כל קנס שהרשות המקומית תגבה ממי שמפר את החוק הזה, בעצם ייכנס לקופת הרשות המקומית ויחזור לטובת רווחתם ואיכות חייהם של תושבי הרשות המקומית” ■ סקר 95% מהמעשנים יחדלו לעשן ויכבו את הסיגריה במקום ציבורי אם מישהו יעיר להם על כך בנימוס
האגודה למלחמה בסרטן מברכת על אישור הצעת חוק העישון של ח”כ ארדן לקריאה ראשונה
האגודה למלחמה בסרטן, תומכת ומברכת בעקבות אישור החוק לקריאה ראשונה בועדת הכלכלה של הכנסת אתמול (ב’) בכנסת שיוביל לכך שבעלי העסק יהפכו לשגרירי רצון טוב של החוק, מחשש לנזקים כספיים בעקבות הקנס. הצעת החוק תוגש לאישור המליאה בשבוע הבא ולאחר מכן תוגש לקריאה שנייה ושלישית.
הצעת חוק העישון שיזמו ח”כ יואל חסון וח”כ גלעד ארדן, למנוע עישון במקומות ציבוריים, ולהטיל את האחריות לאכיפת העישון גם על בעל המקום בו בוצעה העבירה, בנוסף לזו המוטלת על העבריין הישיר. זאת ועוד; הגדלת מספר הפקחים מטעם הרשויות המקומיות, בשל האכיפה החלשה מטעם הרשויות המקומיות – הצעת חוק העישון תופסת תאוצה חרף התנגדות האוצר וראשי הרשויות המקומיות.
רבקה פרייליך, דוברת האגודה למלחמה בסרטן, מסרה; “מחקרים הוכיחו, כי חקיקה בתחום הגבלת העישון מובילה באופן ישיר לצמצום נזקי העישון. הגדלת סכום הקנס והעברתו גם לבעלי העסק מהווה גורם מרתיע נוסף. ראוי לציין יום זה כאבן דרך במלחמה בעישון הפסיבי ובדרך לצמצום נזקי העישון”.
מסקר שערכה האגודה למלחמה בסרטן, נמצא, כי 95% מהמעשנים יחדלו לעשן ויכבו את הסיגריה במקום ציבורי אם מישהו יעיר להם על כך בנימוס.
4% אמרו שלא יכבו ורק 1% סרבו להשיב. סקר נוסף מצא, כי 75% מהציבור בישראל תומך באיסור עישון במסעדות ובתי קפה ורק 25% מתנגדים לו.
“לא יתכן, כי רבע מהציבור, המעשנים בישראל, יחשוף את רוב הציבור לנזקי העישון הפסיבי בעל כורחו”.
מדינת ישראל הולכת בעקבות מדינות מתקדמות בעולם: באוסטרליה מוטל קנס של 2,000 דולר אוסטרלי, שהם כ-6,700 שקל, גם על המעשן וגם על בעל העסק, שעישנו בשטחו. באירלנד, הקנס הוא 1,000 יורו המוטל גם הוא על המעשן ועל בעל העסק.
אזרחים רבים שסובלים מהפרת החוק, וטוענים שהרשויות המקומיות רובן, לא אוכפות את החוק ואין באמת פקחים
ח”כ גלעד ארדן, אמר בישיבת ועדת הכלכלה (13 בדצמבר 2006), כי; “הצעת החוק הזו, שאני יזמתי אותה, ושחתומים עליה חברי כנסת נוספים, אושרה ב-8 בנובמבר במליאת הכנסת בקריאה הטרומית, וב-27 בנובמבר הוחלט בוועדת הכנסת שהיא תידון בוועדת הכלכלה”.
“באופן עקרוני אני חושב שאין מחלוקת על כך שהעישון הוא דבר שמזיק מאוד לבריאות ב-1,001 מובנים שאין צורך להרחיב עליהם כאן והם נדונו בעבר במקומות רבים בעולם, בוועדות הכנסת, והדבר הזה הוא קונצנזוס.
