בתקופת החגים כשכל המשפחה מבלה בבית קיימת סכנה לתאונות בארבעה תחומים עיקריים : חומרי ניקוי, מטבח, מזון, שריפות – כדי להשאיר את חדרי המיון ריקים הבאנו המלצות ורעיונות כיצד להימנע מפגיעות
בתקופת החגים קיימת סכנה לתאונות בארבעה תחומים:
חומרי ניקוי
מטבח
מזון
שריפות
חומרי ניקוי: במסגרת הניקיונות בערבי החג בהם מרבית הילדים בחופשה קיימת סכנה להרעלות ולכוויות כתוצאה משתייה או מגע של חומרי הניקוי.
broken_hand_100_001.jpg
סיבות עיקריות להרעלה: אחזקת תרופות, חומרי ניקוי, חיטוי והדברה בהישג ידם של ילדים. העברה ואחזקה של חומרי ניקוי, חיטוי ודלקים בכלים דומים לבקבוקי שתיה.
המלצות: לשמור את התרופות בארונית נעולה או בארון גבוה מחוץ להישג ידם של ילדים.
לשמור את חומרי הניקוי והחיטוי בנפרד מחומרי מאכל.
להשאיר את חומרי הניקוי באריזתם המקורית.
נפט וחומרים דליקים לשמור רחוק ממקורות חימום, ממקור אש ומקרבת ילדים.
להרחיק מהם חומרי ריסוס.
מטבח: מטבע הדברים בתקופת החגים רבה יותר הפעילות במטבח ובעיקר פעולות הבישול.
הבעיות השכיחות במטבח: צפיפות, צמצום מרחב עבודה, ריבוי מכשירים וחפצים. תאורה שאינה מספיקה לכלל שטח המטבח.
תכנון ליקוי במיקום תנור האפיה והכיריים – גורם להיתקלויות בזמן מעבר במטבח.
שימוש לא זהיר בכלים עלול לגרום לחתכים, לפציעות ואף להתפוצצויות.
תנורי אפיה חמים – עלולים לגרום לכוויות. זאת כתוצאה מהתהפכות מחבתות עם שמן רותח או סירים עם תבשילים חמים. נפילות על רצפה חלקה או משומנת.
המלצות:
תכנון המטבח, פינות העבודה והמכשירים.
התקנת תאורה אפקטיבית.
קיבוע חוטי חשמל והצמדתם לקירות.
העמדת פינות בישול ואפיה רחוק מפתח המטבח.
הקפדה בשימוש בסירי לחץ על פי הוראות היצרן.
ייבוש סכו”ם במיכל נפתח כאשר החוד כלפי מטה.
להפנות ידיות סירים ומחבתות כלפי פנים הכיריים כך שלא יבלטו.
שריפות: החג שאמור להיות יום טוב עלול להסתיים באסון אם לא מקפידים, על כללי בטיחות.
בחג הסוכות יש לתת את הדעת ולהקפיד על חוזקה של הסוכה – השלד והקירות. אחרת היא עלולה להתמוטט על יושביה.
לשים לב, לחומרים מהם בנויה הסוכה, לחבורים של הקירות, ליכולת
התקרה לשאת את הסכך. בנוסף יש לתת את הדעת לחיבורי החשמל והתאורה תוך הקפדה על כללי בטיחות.
את הנרות הדולקים למקם במקום מוגן מרוח ורחוק מקישוטים העשויים מחומרים דליקים.
בכל מקרה לא להשאיר נרות דולקים בסוכה ללא השגחת מבוגר.
מזון:
בחגים מרובות הארוחות. בחלק מהבתים רוכשים את המזון מחברות קייטרינג וחנויות. כדי למנוע הרעלות מזון חשוב להקפיד לרכוש את המזון רק ממקומות בעלי רשיון עסק המבטיחים את הפיקוח התברואי על המקום והמטבח המבשל.
המלצות לגבי בישול מזון בבית:
מזון שמבושל בבית יש להקפיד לשמור בקירור עד חימום לפני הגשתו.
להקפיד על משטחי עבודה נפרדים למזון גולמי ולמזון מוכן לאכילה.
להקפיד לשטוף ידיים עם סבון לפני ואחרי הטיפול במזון.
להפשיר מזון או חומרים קפואים במקרר או בתנור מקרוגל.
לא להפשיר את המזון על משטח העבודה.
מזון שעלול להתקלקל אין להשאיר מחוץ למקרר יותר משעתיים.
להקפיד על כיסוי המזון.
הביצים דורשות תשומת לב מיוחדת:
לרכוש ביצים מסומנים בלבד.
לאחסן את הביצים בקירור.
לא לשטוף את הביצים.
לא להשתמש בביצים לא מבושלות להכנת מזון כמו: מוס, מיונז, קרמים.
בארוחות חשוב לזכור לשמור על הילדים. מגוון המאכלים מפתה גם את הילדים אך מחייב תשומת לב מיוחדת לילדים הקטנים:
ילדים קטנים, אינם יודעים ללעוס ולבלוע היטב את המזון ועלולים לשאוף אותו לריאות. דרכי הנשימה של ילדים צרות יותר משל מבוגרים ולכן, סכנת החנק רבה יותר, זאת עקב שאיפת מזון וגופים זרים אחרים לראות תוך כדי אכילה.
בזמן האוכל הקפידו להושיב את הילד ליד השולחן. כשהילד רץ ומשחק בזמן שהאוכל נמצא בפיו, גדלה סכנת החנק הנשקפת לו.
יש לחתוך את האוכל לחתיכות קטנות לילדים צעירים וללמדם כיצד ללעוס היטב.
המאכלים המסוכנים ביותר העלולים לגרום לחנק אצל ילדים מתחת לגיל 4 הם מאכלים קטנים עגולים או קשים. אל תיתנו לילדכם מאכלים כאלה אלא אם אתם מצמצמים את הסכנה.
הנשקפת מהם בעזרת העצות האלה:
תפוח עץ וגזר – וכל פרי או ירק קשה אחר יש לחתוך לחתיכות קטנות, או לרסק או לבשל עד שיהיו רכים, כך שהילד יוכל ללעוס אותם.
ענבים – יש לחצות את הענבים לשניים לפני האכילה. אם יש בהם גרעינים, הוציאו אותם.
נקניקיות ונתחי בשר – יש לחתוך אותם לאורכם לחתיכות קטנות הניתנות ללעיסה, כי אלה מאכלים שכיחים הגורמים לחנק.
סוכריות – סוכריות מציצה מסוכנות במיוחד שכן הסוכרייה, נמצאת זמן רב בפה ולכן סכנת השאיפה באקראי גדולה יותר.
פיצוחים – כל סוגי הפיצוחים מסוכנים לילד מתחת לגיל 4 שנים (בעיקר; גרעינים ובוטנים). יש להימנע מלתת לו את כל סוגי הפיצוחים לפחות עד גיל 4 שנים.
פופקןרן – מסוכן בגלל גודלו, צורת הקצוות שלו ובגלל מבנה הקליפה.
מאכלים מסוכנים נוספים: צימוקים, דגים עם עצמות וחמאת בוטנים (המכילה חתיכות בוטנים). הרחיקו מאכלים אלו מהישג ידו של הילד.
Add Comment