להגדיל את היצע המעונות ואת הסיוע הכלכלי לאימהות המבקשות להשתלב ב’שוק העבודה’”.
לכן, יש חשיבות רבה, כי יתבצע גם פיקוח פדגוגי על מסגרות אלו, לרבות השקעה בהכשרת הצוות המטפל. הצעת החוק קובעת, כי המדינה, תיקח אחריות על המעונות המפוקחים כיום וגם על המעונות הפרטיים. הכנסת כלל המעונות בישראל לפיקוח, תגדיל באופן משמעותי את היצע המעונות להורים, ואת היקף הסיוע הכלכלי לאימהות המבקשות להשתלב בשוק העבודה”.
במטרה למנוע העלאת תשלומי ההורים עבור ’מעונות היום’, בשל יישום החוק, החליטה הממשלה, כי עם אישורו, יוקצה תקציב משמעותי של כ-700 מלש”ח, בפריסה רב שנתית להתאמות הנדרשות, עבור המסגרות המצטרפות למערכת הפיקוח או למסגרות קיימות הנדרשות לשיפור הסטנדרט, על מנת לעמוד בדרישת החוק. בנוסף, יוקצו 355 מלש”ח בפריסה רב שנתית לצורך התאמת מערך הפיקוח וסיוע בהכשרת המטפלות.
ההסדר החוקי, הקיים כיום לעניין רישוי של מעונות היום לפעוטות ופיקוח עליהם, הוא מכוח ’חוק הפיקוח על מעונות היום’, התשכ”ה-1965 (להלן-חוק הפיקוח על מעונות). ההסדר לפי החוק, האמור, אינו חל רק על מעונות יום לפעוטות, אלא על מגוון רחב של מעונות, כגון; מעונות יום לקשישים, ללוקים בשכלם ועוד.
בשל התחולה הרחבה של החוק, ההסדר שנקבע מכוחו לעניין מעונות יום לפעוטות, אינו תואם את הסטנדרטים המקובלים כיום בחברה מתקדמת לטיפול בפעוטות, וכן אינו עונה על הצורך ל’עידוד תעסוקת נשים’. בנוסף , האגף למעונות היום מפקח כיום רק על מעונות יום שמפעיליהם קיבלו הכרה באמצעות “סמל מעון”, בהתאם לנוהלי האגף, וחתמו על הסכם הפעלה עם המשרד.
לפיכך, נדרשת הסדרה מיוחדת לעניין מעונות יום לפעוטות, וכן קביעת סטנדרטים לעניין רישוי ופיקוח, אשר יחולו הן על מעונות היום לפעוטות המוכרים כבר כיום והן על מעונות כאמור שטרם הוכרו בידי המשרד והאגף למעונות יום. בנוסף, יצירת הסדר, כאמור, חיונית לנוכח התופעה של היפגעות פעוטות ואלימות כלפי פעוטות.
כזכור, הצעת החוק בנוסח הנוכחי, הייתה אמורה לעלות לקריאה שנייה ושלישית לפני מספר חודשים, אולם נתקלה בהתנגדות של חברי כנסת בשל לחצים מצד לוביסטים, ובעלי עניין. כעת, אנו מגישים אותה מחדש לשם חיזוק הבטיחות של פעוטות ישראל וסיוע להורים צעירים ביציאתם לשוק העבודה.
שר התמ”ת מר שמחון, הוסיף; “התנגדותם של לוביסטים שונים לחקיקה הזו, שכבר הכשילה אותה פעמיים בכנסת, לא תרתיע אותי לעשות את הדבר הנכון לילדי ישראל והוריהם העובדים”.
Add Comment