סרטן

סרטן הערמונית בכל יום נפטר אדם בישראל 6 חולים חדשים מאובחנים מדי יום

0
0

כך עולה מנתונים שמפרסמת האגודה למלחמה בסרטן, לרגל יום המודעות לסרטן הערמונית, המצוין היום, (שני 3.9). פרופ’ אליעזר רובינזון, יו”ר האגודה: “כל גבר מגיל 50 חייב להכיר את סימני המחלה. אל תמות מבושה. פנה לרופא שלך”.
סרטן הערמונית בכל יום נפטר אדם בישראל 6 חולים חדשים מאובחנים מדי יום
סרטן הערמונית בכל יום נפטר אדם בישראל 6 חולים חדשים מאובחנים מדי יום

בכל יום נפטר אדם בישראל מסרטן הערמונית ושישה גברים מאובחנים כלוקים במחלת הסרטן השכיחה ביותר בקרב גברים בישראל. כך עולה מנתוני רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות, שמפרסמת האגודה למלחמה בסרטן. על פי הנתונים, המתפרסמים לרגל יום המודעות לסרטן הערמונית שיצויין ב-3.9 בישראל, ומצויין ברחבי העולם במהלך החודש, בכל שנה מתגלים בישראל כ-2,250 מקרים חדשים של סרטן הערמונית וכ-380 גברים מתים ממנה.

גיל מבוגר ומוצא מגבירים את אחוזי השכיחות. היסטוריה משפחתית הקובעת, כי גברים שלהם אב שחלה – נמצאים בסיכון גבוה פי שתיים לחלות בסרטן מסוג זה. כמו כן, תזונה לא נכונה, שתיית אלכוהול ועישון חשודים כמגבירי שכיחות אפשריים, אולם דרושים עוד מחקרים נוספים על מנת לחזק קביעה זו.

יו”ר האגודה למלחמה בסרטן, פרופ’ אליעזר רובינזון, קורא לגברים מעל גיל 50 ולגברים בקבוצת סיכון; “לא למות מבושה”, להכיר את המחלה ואת תסמיניה ולפנות לרופא שלהם לייעוץ. “סרטן הערמונית מתפתח בעיקר בקרב גברים מעל גיל 50” – מסביר פרופ’ רובינזון.

“מדובר בסרטן שמתפתח במשך שנים. לכן, על כל גבר ישראלי להיות מודע למחלה ולסימניה. לשאול ולהתעניין אצל הרופא שלו ובמקרה הצורך, להבדק. אסור להתבייש, כי גילוי וטיפול נכון – מצילים חיים”.

מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת International Journal of Cancer (כתב העת הבינלאומי לסרטן), מצא קשר בין תזונה והשמנה לסרטן הערמונית. על פי המחקר, השמנה מעלה את הסיכון ללקות בסרטן ערמונית תוקפני.

החוקרים, משבדיה, גרמניה וצרפת, השוו בין בדיקות של 392 חולים בסרטן הערמונית לקבוצת ביקורת של 392 בריאים. מהתוצאות, עולה, כי גברים הסובלים מעודף משקל או מהשמנת יתר נמצאים בסיכון גבוה ללקות בסרטן הערמונית בצורתו האגרסיבית, המתפשט לאיברים נוספים בגוף, למרות שאותם גורמים הפחיתו את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית מלכתחילה.

שיעורי התחלואה בסרטן הערמונית נמצאים בעלייה מתמדת בעשור האחרון. ככל שעולה הגיל – כך עולה גם הסיכון לחלות בו. סימני המחלה העיקריים מתבטאים בקשיים בהטלת שתן (כמו צורך דחוף בהטלת שתן, כאבים, וכדומה), אך ייתכן שיופיעו סימנים נוספים כגון; דם בשתן, דם בנוזל הזרע וירידה חדה בתפקוד המיני.

פרופ’ רובינזון; “לא למות מבושה”

כיום לא מומלצות בדיקות סקר לאיבחון מוקדם של סרטן הערמונית לכלל אוכלוסיית הגברים, כיוון שעד היום לא הוכח שהבדיקות הקיימות מקטינות את התמותה מהמחלה. אולם לגברים הנמצאים בקבוצת סיכון גבוה, מומלצות בדיקות לאבחון מוקדם מגיל 50, אחת לשנה.

סיכון גבוה מוגדר כהופעת סרטן הערמונית אצל קרובי משפחה מדרגה ראשונה (אח, אב או בן) שחלו בסרטן הערמונית לפני גיל 70. לאוכלוסיה בסיכון גבוה מומלץ לערוך בדיקות PSA לגילוי חלבון המיוצר בתאים של בלוטת הערמונית ונמצא בדם, בדיקה רקטלית ואולטרסאונד. בהתאם לכך נקבעות למטופל בדיקות משלימות.

האגודה למלחמה בסרטן, מציינת זו, השנה השנייה את “יום המודעות לסרטן הערמונית”. ביום זה תעלה האגודה בקמפיין ברדיו ובעיתונים, אשר קורא לציבור הגברים מעל גיל 50 להתעניין, לשאול שאלות, לפנות לרופא.

