מירי זיו, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן; “נצלו תאריך מיוחד זה להפסקת העישון. בכוחכם להפחית את הסיכון שלכם לחלות – בצורה משמעותית” ■ העישון גובה כ-10,000 קורבנות מוות מדי שנה בישראל, יותר ממספר האנשים המתים בתאונות דרכים, מלחמות ופעולות טרור גם יחד
האגודה למלחמה בסרטן מציגה עיקרי פעילות יום ללא עישון 31 למאי 2007
סניפי האגודה למלחמה בסרטן, הפזורים ברחבי הארץ מקיימים היום; “יום ללא עישון 31 למאי 2007” שורת פעילויות להעלאת המודעות במאבק של העישון. במסגרת זו, מסרה, רבקה פרייליך, דוברת האגודה למלחמה בסרטן, כי יופעלו דוכני הסברה לציבור הרחב – במקומות ציבוריים מרכזיים, קמפיין חדש לבני הנוער – נרגילה הורגת כמו סיגריה – האגודה למלחמה בסרטן יוצאת בנושא זה במסע הסברה חדש בטלוויזיה ובעיתונים, התחרות השנתית בין בתי הספר בנושא העישון – היום נערכת תחרות ארצית בין קבוצות תלמידים מבתי ספר שונים בארץ, פעילות הסברה בבתי ספר – לרגל יום ללא עישון ובימים שלאחריו, יתקיים כנס לאומי למניעה וגמילה מעישון – לראשונה בישראל, כמו כן, יופעל קו חם לסיוע משפטי קו חם לסיוע משפטי, לאנשים שנחשפו לעישון כפוי במקומות ציבוריים – אותו פתחה האגודה למלחמה בסרטן, בשיתוף הקליניקה הסביבתית של המכללה האקדמית למשפטים.
מגיפת העישון גובה כ-10,000 קורבנות מוות מדי שנה בישראל, יותר ממספר האנשים המתים בתאונות דרכים, מלחמות ופעולות טרור גם יחד. על פי נתוני דו”ח שר הבריאות על מצב העישון בישראל, אחוז המעשנים בני 18 ומעלה עומד בממוצע על 24%, 32% מקרב הגברים ו-18% מקרב הנשים. בקרב האוכלוסייה היהודית, 30% מהגברים מעשנים וכ-21% מהנשים מעשנות ואילו בקרב האוכלוסייה הערבית אחוז המעשנים הגברים גבוה פי 7 מאשר נשים, 42% גברים מול 6% נשים.
על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי מדי שנה מתים כ-5 מליון בני אדם בעולם כתוצאה מעישון. עישון הורג 560 איש מדי שעה, 13,400 איש מדי יום. התחזיות צופות, כי עד שנת 2020 במידה ומספר המעשנים לא יפחת, יגדל מספר המתים כתוצאה מעישון ל-8.4 מליון בני אדם מדי שנה! התחזיות אף צופות, כי עד שנת 2025 יעשנו 1.7 ביליון איש בעולם, כיום מעשנים כ- 1.3 ביליון איש.
לרגל ציון היום הזה, אמר שלשום, שר הבריאות, ח”כ יעקב בן יזרי: “מדינת ישראל, כמו כל המדינות המתוקנות בעולם, תנהל מלחמת חורמה בעישון, גורם המוות הראשון בעולם. משרד הבריאות יעשה הכול כדי להגביר את האכיפה מפני עישון במקומות ציבוריים, ימשיך את מלאכת החקיקה בנושאים המופיעים באמנה העולמית נגד עישון ויעשה הכול כדי להתריע נגד כל הנזקים הכבדים שגורמת תופעת העישון”.
קו חם לסיוע משפטי, לאנשים שנחשפו לעישון כפוי במקומות ציבוריים
מירי זיו, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן; “מטרת היום, ופעילות האגודה בכל ימות השנה, היא להילחם בנגע העישון ולספר לאנשים ברחבי העולם מה ביכולתם לעשות במטרה להגן על עצמם מפני עישון פסיבי ולעמוד על זכותם לאוויר נקי ולחיים בריאים. בנוסף, ביום זה, אנו יוצאים בקריאה למעשנים רבים המעוניינים להפסיק לעשן; נצלו תאריך מיוחד זה להפסקת העישון. בכוחכם להפחית את הסיכון שלכם לחלות – בצורה משמעותית”.
