ישראלי צורך כ-11 ק”ג דגים בממוצע בשנה, בחודש תשרי, עולה הצריכה הממוצעת פי 2 לעומת חודשי השנה האחרים 1.8 ק”ג ◄ 40% מהצריכה השנתית של דבש נצרכת סביב ראש השנה ◄ ב-2008 צרכו הישראלים כ-125 תפוחים בממוצע לאדם
משרד החקלאות: מפרסם נתוני צריכה של המאכלים הפופולאריים בראש השנה, לקראת תקופת החגים המתקרבת
משרד החקלאות, פרסם את נתוני צריכה של המאכלים הפופולאריים בראש השנה, לקראת תקופת החגים המתקרבת ומהם עולה, כי ישראלי צורך כ-11 ק”ג דגים בממוצע בשנה, בחודש תשרי, עולה הצריכה הממוצעת פי 2 לעומת חודשי השנה האחרים 1.8 ק”ג, בתחום הצריכת השנתית של דבש, מתברר, כי 40% ממנה נצרכת סביב ראש השנה, ומדובר בכ-300 גרם לנפש בממוצע. בתחום צריכת תפוחי העץ, בשנת 2008, צרכו הישראלים כ-125 תפוחים בממוצע לאדם. גם לפרי הרימון, ישנה עדנה; בשנה האחרונה, החלו לשאת פרי לא פחות מ-4,000 דונם מטעי רימון.
★ דגים
משרד החקלאות ופיתוח הכפר, בשיתוף ארגון מגדלי דגים, מפרסמים לקראת ראש השנה וחגי תשרי, נתונים על ענף הדגים; בחודש ממוצע, צורך הישראלי כ- 900 גרם, של דגים (שהם כ- 11 ק”ג לשנה), ואילו בחודש תשרי נוסקת הצריכה פי שניים, ומגיעה ל- 1,800 גרם לנפש. בחודש תשרי, נצרכים 1,000 טון קרפיונים לעומת 350 טון בשאר חודשי השנה, 800 טון דגי אמנון בחודש תשרי לעומת 500 טון בשאר חודשי השנה ו- 300 טון בורי בחודש תשרי, לעומת 170 טון בשאר חודשי השנה.
הצריכה המקומית לנפש, נמוכה מאוד לעומת הצריכה במדינות אחרות: מדינות הים התיכון צורכות לשנה 20 – 40 ק”ג לנפש, ביפן, צורכים 60 ק”ג לנפש והאמריקאים צורכים 6 – 7 ק”ג לנפש לשנה.
השנה, צפויים להימכר בתקופת חגי תשרי, דגים, בהיקף כספי של כ- 100 מיליון שקלים (במונחי מחירי צרכן). חדשות טובות לצרכנים, המחירים צפויים להיות זהים למחירים בשנה שעברה: קרפיון, בסכום של 20 – 23 שקלים לק”ג, אמנון במחיר 25 – 30 שקלים ודגי בורי במחיר 30 – 40 שקלים וצפויה אספקה סדירה של דגים.
על פי נתוני משרד החקלאות ופיתוח הכפר בשנת 2008, צרכנו כ- 75,000 טון דגים, מהם 25,000 טון מייצור מקומי ו- 50,000 טון מייבוא (ברובו קפוא). הייצור המקומי של הענף (25,000 טון) נחלק לשלושה מקורות; חקלאות מים (מדגה) כ- 19,000 אלף טון, דייג כ- 4,000 טון וחקלאות ימית כ- 2,000 טון.
דגי אמנון, נצרכו בשנת 2008 בכמות של כ- 7,000 טון, הנמוכה בכ- 13% מהכמות של השנה הקודמת.
הסיבה לכך היא אירוע הקרה שאירע בינואר 2007 וממשיך לשאת את אותותיו גם בשנה זו. במקום השני נצרכו בשנת 2008, דגי קרפיון בכמות של כ- 6,800 טון לשנה, אחריהם; דניס ודגי בורי (קיפון) כ- 2,000 טון כל אחד, דג כסיף כ- 1,000 טון, דג פורל כ- 500 טון ובאס כ- 150 טון.
בשנה הקרובה, לא צפוי מחסור בדגים, לאור מזג האוויר הנוח שאפיין את החורף האחרון והשיפורים הנכנסים דרך קבע לענף גידול הדגים, המבטיחים אספקה שוטפת ורציפה.
