גינה

פרחי מאכל; אילו זנים מתאימים לאכילה ומתכונים על בסיס פרחים

0
0

באם הנכם אסמטיים או אלרגיים היו זהירים באכילת פרחים ועשו זאת בכמויות קטנות, צעד אחר צעד בידקו איזה חלק מהפרח אכיל ■ הפרחים מעניקים למנה ארומה מבושמת ואף הופכים את הארוחה ליפה וצבעונית יותר, הרי בראש ובראשונה אנו אוכלים דרך העיניים.
פרחי מאכל; אילו זנים מתאימים לאכילה ומתכונים על בסיס פרחים
פרחים המתאימים לאכילה ומתכונים על בסיס פרחים

בבואנו לבחור פרחים לגינה הביתית כדאי לבחור זנים בעלי שימוש כפול כמו פרחי המאכל. בדומה לעשבי התבלין המוכרים לנו גם פרחי המאכל מוסיפים גוון וטעם לאוכל ורבגוניותם גדולה. בעזרתם נוכל להוסיף למתכון טעמים ממתוקים, מרירים, חריפים וחמוצים. הפרחים מעניקים למנה ארומה מבושמת ואף הופכים את הארוחה ליפה וצבעונית יותר, הרי בראש ובראשונה אנו אוכלים דרך העיניים.

לפני שאנו יוצאים לקטיף יש לזכור שלא כל פרח יפה וריחני הינו אכיל, אפשר לשלב פרחים בבישול רק כאשר אנו בטוחים לחלוטין שהם אכילים ולא רעילים.

אסור לאכול פרחים שנאספו בצדי הדרכים, יש להניח שפרחים אלה קבלו ריסוסים בקוטלי עשבים ובחומרים אחרים העשויים להיות רעילים.

באם הנכם אסמטיים או אלרגיים היו זהירים באכילת פרחים ועשו זאת בכמויות קטנות, צעד אחר צעד בידקו איזה חלק מהפרח אכיל. אצל חלקם ניתן לאכול רק את עלי הכותרת בעוד שאצל אחרים ניתן לאכול את הפרח כולו.

מקצת מהפרחים המוכרים לנו, היכולים לשמש גם למאכל:

ציפורני חתול (Calendula officinalis) הפרח מופיע בצבעים של כתום וצהוב ומורכב מפרחים צינוריים במרכז ופרחים לשוניים שנראים כמו עלי כותרת בשוליים. למאכל משמשים רק הפרחים הלשוניים שטעמם מתקתק (יש להפרידם משאר חלקי הפרח). בגלל כמות הפיגמנטים הרבה המצויה בעלי הכותרת הלשוניים ניתן להשתמש בהם לצביעת מאכלים כמו מרקים, פסטה, אורז, חמאה ואף מיני מאפה. (נקרא בלשון העממית “זעפרן לעניים”). בגלל מתיקותם של עלי הכותרת הם מצוינים לקישוט מנות אחרונות וסלטים.

פלרגוניום ריחני (Pelargonium species) מגוון הריחות של פרחי הפלרגוניום רחב וכך גם מגוון הצבעים. מומלץ להוסיף למשקאות קלים או לשלבם בקוביות קרח.

כובע נזיר גדול (Tropaeolum majus) בצמח זה הפרחים והעלים אכילים ובעלי טעם צנוני חזק. הם משמשים לקישוט ותיבול הסלט, לתיבול חמאות וגבינות ומצוינים לטיבול כריך. כדי להכין מעלי כובע הנזיר ממילואים יש לגדלו בתנאים של חצי צל כדי להשיג טרפי עלים גדולים במיוחד, מה שעושה אותם מתאימים לתבשילי מילוי.

ורדים (Rosa species) עלי הכותרת משמשים כקישוט לגלידות ומנות אחרונות. אפשר לשלבם בקוביות קרח בקערות קוקטיל. מעלי הכותרת האדומים ניתן להכין ריבות או ממתקים מסוכרים.

ציפורני חתול; ניתן להשתמש בהם לצביעת מאכלים לקישוט מנות אחרונות וסלטים

סגל אמנון ותמר (Viola x wittrokiana) פרחי אמנון ותמר נותנים אפקט מדהים לקישוט משקאות בתוכם הם צפים. משמשים גם כקישוט לסלט ומנות אחרונות.

המרוקליס (Hemerocallis fulva) מרקם עלי הכותרת בחלק מהזנים הינו עסיסי בדומה לחסה ונראה יפה ביותר בסלט.

בגוניה פורחת עד (Begonia semperflorens) לפרח הבגוניה טעם חמצמץ כמו לחמציץ והוא מתאים לטיבול כריכים ולקישוט צלחות הגשה. שאר זני הבגוניה אינם מתאימים למאכל

כליל החורש (Cercis siliquastrum) פרחיו הלילכים של כליל החורש פורחים בתקופות החורף והאביב, טעמם מתוק והם משמשים לקישוט סלטים, עוגות, ומנות אחרונות.

