בשעה שתיים בדיוק הוזזו בישראל מחוגי השעון שעה אחת קדימה, אם אתם חשים בחוסר שינה זוהי הסיבה העיקרית ■ שעון הקיץ יהיה בתוקף עד ה-16 בספטמבר ■ בישראל מספר הימים בהם מופעל שעון הקיץ הינו בין הנמוכים בעולם
ישראל עברה הלילה לשעון הקיץ
האם זכרתם לכוון את השעונים ושעוני המחשבים? הלילה שבין יום חמישי, 29.3.2006 ליום שישי, 30.3.2006 בשעה 2:00 לפנות בוקר, עברנו לשעון קיץ. בשעה זו, מחוגי השעון הוזזו שעה אחת קדימה, מהשעה 2:00 לפנות בוקר לשעה 3:00 לפנות בוקר.
“שעון הקיץ יחסוך למשק כ-80 מיליון שקלים, כתוצאה מחיסכון בעלויות הייצור (חשמל) ועלייה בפריון העבודה במשק וגידול במכירות בשעות האור, נדליק את האור ואת מיזוג האוויר יותר מאוחר, האנשים יתחילו לעבוד בשעות אור ויסיימו לעבוד בשעות האור…הדבר יתרום לירידה במספר תאונות הדרכים…” – כך אמר משה כהן, יו”ר ועדת האנרגיה בהתאחדות התעשיינים, לרגל המעבר לשעון הקיץ ב-30 במרץ.
משקי בישראל יחסכו כ-13.5 מליון שקל בהוצאות החשמל, בתקופת הפעלת שעון הקיץ, אך עם זאת מבדיקה שערכה התאחדות התעשיינים, מתברר, כי במדינת ישראל, מספר הימים בהם מופעל שעון הקיץ הוא בין הנמוכים בעולם 170 יום, זאת לעומת 238 יום בארה”ב ו-218 יום באירופה.
מהתאחדות התעשיינים, נמסר, כי בין המדינות בהן מופעל שעון הקיץ לתקופה קצרה יותר ממדינת בישראל ניתן למצוא את מצרים עם 154 יום, אוסטרליה עם 155 יום וברזיל עם 134 יום.
לדברי כהן; “שעון הקיץ יתרום להמשך ההתאוששות המשקית בשנה זו. כתעשיין וכאזרח במדינה הייתי מאוד שמח אם אפשר היה להאריך את שעון הקיץ”.
מניתוח אגף הכלכלה באיגוד, עולה, כי בממוצע הפדיון לשבוע נאמד בכ-16 מיליארד שקלים, כאשר מספר שעות העבודה הממוצע ביום עומד על כ-10 מיליון שעות בממוצע. על בסיס הערכות שמרניות של אגף הכלכלה כל שעת אור נוספת תביא כ-420 אלף ש”ח פדיון בחודשי הקיץ.
על-פי הניתוח שנערך באגף הכלכלה באיגוד, עולה, כי שעות האור הנוספות יביאו להגדלת התפוקה והפריון של העובדים, ולחיסכון בעלויות עקב שימוש נמוך יותר באנרגיה, בעיקר לצורכי תאורה.
מהו שעון הקיץ?
שעון הקיץ נהוג באזורים בהם יש הבדל בין מספר שעות היום בתקופת הקיץ למספר השעות בתקופת החורף. לדוגמא, במדינת ישראל בתקופת החורף יש כ-10 שעות אור ביממה, לעומת יותר מ-14 שעות אור בתקופת הקיץ.
במדינות בהן קיים הבדל כזה בין הקיץ לחורף, אנו מגדירים תקופה של שעון קיץ בה היום מתחיל שעה מאוחר יותר. בצורה זאת אנו מקבלים יותר שעות אור בהן אנחנו ערים.
במדינות בהן אין הבדל גדול בין מספר שעות האור בעונות השונות, לדוגמא מדינות הנמצאות באזור קו המשווה, אין כל טעם להחיל שעון קיץ.