★ רימונים
על פי נתוני משרד החקלאות ופיתוח הכפר, בשנה האחרונה, החלו לשאת פרי כ- 4,000 דונם עצי רימונים שניטעו בשנים האחרונות. לאור זאת, בשנת 2008, עמדנו על כ- 6,500 דונם מטעי רימונים נושאי פרי ואילו השנה אנו נהנים מכ- 10,500 דונם מטעי רימונים נושאי פרי. בתקופת החגים צורכים הישראלים כ- 6,000 טון רימונים, מתוך כ- 11,000 טון רימונים אותם צורכים הישראלים לאורך כל השנה. ישראלי, אוכל בממוצע כ- 3 רימונים בשנה.
מכונת “פריטת רימונים” אפשרה עדנה מחודשת לפרי
היבול בשנת 2008, עמד על כ- 23,000 טון, שהם כ- 6,000 טון, יותר מיבול שנת 2007. העלייה ביבול, נובעת בעיקר מנטיעות חדשות שבוצעו, כאמור, בשנים האחרונות וכן, מכניסה של זנים חדשים: “שני” ו”עכו”. בזכות הנטיעות המרובות צופים במשרד החקלאות, כי בשנים 2012 – 2013, נגיע ליבול של כ- 50,000 טון.
בענת היצוא 2009-2008 (יולי עד ספטמבר ודצמבר עד פברואר) כ- 7,500 טון, יועדו לייצוא. בעונת הייצוא הנוכחית, צפוי היצוא להגיע לכ- 12,000 טון, כמעט פי שניים מעונת הייצוא המקבילה אשתקד.
במשך שנים, התרכז ענף הרימונים, בעיקר בשיווק רימונים שלמים בתקופת חגי תשרי, והיקפו היה מצומצם ועמד על כ-3,500 דונם. לפני מספר שנים, פותחה על ידי מינהל המחקר החקלאי במשרד החקלאות מכונת “פריטת רימונים” אשר אפשרה עדנה מחודשת לפרי.
בעקבותיה, ובעקבות שילוב של זנים חודשים, הורחבו בין השנים 2003 – 2009 הנטיעות באופן משמעותי, ובשנת 2009, כאמור, הענף עמד על כ- 10,500 דונם מטעים מניבי פרי. לפרי, ערך בריאותי גבוה, הוא מכיל נוגדי חמצון, ויטמין C וברזל בכמויות גבוהות.
נכון להיום, פרי רימון, משווק בשלמותו, כגרגרים באריזות החוסכות את עבודת הקילוף, כמיצים טבעיים, כמשקאות אלכוהוליים ואף כמוצרי בריאות וקוסמטיקה. הזנים העיקריים הם; “ראש פרד”, “עכו” ו”שני” – מוקדמים, “הרשקוביץ” – באמצע העונה ו- ו”ונדרפול” המאוחר.
★ דבש
כמעט מחצית הצריכה השנתית של דבש נצרכת סביב ראש השנה
40% מהתצרוכת השנתית של דבש בישראל נצרכת סביב חגי תשרי, ובעיקר סביב ראש השנה. המדובר ב- 1,500 טון הנצרכים בחודש אחד, בשווי כולל של 35 – 40 מיליון שקלים במונחי מחיר לצרכן. ישראלי, ממוצע צורך בחודש תשרי כ- 300 גרם דבש בממוצע (לפי חישוב האוכלוסייה החוגגת את חגי תשרי). במהלך השנה כולה צורכים הישראלים כ- 3,500 טון דבש.
על פי נתוני משרד החקלאות ופיתוח הכפר במשך שנים נעשתה הקנייה על פי שיקולי מחיר בלבד ורוב הציבור העדיף את הדבש “הרגיל” הנמכר ברשתות השיווק, העשוי ממספר מקורות צוף של פרחים שונים, הקרוי דבש פרחי בר.
ארץ ישראל היא ארץ זבת חלב ודבש, אשר נתברכה בשפע מקורות צוף ותנאי סביבה מיוחדים המאפשרים לדבוראים לייצר דבשים מיוחדים. בהתאם, בשנה האחרונה, נצפית תחילתה של מגמת צריכת דבשים מיוחדים, הנקראים; “דבשים זניים”. אלו נרכשים בחנויות מתמחות ואצל הדבוראים באופן ישיר.
למרות החורף השחון, ותנובת הדבש הנמוכה במכוורות, תהיה הספקה תקינה של דבש לכל הרשתות והחנויות.
נצפית תחילתה מגמת צריכת דבשים מיוחדים, הנקראים; “דבשים זניים”. סוגי הדבש, מראים שונות גדולה בטעם ובארומה. העובדה שהדבורים, אוספות צוף מפרחים שונים גורמת לשינויים בהרכב הדבש מלבד השינויים הבולטים של טעם, ריח וצבע איכות הדבש.
Add Comment