במהלך החודש ייערכו הרצאות פתוחות לציבור, ללא תשלום, בסניפי האגודה למלחמה בסרטן, בשיתוף איגוד האורולוגים הישראלי.

הציבור מוזמן להתקשר לטלמידע, מוקד המידע הטלפוני של האגודה למלחמה בסרטן לקבלת עלון מידע בחיוג חינם: 1800-599-995.

שאלות ותשובות – סרטן הערמונית סימני המחלה כבר מגיל 50;

▼ מהם דרכי אבחון סרטן הערמונית?

בדיקה רקטלית – במהלכה מחדיר הרופא לפי הטבעת אצבע עטויה בכפפת גומי, כדי לחוש את גודלה ואת מוצקותה של בלוטת הערמונית, בדיקת PSA) Prostate Specific Antigen), בדיקת דם שנועדה לבדוק את רמת ה-PSA, שהוא חלבון המיוצר על ידי בלוטת הערמונית, סריקה על ידי אולטרא סאונד טרנס-רקטלי, במהלכה גליל קטן, אשר מכיל מתמר המשדר גלי קול, מוחדר דרך פי הטבעת.

בדיקת האולטרסאונד נותנת תמונה של בלוטת הערמונית ומאפשרת לרופא לראות אם ישנם אזורים שאינם תקינים בבלוטה. הבדיקה אינה מכאיבה ונמשכת כחצי שעה. כמו כן, ייתכן ותבוצע ביופסיה, בדרך כלל, בהנחיית אולטראסאונד טרנס-רקטלי, על ידי החדרת מחט מיוחדת בעלת קוטר קטן, לכיוון הערמונית דרך פי הטבעת (רקטום).

לרוב, נלקחות כשש ביופסיות באותה בדיקה. הביופסיה מבוצעת במהירות ורוב הגברים מדווחים על אי נוחות קלה בלבד. פיסות הרקמה נבחנות במיקרוסקופ על ידי פתולוג, והאבחנה לקיומו של סרטן הערמונית נקבעת אך ורק על סמך תוצאות בדיקת הרקמות שהוצאו בביופסיה.

▼ מתי יש לבצע בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית?

הרופא מחדיר לפי הטבעת אצבע עטויה בכפפת גומי

המלצות המועצה הלאומית לאונקולוגיה בישראל, התואמות להמלצות בארצות אחרות, אינן כוללות בדיקות סריקה לאבחון מוקדם של סרטן הערמונית לכלל אוכלוסיית הגברים, פרט לגברים הנמצאים בקבוצת סיכון גבוה, להם מומלצות בדיקות לאבחון מוקדם מגיל 50, אחת לשנה.

סיכון גבוה מוגדר כהופעת סרטן הערמונית אצל קרובי משפחה מדרגה ראשונה (אב, אח או בן), שחלו בסרטן הערמונית לפני גיל 70. לאוכלוסייה בסיכון גבוה מומלץ לערוך בדיקות PSA, בדיקה רקטלית ואולטרא סאונד טרנס-רקטלי. בדיקות משלימות נוספות נקבעות לפי תוצאות בדיקות אלו.

איגוד האורולוגים בארה”ב ממליץ על בדיקת PSA ועל בדיקה רקטלית פעם בשנה לכל גבר מגיל 50, או לכל גבר מגיל 40 הנמצא בקבוצת סיכון גבוה. המלצה זו לא אומצה בישראל ובמדינות אירופה מאחר ומומחים רבים סבורים, כי אין עדיין מספיק נתונים מדויקים כדי לתמוך בהמלצות אלו.

▼ מהו PSA?

PSA הינו חלבון הנמצא כמרכיב טבעי בנוזל הזרע, המיוצר בתאי בלוטת הערמונית. ה-PSA שומר שהזרע, על מרכיביו השונים, יישאר בצורה נוזלית. כמויות זעירות של PSA יוצאות גם אל מחזור הדם, ועל כן רמתו של חלבון זה ניתנת למדידה בבדיקת דם פשוטה.

▼ כיצד ומתי מבוצעת בדיקת דם ל- PSA?

בדיקה זו היא אמצעי חשוב העוזר באבחון סרטן הערמונית, בייחוד אם היא משולבת עם בדיקה רקטלית. ההחלטה על ביצוע בדיקת דם חייבת להיות מתוך שיקול דעת רפואי והתייעצות עם הגבר הנבדק. על הרופא להסביר לו מה משמעות הבדיקה ותוצאותיה האפשריות. דגימת דם נלקחת, בדרך כלל, מהזרוע ומועברת למעבדה בה נקבעת רמתו של ה-PSA בצורה מדויקת. עם קבלת התשובה ניתן לדון עם הרופא לגבי מ

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

יום העצמאות תשפ”ה ישראל בת 77

ברכה ליום העצמאות ה-77 למדינת ישראל. עיבוד צילום: שולי סונגו ©
לחץ כאן

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77

רמיקסים לחגיגת יום העצמאות 77

דילוג לתוכן