באונייה, שנשאה את דגל אנטיגואה ונעצרה ע”י כוח מיוחד של חיל-הים, כ-150 ק”מ מערבית לחופי ישראל, נמצאו אמצעי לחימה מגוונים במסווה של משלוח אזרחי ◄ הערכה: הנשק שהוברח הגיע מאיראן והיה מיועד לארגון החיזבאללה או לסוריה
צה”ל, השתלט ללא התנגדות על ספינת משא שהבריחה נשק לחיזבללה ליד קפריסין
דובר צה”ל, מוסר, כי במסגרת הפעילות השוטפת שמקיים חיל-הים, לצורכי ביטחון שוטף ומניעת הברחות, עצר לפנות בוקר (ד’), כוח מיוחד של חיל-הים, במרחק של 100 ק”מ מערבית לחופי ישראל, אוניית סוחר הנושאת דגל אנטיגואה, מדינת איים, בים הקאריבי, שנמצאה לאחר בדיקה כנושאת על סיפונה תחמושת ואמצעי לחימה.
לאחר בידוק ראשוני, אשר ערכו כוחות חיל-הים, על סיפון האוניה, התברר, כי היא אכן, נושאת בבטנה אמצעי לחימה מגוונים במסווה של משלוח אזרחי.
האונייה, הובלה על-ידי אנשי שייטת 13 של חיל-הים, לחופי ישראל, לצורך המשך הסריקות ובדיקה יסודית של המטען המאוחסן.
תפיסת האונייה, התבצעה כחלק מפעילות אינטנסיבית שוטפת של לחימה בטרור ושל מניעת הברחת אמצעי לחימה שמבצע חיל הים.
מעריכים, כי הנשק שהוברח הגיע מ-איראן – והיה מיועד לארגון החיזבאללה, או לסוריה. גורמים צבאיים מבהירים, כי פעולות וניסיונות הברחה של אמצעי לחימה קורים כל הזמן, גם בים התיכון.
לפני למעלה מ-7 שנים בינואר 2002, רשם חיל הים את אחד מהישגיו המרשימים כאשר תפס את אוניית הנשק הידועה קארין איי (באנגלית: Karine A), כשעל סיפונה נתגלו עשרות טונות של אמצעי לחימה מסוגים שונים, שהיו בדרכם מאיראן לרצועת עזה.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס לאירוע, ומסר, כי; “הנשק בספינה שנתפסה היה מיועד לפגוע בערי ישראל. רוה”מ, שיבח את צה”ל, חיל הים ושאר זרועות הביטחון והמודיעין על פעולת הסיכול המוצלחת נגד אספקת הנשק שמיועד לפגוע ב-ערי ישראל”.
שר הביטחון, אהוד ברק, התייחס לאירוע ואמר, כי; תפיסת הספינה מנעה העברת תחמושת ואמצעי לחימה לזירת הטרור הצפונית. ברק בירך את הרמטכ”ל, ואת מפקד חיל הים על ההצלחה המבצעית, וציין, כי; “מדובר בהצלחה נוספת מול ניסיונות ארגוני הטרור להתחמש”.
מי זו אוניית קארין איי – Karine A
קארין איי (באנגלית: Karine A) היא ספינת נשק פלסטינית שעליה השתלט חיל הים הישראלי ב־2 בינואר 2002 במסגרת מבצע “תיבת נוח”. ההשתלטות אירעה בים סוף, סמוך לשארם א-שייח’ שבחופו המזרחי של חצי האי סיני.
ב-11 בדצמבר 2001, הגיעה לנמל קיש שבאיראן הספינה קארין A. לישראל, הגיע מידע מודיעיני לפיו הרשות הפלסטינית, בסיוע מספר חברות קש, רכשה את הספינה. לאחר שהתקבל המידע, נכנסה הספינה למעקב תחת עיניהם של גורמי המודיעין הישראלים.