“העישון מזיק לבריאות, העישון גורם למוות ובמדינת ישראל קיים מצב על-פי החוק שהעישון למעשה במקומות הציבוריים נאסר על-ידי כנסת ישראל כבר לפני נדמה לי למעלה מעשור אלא שהמנגנון שהמחוקק הציע כדי לאכוף את החוק הזה, יחד עם – לצערי – חוסר כיבוד שלו על-ידי אזרחי מדינת ישראל, או לפחות חלק מהם, הביא למצב שאמנם קיים חוק במדינת ישראל שקובע שאסור לעשן במקומות ציבוריים וקובע שבעל עסק שרוצה שיעשנו בתחום העסק שלו, צריך ליצור הפרדה מוחלטת בין האזור של המעשנים לאזור של הלא מעשנים, ואותו אזור של מעשנים דומני, ותקנו אותי אם אני טועה, צריך להיות לא יותר מאשר 25 אחוזים משטחו של אותו עסק, אבל בפועל כולנו יודעים מהו המצב. אנחנו רואים אנשים שמעשנים כמעט בכל מקום במדינת ישראל, בבתי קפה, במסעדות, בקניונים, ולצערי אפילו בבתי-חולים ובקופות-החולים.
“הצעת החוק שלי בעצם לא נועדה לשנות את החוק הקיים אלא היא נועדה ליצור מנגנון של אכיפה יעיל יותר וזאת על-ידי שני רכיבים מרכזיים:
1. רכיב אחד שאומר מעתה ואילך, מהרגע שהחוק ייכנס לתוקפו, הקנס יוטל לא רק על המעשן שהפר את החוק אלא גם על אותו בעל עסק שאפשר להפרת החוק לקרות בשטחו, וזה בעצם הקבלה למצב שנוהג היום כמעט בכל המדינות שמחילות את החוק למניעת העישון במקומות ציבוריים כמו ארצות-הברית, אירלנד, וגם אנגליה וצרפת מצטרפות לחקיקה הזאת החל משנה הבאה.
2. הרכיב השני, וזה לאור תלונות רבות שקיבלתי מאזרחים רבים שסובלים מהפרת החוק, שטוענים שהרשויות המקומיות במדינת ישראל, חלק מהן, רובן, לא כל כך אוכפות את החוק ואין באמת פקחים שמסתובבים ופועלים לכך שהאזרחים שזכאים לנשום אוויר נקי ושבריאותם – אלו שהחליטו שהם לא רוצים לעשן – לא תיפגע, יקבלו את הזכות הזו שמגיעה להם. צריך תמיד לחזור ולהזכיר שמדובר ברוב הציבור. על-פי מחקרים סטטיסטיים למעלה מ-75 אחוזים מהציבור אינם מעשנים.
לכן הרכיב השני בהצעת החוק שלי קובע ששר הבריאות, בהתייעצות עם שר הפנים, יקבע תקן שכל עיר או רשות מקומית במדינת ישראל תצטרך להעסיק לפי המספר שייקבע עבורה מספר פקחים במשרה מלאה שיאכפו את החוק הזה.
כאן זה המקום להזכיר שהעלות של אותם פקחים בסופו של דבר היא לא על הרשות המקומית שתשא בה, כי אחד החריגים לכלל שהקנסות הולכים בדרך כלל לקופת המדינה הוא החוק הזה, החוק להגבלת העישון, כי הוא קובע שכל קנס שהרשות המקומית תגבה ממי שמפר את החוק הזה, בעצם ייכנס לקופת הרשות המקומית ויחזור לטובת רווחתם ואיכות חייהם של תושבי הרשות המקומית”. (מתוך פרוטוקול הישיבה בכנסת של ועדת הכלכלה (13 בדצמבר 2006).
Add Comment