טיול נעים

נחל תנינים – המלצה למסלול טיול

0
0

טיול חורפי לנחל אחד זורם ונקי, מפעלי מים עתיקים וחדשים כאן ממש מתחת לאף שלנו או לגולשנו מגוש דן, מקסימום ארבעים דקות. בשנים האחרונות בוצעו עבודות שחזור ושיקום רחבות היקף בשמורת טבע נחל תנינים, אחרון נחלי החוף הנקיים
נחל תנינים - המלצה למסלול טיול
נתחיל את טיולנו בשמורת טבע נחל תנינים שנפתחה לאחרונה. הכניסה לאתר נמצאת בחלק הדרומי מערבי של השמורה, מכביש ת”א-חיפה הישן (מספר 4) צריך לפנות לכיוון בית חנניה ולעבור בגשר מעל לכביש החוף.

taninim_River _t180_02.jpg

שמורת נחל תנינים, משלבת בתוכה שני מוקדי משיכה עיקריים האחד מי הנחל הכחולים והצלולים – שריד לנחלי החוף, והשני סכר שיצר באזור בסוף התקופה הרומית ותחילת התקופה הביזאנטית אגם ששיטחו כ 6,000 דונם.

הסכר שתקופת בנייתו המדויקת אינה ברורה דיה נועד להעלות את מפלס מי נחל תנינים, שגובהם שלושה מטרים מעל פני הים, בשלושה מטרים נוספים, כדי שניתן יהיה להזרימם לקיסריה.

סכר נוסף כשני ק”מ צפונית לשמורה, חסם את הבקעה מצפון. בבקעת כבארה בין הסכרים להר הכרמל נוצר אגם שממנו התחילה האמה הנמוכה לקיסריה.

שפע המים במקום והפרש הגבהים בין האגם לנחל תנינים אפשרו בניית טחנות קמח בתקופה הביזאנטית וגם בתקופה העותומאנית.

בטחנות הקמח הביזאנטיות נמצאו שני ממצאים מרעישים: האחד גלגל כפות אנכי- כזה שהיה מוכר בארץ רק מהתקופה הצלבנית ומופיע
בנחל תנינים כבר בתקופה הביזאנטית. השני אבני ריחיים של חמור (שלפי שמם הופעלו על ידי חמור) שהוסבו לשימוש בטחנה המופעלת בכוח המים.

מאז קום המדינה הפך רובם של נחלי החוף לתעלות ניקוז של שפכים ביתיים ותעשייתיים. נחל תנינים לא נפגע בתהליכים אלה והוא נחשב לאחרון נחלי החוף הנקיים. ממש כמו במילות שירו של אהוד מנור, “מימך לעולם זורמים בנחת”.

מקורות הנחל מליחים, אך הם מאפשרים קיום לבעלי חיים וצמחים רבים. כך שרדו בנחל תנינים צמחי נופר צהוב, הצפים על פני המים, דגים שונים, כגון: קיפון (בורי), אמנון ושפמנון, צבי ביצה ומגוון של עופות גדה וציפורי שיר.

בימי שבת, מתקיימים סיורים מודרכים, בשמורת טבע נחל תנינים, טלפון לפרטים: 1800-546666.

taninim_floodgate _t180_03.jpg

אחרי הסיור בנחל תנינים, נוכל להמשיך למספר אתרים באזור הקשורים לנחל תנינים או לאמות המים לקיסריה:

הראשון נמצא בכניסה למושב בית חנניה, קטע מאמת המים הגבוה שהובילה מים לקיסריה. אמה זו קדמה לאמה שיצא מנחל תנינים, תיארוכה מתאפשר בזכות עשר כתובות שבה. שתי כתובות ניתן לראות בחלק הצפוני של האמה בכניסה למושב ובהן נזכר הקיסר הדריאנוס והלגיון העשירי. מתחת לאחת הכתובות אלת הניצחון ומעליה עיט. בנוסף נוכל להבחין בתעלות, צינורות חרס והרבה משקע נחלים שהצטבר על גבי קנים.

האתר השני, נמצא בכניסה לפרדס חנה (מכביש מס’ 4): אגני חלחול של מפעל נחלי מנשה שנראים כאגם כחול בלב החולות הצהובים בחורף גשום. מפעל זה נועד לאגור את מי שיטפונות החורף שזורמים באגן הניקוז של נחל תנינים ולהחדירם למי התהום של אקוויפר החוף.

לסיום, אפשר לבקר בגן הלאומי קיסריה. באתר נוכל לראות את כל המרכיבים המאפיינים עיר רומית: תיאטרון, היפודרום, מקדשים, מערכת רחובות, ארמונות וגם בתי מרחץ, מזרקות ושירותים ציבוריים שקיבלו את מימיהם מאמות המים שראינו בתחילת טיולינו.

רשות הטבע והגנים מקיימת סיורים מודרכים באתרים המוזכרים ובסביבתם לפרטים אפשר לפנות למרכז הדרכה כרמל 9841752/0 – 04.

* הכותבת רבקה שחק, הינה מנהלת מרכז הדרכה כרמל, רשות הטבע והגנים. הטיול הובא מתוך אתר רשות הטבע והגנים

צילום; נחל התנינים, אגף מים ונחלים, המשרד לאיכות הסביבה.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

יום הזיכרון לשואה ולגבורה

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-76

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

הדלקת המשואות יום העצמאות ה-76

תפילה ליום העצמאות 76

דילוג לתוכן