מעריכים, כי הנשק שהוברח הגיע מ-איראן – והיה מיועד לארגון החיזבאללה
לגורמי המודיעין בישראל, התברר, כי ברכישת הספינה והפעלתה מעורבים הבכירים הפלסטינים שעסקו בניסיון הברחת מצבורי נשק גדולים מחופי לבנון על האוניה “סנטוריני” שנלכדה ב-7 במאי 2001, סמוך לחופי חיפה בדרכה לחופי רצועת עזה.
ישראל, המשיכה לאסוף מידע אודות הספינה בשיתוף פעולה מודיעיני הדוק עם ארצות הברית וה-CIA.
לאחר שהאיראנים, העמיסו את כלי הנשק הרבים על הספינה, היא יצאה בדרכה לחופי הרשות הפלסטינית. מהאי קיש שבמפרץ הפרסי הפליגה הספינה לנמל חודידה שבתימן, שם עגנה לצורכי תדלוק, ומשם המשיכה לכיוון תעלת סואץ ולעזה.
בחיל המודיעין, התברר שהיקף הברחת הנשק על הספינה הוא עצום ולכן התקבלה החלטה להיערך לפעולת סיכול באמצעות הקומנדו הימי. בשעה שלחיל המודיעין, היה מספיק מידע אודות הספינה, החליט הרמטכ”ל, שאול מופז, כי זהו הזמן המתאים לצאת למבצע סיכול הגעת הספינה לחופי עזה.
ב-3 בינואר 2002, לפנות בוקר, שייטה הספינה בין ערב הסעודית לסודאן כשעל תורנה מונף דגל ממלכת טונגה. מסוקים של חיל האוויר, הגיחו מהחשיכה ומתוכם השתלשלו לוחמי שייטת 13 אל סיפונה של הספינה.
במקביל הגיעו למקום לוחמים בסירות גומי מהירות ששוגרו מאוניית חיל הים הישראלי. מעל המקום ריחפו מסוקי קרב של חיל האוויר ומסוקי יסעור שעליהם לוחמי יחידת החילוץ 669, ומעליהם טסו מטוסי מודיעין, צילום ותדלוק, ומטוסי F-15 איגל שהבטיחו את העליונות האווירית.
במקום היה גם בואינג 707 – “המפקדה המעופפת”, שעל סיפונו שהו רב אלוף שאול מופז, מפקד חיל הים, אלוף ידידיה יערי, ומפקד חיל האוויר, אלוף דן חלוץ. תכנון ההשתלטות הימית והפיקוד עליה בים היו בידי ראש מספן ים, תא”ל אלי מרום.
לוחמי הקומנדו הימי פשטו על כל חלקי הספינה, איש מצוות הספינה לא גילה התנגדות ונתפסו עשרה נוסעים: שני קציני המשטרה הפלסטינית, שלושה אזרחים לבנוניים (ביניהם פעיל חזבאללה אחד) וחמישה אזרחים מצריים.
על תורן הספינה הונף דגל ישראל והיא הובלה למפרץ אילת, שם התגלה, כי על הספינה, הועמסו אמצעי לחימה במיכלי אטימה המיוצרים באיראן שהכילו כ-50 טון נשק, שנועדו על פי החשד לשימושם של הפלסטינים ברצועת עזה. המטען, הכיל בין היתר; רקטות קטיושה, מרגמות, טילי לאו, רובים מסוג “דרגונוב” וAK-47 קלאצ’ניקוב, טילי סאגר, מטולי R.P.G ומוקשים.
איראן והרשות הפלסטינית, הכחישו כל קשר לספינה, אך בעקבות חקירת צוות הספינה, התברר כי הרשות הפלסטינית (שבראשה עמד יאסר ערפאת) מימנה את רכש הנשק. הנשק עצמו נרכש על ידי גורם איראני והועמס על הספינה באחד מנמלי איראן.
כמו כן, בראיון שערך העיתונאי עודד גרנות עם קפטן הספינה עומר עכאווי, הודה עכאווי, כי כלי הנשק הועמסו באיראן, וכי הספינה הייתה בדרכה לחופי הרשות הפלסטינית. מתוך ויקיפדיה.
Add Comment