כאן מדע | טבע

נחשף המנגנון שהופך תאי גזע עובריים לתאים בוגרים

0
0

לתגליתם של חוקרים מהאוניברסיטה העברית פרופ’ יהודית ברגמן ופרופ’ חיים סידר מבית הספר לרפואה להיות השלכות רפואיות משמעותיות. אחד האתגרים הגדולים הניצבים היום בפני הרפואה הוא ייצור רקמות חדשות שיחליפו רקמות שתאיהן נפגמו
נחשף המנגנון שהופך תאי גזע עובריים לתאים בוגרים
נחשף המנגנון שהופך תאי גזע עובריים לתאים בוגרים, פרופ’ סידר מימין ופרופ’ ברגמן משמאל צילום: דגלס גתרי

חוקרים מהאוניברסיטה העברית גילו את המנגנון שבאמצעותו הופכים תאי גזע עובריים (Stem cells) לתאים בוגרים היכולים להתפתח לרקמות ספציפיות. לגילוי זה השלכות משמעותיות על מחקר תאי גזע ועל היישומים הרפואיים שלו.

כל התאים בגופו של עובר הנמצא בשלבי התפתחות מוקדמים מאוד הם זהים, ובניגוד לתאים של אנשים בוגרים הם “גמישים”, כלומר, מסוגלים להתפתח לכל סוג של רקמה.

תהליך ההתמיינות של תאי הגזע מתחיל פחות או יותר בזמן שהעובר מתחיל להתמקם ברחם. כדי שתהליך זה יתחיל צריכים לפעול שני מנגנונים; מנגנון אחד “מכבה” את הגנים שאמורים לשמור על העובר במצב של פוטנציאל שינוי, והמנגנון השני “מדליק” את הגנים שמכוונים את התאים להתפתח לרקמה מסוימת. כל סט של גנים המודלקים אחראי ליצירת רקמה שונה: כשסט מסוים מופעל, העובר מייצר רקמת שריר, ובהפעלת סט אחר הוא מייצר כבד.

במאמר שפורסם לאחרונה בכתב העת “Nature Structural and Molecular” פענחו פרופ’ יהודית ברגמן ופרופ’ חיים סידר מבית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית את המנגנון שבאמצעותו הופכים תאי גזע עובריים לתאים בוגרים היכולים להתפתח לרקמות ספציפיות.

בניסויים שערכו השניים בעוברים של עכברי מעבדה ובתאים שגודלו בתרבית התברר שהמנגנון כולו נשלט ע”י גן יחיד בשם; G9a. גן זה מכבה לצמיתות את הגנים שאחראים לשמור על פוטנציאל השינוי של תאי הגזע, ובכך מונע את יכולתם של התאים להשתנות.

לתגליתם של פרופ’ סידר וברגמן עשויות להיות השלכות רפואיות משמעותיות. אחד האתגרים הגדולים הניצבים היום בפני הרפואה הוא ייצור רקמות חדשות שיחליפו רקמות שתאיהן נפגמו כתוצאה ממחלות כמו; פרקינסון או סוכרת.

לצורך כך, מאמצים רבים מושקעים בניסיונות שונים ל”תכנות מחדש” של תאים בוגרים. ואולם, חוקרים גילו שקשה מאוד להשיג מטרה זו, מפני שתאים בוגרים הם “נעולים”, כלומר, חסרים את הגמישות המיוחדת של התאים העובריים. כעת, הודות לפענוח המנגנון האחראי ל”נעילת” התאים וביטול הגמישות שלהם, יתכנו גישות חדשות לתכנות מחדש של תאים כך שיהפכו לרקמות הנדרשות.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77

רמיקסים לחגיגת יום העצמאות 77

דילוג לתוכן