המרדף הרפואי אחרי הרקע התורשתי לסרטן השד תופס תאוצה; פרופ’ פרידמן, החל בחודשיים האחרונים במסגרת המחקר, לבדוק בטכניקה חדשה; הגנום האנושי כולו 23,000 גנים, ובשבועות הקרובים, צפויים להתקבל נתונים ראשוניים ◄ “התועלת העתידית מהמחקר היא הגעה לרמת דיוק גבוהה באבחון המוקדם” – מסביר פרופ’ פרידמן
סרטן השד: פרופ’ איתן פרידמן מביה”ח שיבא, חוקר הרקע התורשתי של גן הגורם למחלה
המוטציות המאובחנות כיום הן קצה הקרחון של הגורמים הגנטיים להתפרצות סרטן השד – מחקר שהחל באחרונה, יאפשר אבחון מוקדם ומדויק בקרב נשים הלוקות במחלה ואינן נושאות את הרקע הגנטי המוכר כיום למדע, מוכרות כיום מוטציות גנטיות ספורות הגורמות ל’סרטן השד’ – (Breast Cancer) – המוטציות בגן; BRAC1, ו- BRCA2, מהוות את הגורמים הידועים העיקריים, מלבדן מוכרות שמונה מוטציות נוספות אשר תרומתן לרקע התורשתי של המחלה נמוכה יחסית.
עם זאת, על סמך מחקרים שנעשו בנושא, ברור, כי קיים טווח רחב של מוטציות שאינן מוכרות כיום לחוקרי מחלות סרטן.
פרופ’ איתן פרידמן מהמכון הגנטי של המרכז הרפואי שיבא, אשר בעברו היה הישראלי היחיד שצלח בשחייה את תעלת לה-מנש ב-1971, שואף לצלוח בהצלחה גם את המחקר הרופאי לאיתור ולאפיון הגנים העיקריים הגורמים למחלה, אשר אינם מוכרים עדיין למדע.
פרופ’ פרידמן, החל בחודשיים האחרונים במסגרת המחקר, לבדוק בטכניקה חדשה ’הגנום האנושי’ כולו – 23,000 גנים, ובשבועות הקרובים צפויים להתקבל נתונים ראשוניים.
“התועלת העתידית מהמחקר היא הגעה לרמת דיוק גבוהה באבחון המוקדם” – מסביר פרופ’ פרידמן, וממשיך; “מטרת העל היא כמובן שימוש בידע החדש לפיתוח תרופות למחלה.
כיום אין תרופות המטפלות בסרטן השד באופן ראשוני, והחולות נאלצות לפנות להתערבות כירורגית”.
במחקר קודם שערך פרופ’ פרידמן בעניין, נבדק הרקע הגנטי של חולות סרטן ממוצאים אתניים שונים – תוצאות המחקר הראו, כי לא קיים דפוס גנטי זהה אצל חולות הסרטן, והוכיחו, כי קיימות מוטציות גנטיות שלא זוהו ע”י המדע עד כה.
גילוי זה, הוביל למחקר הנוכחי, העתיד לחשוף גנים משמעותיים נוספים, ומהווה בשורה עבור ציבור גדול של נשים בארץ ובעולם.
Add Comment