סיכום עונת הפלפל באזור חוף הכרמל: ייצוא הפלפל לשנת 2008 הסתכם ב3,000 טון ■ אלי מוגרבי רכז הועדה החקלאית; “השנה אזור חוף הכרמל הוכיח את עצמו ■ היעד לשנה הבאה: 5,000 טון
מגדלי הפלפל באזור חוף כרמל רשמו עלייה מרשימה של כ-600%! ביצוא הפלפל הבלוקי
המועצה האזורית חוף הכרמל, ערכה בשבוע שעבר, כנס סיכום עונת הפלפל לישובי חוף הכרמל 2008. בסיכום העונה השתתפו; ראש המועצה כרמל סלע, אלי מוגרבי רכז הועדה החקלאית, עומר זיידאן מנהל אגף הירקות משרד החקלאות, איציק פוסלסקי מדריך הפלפל הפורש ומחליפו אבייתר איתיאל, וחקלאי חוף הכרמל. הכנס סקר את פעילות חקלאי המועצה, הועברה הרצאה בנושא הדברה ביולוגית, לקחי מקרה הפלפל הספרדי.
ראש המועצה כרמל סלע ברך את המשתתפים והדגיש את חשיבות קיום אירוע מסוג זה להפקת לקחים ולקידום תחום הפלפל בעתיד. בהזדמנות זו נפרד סלע מאיציק פוסלסקי מדריך הפלפל במשך 30 שנה בישובי חוף הכרמל.
במהלך הכנס הועברה הרצאה בנושא הדברה ביולוגית מפי ד”ר שמעון שטיינברג, ולקחי אירועי הפלפל הספרדי אשר אירעו לפני שנתיים בספרד ע”י החקלאים המקומיים.
בין היתר בספרד השתמשו בחומרי הדברה אסורים ולכן רשתות השיווק ב; אנגליה, גרמניה ושוויץ הפסיקו לרכוש פלפל מספרד. הדבר גרם לביקוש אדיר של הפלפל הישראלי ועדנה למגדלים. כתוצאה מהאירועים שקרו בספרד, הממשלה הספרדית השתתפה בעלות ההדברה הביולוגית לחקלאים הספרדים וזאת על מנת לשפר את הביקוש לפלפל בעקבות המשבר.
הזנים של הפלפל הבלוקי אדום הוכיחו את עצמם באזורינו
בשנה האחרונה היה ביקוש גדול לפלפל הספרדי ומחירו עלה. כמו כן, מאז המקרה, חקלאי שאין לו הדברה ביולוגית אינו רשאי לייצר תוצרת מחוץ לספרד וכיום 80% מהמגדלים הספרדים עוברים ל”הדברה ביולוגית”.
ייצוא הפלפל מספרד נאמד בכמות של 400,000 טון פלפל כאשר הייצוא הישראלי מסתכם ב- 90,000 טון פלפל, רוב הפלפל מרוכז באזור הערבה והנגב הצפוני. באזור חוף הכרמל היצוא הסתכם ב- 3,000 טון פלפל כאשר התחזית לעונה הקרובה: 5,000 טון.
בחוף הכרמל החלו לייצא פלפלים כבר בשנות ה-70. כבר באמצע שנות הששים, כשבעולם, ובארץ בפרט, טרם היה מקובל לגדל פלפל במבנים סגורים, בחוף כרמל עלו על הקרקע הקשתות הראשונות תחת הניילון. כיום עבר רוב האזור לגידול במנהרות ½-2 צול וחממות במטרה לשמור על הפרי בתנאי הלחות של החוף. בעתיד שואפים המגדלים באזור לגדל את הגידולים במבנים גבוהים, אשר יתנו פיתרון לאוורור, ללחות ולניצול השטח.
כרמל סלע ראש המועצה; “תנאי האקלים באזור חוף כרמל מזכירים את אלה של חבל אלמריה שב-ספרד, בשל הקרבה לים המגבירה את הלחות ומעלה את הסיכוי לפגיעת הגידולים מחיידקים. הזנים של הפלפל הבלוקי אדום הוכיחו את עצמם באזורינו…”.
סלע: תנאי האקלים באזור חוף כרמל מזכירים אלה של חבל אלמריה שבספרד
כרמל סלע מוסיף, כי מגדלי הפלפל באזור חוף כרמל רשמו עלייה מרשימה של כ-600%! ביצוא הפלפל הבלוקי לחו”ל, למעלה מ-1000 טון פלפל והפוטנציאל עוד גדול.
מאמצע שנות ה– 60 עסקו חקלאי חוף הכרמל בגידול ובשיווק פלפלים, על המגדלים עוברות שנים קלות יותר וקשות יותר, אך מה שחשוב הוא להמשיך ולשמור על רציפות” – סיכם סלע.
לדברי אלי מוגרבי רכז הועדה החקלאית; “השנה אזור חוף הכרמל הוכיח את עצמו. הצמחים ניצלו יחסית מהקרה, ולאזור יש ייחודיות ותרומה בענף הירקות במשך כל השנה. האזור, ציין, ניצל גם מקרות קודמות, משמע יש לו יתרון אקלימי, וראוי להשקיע בטכנולוגיה מתקדמת, עם יכולות לייצור יבול גבוה ואיכותי לאורך כל השנה.
תוצאות השנתיים האחרונות מצביעות על כך ש-ענף הפלפל ליצוא יכול להוות מקור תעסוקה ופרנסה למגדלים הוותיקים בחוף הכרמל ולאפשר לבני המושבים באזור לחזור למשקים ולהמשיך ולפתח את החקלאות במשק בתחום זה” – אמר מוגרבי.
Add Comment