הסיבות להנהגת שעון קיץ
חסכון באנרגיה; המעבר לשעון קיץ נותן לנו שעה נוספת באור יום בה אנו ערים. מדובר בשעה אחת פחות ביום בה אנו משתמשים בתאורה.
ניצול מקסימלי של יום העבודה; שעון הקיץ גורם לאנשים להקדים את שעות השינה, כך שהם קמים סמוך יותר לשעת זריחת השמש ובכך מנצלים טוב יותר את יום העבודה.
סיוע למלחמה בתאונות הדרכים; בעקבות שעון הקיץ עומס התנועה בכבישים יתרכז בעיקר בשעות האור. מכיוון שהחשיפה לסכנת תאונות הדרכים גבוהה יותר בשעות החושך. ניתן להעריך כי לשעון הקיץ השפעה חיובית על המלחמה בתאונות הדרכים.
הבעיות בהגדרת שעון קיץ בישראל
הגדרת תקופת שעון הקיץ בישראל הייתה במרכז מחלוקת במשך שנים רבות. הסיבה העיקרית למחלוקת הייתה הפגיעה בציבור הדתי כתוצאה משינוי השעון. הפגיעה מתבטאת בשני כיוונים עיקריים;
פגיעה בתפילת שחרית; הזזת השעון קדימה גורמת לאיחור של שעת הזריחה ולכן גם לאיחור בשעת תפילת שחרית. איחור שעת התפילה מקשה על ציבור המתפללים להגיע לעבודה בזמן.
קושי בקיום מצוות הצום בתשעה באב וביום הכיפורים: בדרך כלל קל יותר לצום בערב לפני השינה וקשה יותר לצום בבוקר. שעון הקיץ גורם לאנשים להקדים לישון בערב ולהקדים לקום בבוקר, וכך מקשה עליהם את הצום.
שינוי בחקיקה קובע את תקופת שעון הקיץ
חקיקת “חוק קביעת הזמן” בשנת 1992, קבעה, כי שעון הקיץ יופעל מדי שנה לפחות למשך 5 חודשים. עם זאת, לא הוגדרו מועדים קבועים להפעלתו. ההחלטה על מועדים אלו הייתה בסמכותו של שר הפנים באישור ועדת הפנים של הכנסת.
הצורך באחידות במשך תקופת שעון הקיץ לאורך השנים הביאה בשנת 2005 לחקיקת תיקון ל”חוק קביעת הזמן” בו הוסדרו מועדי המעבר משעון חורף לשעון קיץ ולהיפך.
המעבר לשעון קיץ יתקיים תמיד ביום שישי האחרון שלפני ה-2 באפריל, בשעה 2:00 לפנות בוקר.
המעבר לשעון חורף יתבצע ביום ראשון האחרון שלפני י’ בתשרי, בשעה 2:00 לפנות בוקר. הגדרת מועד המעבר לשעון חורף על פי התאריך בלוח השנה העברי מבטיחה, כי המעבר בין שעון קיץ לשעון חורף יהיה תמיד במוצאי השבת שבין ראש השנה ליום הכיפורים.
מה מצפה לנו בשנים הקרובות?
בשנים הקרובות החילופים בין תקופת שעון קיץ לתקופת שעון חורף יהיו בתאריכים הלועזיים הבאים;
מעבר לשעון קיץ
30.3.2007
28.3.2008
27.3.2009
26.3.2010
מעבר לשעון חורף
1.10.2006
16.9.2007
5.10.2008
27.9.2009
12.9.2010
אתר מיקרוסופט ישראל: להגדרת שעון קיץ וחורף במערכות מחשוב – לחצו כאן.
מעבר לשעון קיץ 2007 במחשבכם
האוניברסיטה העברית מציעה את ההוראות הבאות על-מנת להכין את מחשבכם לשינוי השעון במחשב: למעבר לשעון קיץ 2007
Add Comment