להלן עיקרי פעילות יום ללא עישון 31 למאי 2007;
■ דוכני הסברה לציבור הרחב – במקומות ציבוריים מרכזיים, בהם יחולקו חומרי הסברה מגוונים (עלונים, מדבקות ועוד) בנושאי נזקי עישון סיגריות ונרגילות, גמילה מעישון ועוד. בין המקומות המרכזיים בהם יוצבו דוכנים: תחנת רכבת ארלוזורוב בתל אביב, תחנת הרכבת בבאר שבע ועוד.
בחלק מעמדות ההסברה משולבים השנה, לראשונה, מכשירי מדידה ניידים חדישים, המאפשרים מדידה אישית, הממחישה למעשן את ריכוזו של אחד הרעלים המסוכנים הנוצרים בעת עישון סיגריות, הנמצא בדמו באותו רגע.
הפעילות בחלק מהערים מתקיימת בשיתוף עם גופים שונים, כגון נציגי אגפי הפיקוח העירוניים בתל אביב, באר שבע, חולון, נציגי צה”ל ועוד.
■ קמפיין חדש לבני הנוער – נרגילה הורגת כמו סיגריה – האגודה למלחמה בסרטן יוצאת במסע הסברה חדש בטלוויזיה ובעיתונים, תוך דגש על קהל יעד של בני נוער. צעירים רבים כיום מעשנים נרגילה: על פי סקר ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן, עולה, כי 44% מהציבור הבוגר בישראל עישן נרגילה או מכיר מישהו שעישן נרגילה. קיימת מגמת עלייה ברורה של עישון הנרגילה אצל בני נוער עם השנים. שיעור המעשנים נרגילה בכיתות י’ גבוה פי 5 משיעור המעשנים בכיתות ז’.
האגודה למלחמה בסרטן שמה לה למטרה לידע את בני הנוער המתפתים להכניס חומרים רעילים ומזיקים לגופם ואת הוריהם על נזקי הנרגילה, על מנת להרתיע “משתמשים” פוטנציאליים חדשים מהתנסות בעישון נרגילה. את הקמפיין קריין בהתנדבות ארז טל.
במקביל תעלה האגודה ביומיים הקרובים בטלוויזיה ובעיתונים עם הקמפיין; “עישון עלול לגרום לאימפוטנציה”. קמפיין זה, המבוסס על מספר מחקרים בתחום, פונה לקהל המעשנים הבוגר יותר.
■ התחרות השנתית בין בתי הספר בנושא העישון – ביום ללא עישון נערכת תחרות ארצית בין קבוצות תלמידים מבתי ספר שונים בארץ, שכחלק מהעיסוק השוטף בנושא מניעת העישון, ביצעו עבודות חקר או יצרו מיצגים בנושא העישון. בתחרות זו ובמימונה שותפים האגודה למלחמה בסרטן, משרד החינוך והליגה למחלות ריאה ושחפת בישראל.
מירי זיו, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן
■ פעילות הסברה בבתי ספר – לקראת היום ללא עישון ובימים שלאחריו, האגודה למלחמה בסרטן מתגברת את המדריכים מטעמה ומקיימת פעילות הסברה ענפה בבתי ספר בכל רחבי הארץ, הכוללות הרצאות בנושאי עישון סיגריות ונרגילות, תוך שימוש באמצעי מדיה מתקדמים, הכוללים הקרנת סרטי הסברה מהארץ ומהעולם בנושאי העישון. יש לציין, כי פעילות זו מתנהלת גם במהלך שאר ימות השנה.
■ כנס לאומי למניעה וגמילה מעישון – לראשונה בישראל, מתקיים כנס לאומי בנושא מניעה וגמילה מעישון, בשיתוף פעולה בין משרד הבריאות, האגודה למלחמה בסרטן, קופות החולים והעמותה הרפואית למניעה וגמילה מעישון. בכנס ידונו בנושאים רבים ומגוונים הקשורים במצב העישון בארץ, בחקיקה בתחום וכן תיערך השתלמות והכשרה לאנשי מקצוע בתחום הייעוץ והגמילה מעישון.
■ קו חם לסיוע משפטי – לקראת היום ללא עישון, פתחה האגודה למלחמה בסרטן, בשיתוף הקליניקה הסביבתית של המכללה האקדמית למשפטים, קו חם לסיוע משפטי, לאנשים שנחשפו לעישון כפוי במקומות ציבוריים, בניגוד לחוק והמעוניינים להגיש תביעה קטנה בבית משפט כנגד בעלי המקום שאפשרו זאת. מטרת הפעילות היא להעלות את המודעות לחוק הגבלת העישון במקומות ציבוריים ולזכותם של המבלים במקום לנשום אויר נקי מעשן הסיגריות הרעיל וכך להתחיל ביצירת מוסכמה חברתית חדשה.
Add Comment