היום מצוין בארץ ובעולם “יום ללא עישון”; מירי זיו’ מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן; “מדי שנה מתים בישראל למעלה מ – 1,500 איש כתוצאה מעישון פסיבי.
מנתוני “דוח שר הבריאות על העישון בישראל 2004– 2003”, אשר יוגש לכנסת עולה, כי מסוף שנות ה-90 ניכרת מגמה של ירידה הדרגתית בחלקם של המעשנים מקרב האוכלוסיה הבוגרת. כך עולה מדברים שאמרו שר הבריאות, דני נוה ומירי זיו מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן, במסיבת עיתונאים לרגל “יום ללא עישון” בישראל במסגרת “יום ללא עישון” הבינלאומי.
nave_dani_100k-n_01.jpg
כ-23.8% מכלל האוכלוסיה הבוגרת בישראל מעשנים האחוז הנמוך ביותר של מעשנים שנרשם במדינת ישראל. עם זאת, יש להדגיש כי בשנים האחרונות הירידה מתונה ויש צורך להמשיך ולשנות את הרגלי העישון של הציבור בארץ.
משרד הבריאות יזם בשנה האחרונה, שורה של צעדי אכיפה בנושאי עישון: נכנס לתוקפו צו המחייב את היצרנים לציין על אריזותיהם של מוצרי טבק אזהרות בדבר נזק הבריאות הנגרמים כתוצאה מעישון.
כמו-כן נכנס לתוקפו האיסור לציין על חפיסות הסיגריות מונחים דוגמת “לייט” שיש בהם כדי להטעות את ציבור המעשנים.
שר הבריאות, דני נוה, חתם על אמנת המסגרת לפיקוח על הטבק. השר נוה אמר “אמנה זו קובעת מסגרת למכלול צעדים שנועדו להגן על הציבור מנזקי הבריאות הנגרמים משימוש
במוצרי טבק ומחשיפה לעשן מוצרי הטבק, והיא האמנה הבינלאומית הראשונה המאושרת בתחום בריאות הציבור”.
עד כה חתמו עליה 107 מדינות, לרבות ישראל. כדי לאפשר את אשרורה נדרשים תיקוני חקיקה שיתאימו את החקיקה הישראלית להוראות האמנה. משרד הבריאות פועל במרץ בתחום כדי לאפשר אשרור זה של האמנה.
miri_ziv_100_s_001.jpg
מירי זיו, אמרה, היום: “מדי שנה מתים בישראל למעלה מ – 1,500 איש כתוצאה מעישון פסיבי. העישון הפסיבי, פוגע באנשים שאינם מעשנים. העישון הפסיבי מסוכן ביותר לילדים ולתינוקות. מחקר חדש מצא כי ילדים הנמצאים בבתים בהם מעשנים, נפגעים מעישון פסיבי גם אם המעשנים מקפידים לעשן שלא בנוכחות הילדים או מחוץ לבית.
“במחקר נמצא, כי רמת החומרים המזהמים שנמצאה באבק, באוויר ובדגימות מן השטיחים בבתים בהם עישנו המבוגרים היו גבוהות יותר מאשר בבתים בהם לא התגוררו מעשנים”.
ב- 24 במרס 2004 פרסם מנכ”ל משרד הבריאות, פרופ’ אבי ישראלי, תיקון לתקנות בריאות העם (איסור עישון בבתי חולים). תקנות אלה קובעות כי על מנהל בית חולים חלה חובה למנות סדרנים למניעת עישון בין כותלי בית החולים.
כמו-כן, מינו שר הבריאות, דני נוה, ויו”ר מרכז השלטון המקומי, עדי אלדר, פורום אכיפה למניעת העישון במקומות ציבוריים, האוסר או מגביל את העישון במקומות מפורטים בתוספת לחוק. עם חברי הפורום נמנים חברי מועצה של רשויות מקומיות, נציגי מפקחים וכן נציגים של משרד הבריאות, האגודה למלחמה בסרטן ושל רשת ערים בריאות.
מנתוני דו”ח שר הבריאות על העישון בישראל 2004-2003 שנאספו מסתמנת קבוצה ייחודית הנמצאת בסיכון והיא בני הנוער והנערות הצעירות בפרט. נדרשים אמצעים ומשאבים שייוחדו למניעה ופיקוח על הרגלי העישון בקבוצה זו.
לקראת שנת הלימודים החדשה יעלו משרד הבריאות והאגודה קמפיין הסברה בנושא נרגילה שיועד לילדים ובני נוער אשר אינם מודעים לסכנות הכרוכות במנהג זה.
בינתיים, אישרה בשבוע שעבר, מליאת הכנסת בקריאה ראשונה את הרחבת חוק הגבלת הפרסומת לטבק על ידי איסור מכירת סיגריות לקטינים שיזם שר הבריאות דני נוה.
על-פי החוק שמציע שר הבריאות יחול איסור מכירת מוצרי טבק לקטינים. בתי עסק יחויבו להציב שילוט האוסר מכירת סיגריות מתחת לגיל 17, אי קיום הוראות אלה יחשבו כעבירה פלילית.
“גיל התחלת העישון הממוצע בישראל הוא נמוך, וכמו כן, גיל התחלת העישון בקרב מתגייסים מעשנים ירד בשנים האחרונות, ובעיני נתונים אלה מדאיגים מאד, ומלמדים על שבר חמור בהקניית המודעות הנדרשת לבני הנוער”, אמר נוה, שר הבריאות.
האגודה למלחמה בסרטן, הודיעה, כי מברכת על האישור בקריאה ראשונה של הרחבת החוק אשר יפחית את נגישותם של בני הנוער לקניית סיגריות ומוצרי טבק ובכך ישפיע על שיעור העישון בקרבם.
Add Comment