בריאות הציבור

תכנית חונכות לאמהות לילדים בעלי ליקויי התפתחות שיפרה יכולתן להיות הורה כמורה

0
0

התוכנית, שמבוססת על עקרונות הלמידה המתווכת, חיזקה אצל אימהות לילדים בעלי ליקויים התפתחותיים גם את המעורבות הרגשית, נתינת המשמעות ועידוד הילד במהלך תהליכי הלמידה • יש מקום לבחון את תרומתם הייחודית של תהליכי התיווך בסיטואציה של יחסי אם-ילד
תכנית חונכות לאמהות לילדים בעלי ליקויי התפתחות שיפרה יכולתן להיות הורה כמורה
תכנית חונכות לאמהות לילדים בעלי ליקויי התפתחות שיפרה יכולתן להיות הורה כמורה

תכנית חונכות לאמהות לילדי גן חובה בעלי ליקויים התפתחותיים שפותחה ב-אוניברסיטת חיפה, שיפרה בצורה ניכרת את יכולתן להיות “הורה כמורה”. המחקר שנערך ע”י ד”ר מיכל שיינין מאוניברסיטת חיפה, הוצג בכנס היועצים החינוכיים הארציים שנערך באמצע השבוע שעבר באוניברסיטת חיפה.

במהלך 6 שנות המחקר נבדקו 92 אימהות לילדי גן חובה בעלי רמת הישגיות נמוכה. הגנים מהם נבדקו הילדים מתאפיינים באוכלוסיה ממעמד סוציו-אקונומי נמוך. כל אם ובנה עברו תוכנית התערבות מבוקרת של שמונה חודשים שבה הם עבדו באופן קבוע עם חונכים, שהיו סטודנטים לתואר שני במגמה לגיל הרך ולחינוך מיוחד ב-אוניברסיטת חיפה.

“תוכנית ההתערבות” שמה דגש על חיזוק תפקידו של ההורה כמתווך בין הפעילויות השונות של הילד – למשל משחק או שיחה – לבין למידה. כל הנשים שהשתתפו במחקר נשאלו בתחילת התהליך על האמונה שהן יכולות לתרום לתהליכי למידה אצל בנם, ו-82% ענו שהן לא מאמינות שיש להן כלל יכולת כזו.

תוצאות המחקר הראו שבתום שמונה חודשי התוכנית שיפרו האימהות כמעט את כל המדדים הקשורים ליכולת התיווך שלהן ואת היכולת להיות “הורה כמורה”.

כך, לדוגמא, מדד עידוד היצירתיות אצל הילד עלה מציון ממוצע של 1.38 (במדד של 0-5) לציון ממוצע של 2.86. תחושתן של האימהות ללמד את הילד עלתה מציון ממוצע של 1.4 ל-3.5.

לעומת זאת, הצורך שלהן בשליטה באינטראקציה בינן לילד ירד מציון ממוצע של 3.13 ל-1.93. בסך הכול עלה הציון הממוצע הכולל מ-1.83 ל-3.12.

“במהלך הפעלת תוכנית ההתערבות גילינו בתגובותיהן המשתאות של האמהות שהן לא היו מודעות ליכולות של ילדיהן. גם הילד הכיר דמות הורה אחרת”, אמרה ד”ר שיינין.

דגש על חיזוק תפקידו של ההורה כמתווך בין הפעילויות השונות של הילד

גם מדדי התיווך של האימהות עלו בצורה ניכרת. היכולת של האם לשמור על קשב במהלך המשימה, תוך חשיבה עצמאית עלתה מציון ממוצע של 1.92 ל-2.79. היכולת לתת משמעות לפעילות המשותפת עלתה מציון ממוצע של 0.95 לציון ממוצע של 2.4.

העידוד והתשבחות לילד עלו מציון ממוצע של 0.92 לציון ממוצע של 2.61 והמעורבות הרגשית של האימהות עלתה מציון ממוצע של 0.66 ל-2.48.

“לאור ממצאי המחקר, יש מקום לבחון את תרומתם הייחודית של תהליכי התיווך בסיטואציה של יחסי אם-ילד להיבטים השונים של ההתפתחות הקוגניטיבית, רגשית וחברתית של הילד”, סיכמה ד”ר שיינין.

כנס היועצים החינוכיים הארצי התקיים ביום שלישי, שעבר, ה-26 בפברואר אוניברסיטת חיפה, והוא עסק בנושא; “הבניית זהות וריבוי זהויות במציאות משתנה”.

בכנס, שנערך בשיתוף משרד החינוך ו-אגודת היועצים החינוכיים בישראל, השתתפו כ-600 משתתפים שדנו במגוון נושאים, כגון; אירועי חיים משמעותיים ותהליך ההבניה של הזהות; עבודה ומשפחה בזהותם של מתבגרים בסיכון; הבניית זהות בקרב עולים; היבטים בזהות משתנה בעידן האינטרנט ועוד. בכנס הירצה Prof. James Marcia, אחד המומחים בעלי השם העולמי בנושא הבניית זהות.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77

רמיקסים לחגיגת יום העצמאות 77

דילוג לתוכן