כך קובע מאיר בראון, מזכ”ל התאחדות התאחדות מגדלי הבקר בישראל
מאיר בראון, מזכ”ל התאחדות מגדלי הבקר בישראל, אומר, כי על פי בדיקות שעשו הרפתנים, נמצא כי לרפתות בישראל נגרמים הפסדים כלכליים עקב השינויים בהרכב התזונה לקראת חג הפסח. כמות החלב קטנה וישנה ירידה באחוזי ההתעברות של פרות בתקופה זו.
meir_brown_100_02.jpg
בראון, אומר, כי מדי שנה חלים בענף הרפת שינויי הזנה כדי להכשיר את החלב לקראת החג. לפרות מוגש תפריט כשר המתבסס על תירס וחומוס כחלופה למיני הדגן המקובלים בשאר ימות השנה.
מוסיף בראון, כי למרות הקשיים הכרוכים בתחלופה וההפסדים הכלכליים, הרפתנים ויצרני החלב בארץ, מודעים לנושא הכשרות וחשיבותו ופועלים בשיתוף פעולה עם הרבנות למילוי המשימה בכל שנה, בתקופה זו.
בקרב הרפתנים נפוצה התחושה שהזנת הפסח, גורמת להפסדים כלכליים בגלל השינוי הכפול בהזנה במשך תקופה קצרה. בנוסף לכך, חג הפסח, חל בתקופה שבה מתרחשת ירידה עונתית ברכיבי החלב.
לאור נתונים אלו, נערכה בדיקה, בכדי לבחון את השפעת הזנת הפסח על רכיבי החלב ואחוז ההתעברות של הפרות. הבדיקה נערכה על ידי ד”ר מרינה גיפס ואפריים עזרא, מהתאחדות מגדלי הבקר בישראל והתוצאה היא, כי שומן החלב, לא הושפע מהמעבר להזנת הפסח, אך ירד ב-0.04% במעבר ממנת פסח למנה רגילה.
החלבון, ירד בממוצע ב-0.02% במעבר למנת פסח וב-0.005% נוספים עם המעבר למנה רגילה. על אף זאת, ממוצעי אחוז השומן והחלבון מצביעים על שינויים בכיוונים מנוגדים בשנים מסוימות.
ממוצעי אחוז התעברות מתוקנים לתקופה זו נמצאה ירידה של 0.4% בהתעברות עם המעבר למנת הפסח ועליה של 0.7% עם המעבר למנה רגילה.
ההשפעה של הזנת הפסח נבדקה על ידי הגדרה של קבוצות הטיפול: לפני הזנת הפסח (מ-28 עד 11 ימים לפני חג הראשון), בזמן הזנת הפסח (מ-10 ימים לפני החג עד 7 ימים אחרי) ואחרי הזנת הפסח (מ-8 עד 25 ימים אחרי החג).
נערך ניתוח רב גורמי על 323306 תצפיות של בדיקות רכיבים (שומן וחלבון) במשלוחי יצרנים שהתקבלו בשנים 1996-2003.
הגורמים במודל היו: קבוצת טיפול, יצרן, שנה, מחלבה, השפעות גומלין טיפול ושנה ושנה ומחלבה. כדי לבחון את השפעת הזנת הפסח על התעברות הפרות, נערך ניתוח רב גורמי על 225553 הזרעות בשנים 1996-2003.
הגורמים במודל היו: קבוצת טיפול, מספר תחלובה, ימי חליבה להזרעה, מספר הזרעה, חודש ההזרעה, שנה, אופן המלטה, והשפעת גומלין טיפול ושנה.
Add Comment