אוניברסיטה | מכללה

איראן: יהודים לא מעטים רואים בה מקום נוח כלכלית וחברתית להמשך חייהם

0
0

מה מרגיש יהודי באיראן? כנס באוניברסיטה העברית בנושא: “יהודים בצל האסלאם – המקרה השיעי-האיראני” – לדברי ד”ר דניאל צדיק מהחוג ללימודי אסלאם ומזרח התיכון; השלטונות מעלימים עין מביקורי יהודים איראנים מישראל באיראן ומביקורי יהודים איראנים בישראל.
איראן: יהודים לא מעטים רואים בה מקום נוח כלכלית וחברתית להמשך חייהם
איראן: יהודים לא מעטים רואים בה מקום נוח כלכלית וחברתית להמשך חייהם

יהודי איראן מהווים את הקהילה היהודית הגדולה ביותר שחיה כיום במדינה אסלאמית. הם אמנם זניחים מבחינה מספרית – ההערכות נעות בין 17 ל-30 אלף יהודים מתוך כ-70-80 מיליון איראנים – אבל לדברי ד”ר דניאל צדיק מהחוג ללימודי האסלאם והמזרח התיכון, “המשטר האיראני רואה חשיבות מסוימת במיעוט היהודי: נוכחות היהודים מאפשרת לאיראן להציג את עצמה כסובלנית למיעוטים ובכך לזכות בדימוי חיובי בעיניי מתבוננים זרים; וכמובן, סובלנות כלפי הקהילה היהודית מבית משמשת לכסות על הביקורת האיראנית המובעת נגד היהודים השוכנים בציון”.

לדברי ד”ר צדיק, כדי למנוע מגורמים בינלאומיים לסבור שמדיניותה האנטי-ישראלית של איראן נובעת מאנטישמיות, משתדלים האיראנים בדרך כלל להדגיש את הכבוד שהם רוכשים ליהודי המדינה ככלל.

לרגל צאת ספרו של ד”ר צדיק, בשם; “Between Foreigners and Shi’is: Nineteenth-Century Iran and its Jewish Minority”, ייערך ב-אוניברסיטה העברית ערב עיון בנושא; “יהודים בצל האסלאם: המקרה השיעי-האיראני”. בכנס ישתתפו מרצים מתחומים כמו לימודים איראניים, שפה וספרות ערבית והיסטוריה של עם ישראל, שינסו לשפוך אור על הסוגיות השונות של חיי הקהילה היהודית באיראן בצילו של האסלאם השיעי. הכנס יתקיים מחר (יום ד’), 19 במרץ, בחדר 501 בבית מאירסדורף, קמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית בעיר ירושלים.

לדברי ד”ר צדיק; “המשטר האיראני, מנצל לפעמים את קיומה של ישראל לקידום האינטרסים שלו. ישראל מגלמת אויב שעצם קיומו מלכד את השורות באיראן. לפעמים אף נעשה שימוש בהתקפה נגד ישראל כדי לקרוא ליישום מדיניות כזו או אחרת, אשר בפועל אין לה קשר לישראל”.

בחזית החיצונית – ישראל ויהודיה משמשים לעיתים מצע נוח להשתלחות עקיפה של איראן במעצמות מערב מסוימות, ובמיוחד בארה”ב, התומכות במדינת ישראל והמייצגות אנטי-תזה אידיאולוגית-תרבותית-כלכלית לאיראן.

יתירה מזאת; ביקורת של איראן נגד ישראל יכולה להעניק לאיראן יוקרה והשפעה בעולם האסלאם כמדינה שליבה, פיה, ומעשיה שווים בחזית הפרו-פלסטינית והאנטי-ישראלית. ולבסוף, ביקורת נגד ישראל ויהודיה כמו גם הכחשת השואה משמשים בידי איראן גם כאמצעי לאיחוד קבוצות אנטי-יהודיות ו-אנטי-מערביות מאחורי איראן, קבוצות שיעמדו לצידה של איראן במאבקה לפיתוח תוכנית הגרעין”.

ד”ר צדיק, מסביר, כי בניגוד לתמונת המצב המתוארת לעתים כמונוליטית, תמונת המצב של היהודים באיראן היא מגוונת: מחד, השלטון האיראני בעשור האחרון ידע להחמיר עם היהודים, כמו בהאשמת 13 מהם בריגול למען ישראל ב-1999, או בכך שלעתים הטלוויזיה הממלכתית מבלבלת בין הציונות ליהדות.

מנגד, ראשי הקהילה היהודית אינם חוששים לבקר את הכחשת השואה של הנשיא אחמדינג’אד, והשלטונות מעלימים עין מביקורי יהודים איראנים מישראל ב-איראן ומביקורי יהודים איראנים בישראל.

“אפשר לומר”, מסכם ד”ר צדיק, “שלפחות חלק מיהודי איראן רואים בה מקום נוח כלכלית וחברתית להמשך חייהם”.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77

רמיקסים לחגיגת יום העצמאות 77

דילוג לתוכן