מתכונים על בסיס פרחי מאכל;

סלט פרחוני

מצרכים;

3 כוסות עלי חסה שטופים, מיובשים וחתוכים לרצועות
1 כוס פרחי כליל החורש
2 כפות מיץ לימון סחוט
2 כפות שמן זית

אופן ההכנה;

מערבבים בעדינות בקערה את החסה והפרחים, סמוך להגשה מוסיפים את התבלינים, השמן והלימון. לקשט במספר פרחי כובע הנזיר.

חמאת ציפורני חתול

מצרכים;

50 גרם חמאה
1 כף ציפורן חתול יבשה וטחונה

אופן ההכנה;

ממיסים את החמאה במקרו כדקה, מוסיפים את כף האבקה ומערבבים היטב עם כף עץ, בשלב זה גם ניתן להוסיף תבלינים נוספים לפי הטעם. מורחים את החמאה על כריכונים או פרוסות קטנות של בגט
מעטרים בגבינה לבנה ופרחי בגוניה.

מרק עלי כובע הנזיר

מצרכים;

כוס עלים של כובע הנזיר שטופים וחתוכים לרצועות
1 כף שמן זית
1 תפוח אדמה בינוני חתוך לקוביות
1 כף מיץ לימון
1 בצל קטן קצוץ
3 כוסות מים
מלח, פלפל
2 כפות שמנת לבישול כאופציה

אופן ההכנה;

מטגנים בסיר עם השמן את הבצל ועלי כובע הנזיר בעזרת כף עץ. כשהבצל מתחיל להזהיב, מוסיפים את קוביות תפוחי האדמה, מלח פלפל והמים. מבשלים עד להתרככות תפוחי האדמה (כ- 30 דקות). טוחנים בבלנדר ומסננים. מוסיפים את הלימון, מערבבים ומוסיפים את השמנת. מגישים בתוספת מספר פרחי כובע הנזיר.

אורז ציפורני חתול

מצרכים;

1 כוס אורז
2 גזרים מרוסקים
1 כף פרחי קלנדולה (ציפורני חתול) מיובשים וטחונים לאבקה
2 כוסות מים
מלח, פלפל

אופן ההכנה;

מטגנים בשמן את הגזרים המרוסקים, עם האורז, כף אבקת פרחי קלנדולה, מלח ופלפל למשך 2 דקות. מוסיפים את המים, מביאים לרתיחה, מקטינים את הלהבה ומבשלים עם מכסה למשך
15 דקות לערך עד שכל המים יתאדו. מכבים ומשאירים את הסיר מכוסה ל- 5 דקות נוספות.

רוסטביף לוונדר מפולפל

מצרכים;

1 נתח סינטה לרוסטביף במשקל של 2 קילו
1 כף שמן זית
1 כף פלפל שחור גרוס עבה
1 כף פלפל לבן גרוס עבה
2 כפות זרעי שומר
1/2 כפית טימין יבש
2 כפות פרחי לוונדר מיובשים

אופן ההכנה;

טוחנים את הפלפל, זרעי השומר, פרחי הלבנדר והטימין במטחנת קפה או כל מטחנה אחרת.

משמנים את נתח הבשר בשמן הזית ומצפים אותו באבקת התבלינים שהכנו. עוטפים את נתח הבשר בניילון נצמד ומניחים במקרר לשעתיים לפחות אך רצוי למשך הלילה.

לחמם תנור לחום גבוה ולצלות את הרוסטביף למשך 15 דקות.
להנמיך את החום ולצלות למשך 20-25 דקות נוספות.

לאחר שמוציאים את הבשר מהתנור יש להמתין כ-10 דקות לפני שפורסים אותו. מגישים מיד עם הרוטב שהצטבר מהצלייה.

ריבת עלי ורדים

מצרכים;
1/4 ק”ג עלי ורדים אדומים שטופים
1/2 כפית מלח לימון
1/4 ק”ק סוכר
4 כוסות מים
מיץ מחצי לימון

אופן ההכנה;

חותכים את הקצוות הלבנים של עלי הורדים.
משפשפים חצי מהכמות במלח לימון.

שמים בסיר את מחצית עלי הורדים השנייה עם 4 כוסות מים, מביאים לרתיחה ומבשלים כחצי שעה. מסננים ומוסיפים את הסוכר. מביאים שוב לרתיחה ומוסיפים את הלימון ואת עלי הורדים עם מלח הלימון.

_____________

* הכותבת איריס גלזמן, נמנית על הצוות המקצועי של משתלות וונדי “עולם הגן” – אצלם ניתן לקבל מידע נוסף בנושא.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

רבי שמעון בר יוחאי
לדף ל"ג בעומר לחץ כאן

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77

רמיקסים לחגיגת יום העצמאות 77

דילוג לתוכן